Tillitskrise på verst tenkelig tidspunkt Funnene i Politiforums undersøkelse er, for å bruke et kjent uttrykk, «skakende». For i fravær av tillit, blomstrer misnøye, mistillit og demotivasjon. Det er problemer innad i politiet – og timingen kunne knapt vært verre.
Når du møter døden på jobb Døden er sjelden langt unna når du jobber i politiet. Det er de færreste forunt å tilbringe et helt yrkesliv i etaten uten å komme tett på ulykker, overdoser, drap eller selvmord.
Et politi med sparekniven på strupen Mindre penger og flere tjenestesteder fører bare til at politiet må spre bemanningen enda tynnere utover. Det gir ikke bedre polititjenester.
Game of drones: Ingen tid å miste Myndighetene har vært bekymringsfullt dårlig forberedt på en trussel alle kunne se kom til å komme flyvende.
Den lange veien Trenden for færre drepte i trafikken har snudd. Arrangementet i Nord-Østerdalen er et eksempel på forebyggende virksomhet som er med på å redde liv.
Et dårlig tidspunkt å skru igjen pengekrana for politiet I den tiden Norge nå står i, er det imidlertid svært uklokt å ikke styrke politibudsjettet – på samme måte som det er klokt å styrke Forsvarsbudsjettet, slik regjeringen foreslår.
Urimelig når enkeltansatte får alt ansvar og all risiko Byråkratiske snubletråder er det siste du trenger når du er sykmeldt etter å ha blitt utsatt for vold på jobb.
Respektløshetens pris Fenomener som flokking, og et økende antall tilfeller av vold og trusler mot politiansatte, en alvorlig utvikling som må tas på alvor.
Et justismord på arkivrommet Kanskje ligger det et justismord gjemt bort i en arkivhylle ett eller annet sted i politi-Norge?
Ingen blir overrasket om det har gått ei kule varmt bak lukkede dører på rektors kontor Det politiske fokuset på politiet har bidratt til en nødvendig profesjonalisering av etaten, men i iveren etter forbedringer har Politihøgskolen blitt offer for en altfor omfattende detaljstyring.
Mer enn én tilstand Angrep på politiet er ikke bare angrep på menn og kvinner i uniform – det er et angrep på demokratiet.
Arven etter Auglend Du trenger ikke være jurist for å forstå at et 72 år gammelt lovverk fort kan få utfordringer i møte med hverdagen i 2022
Lovlig, lovlig, men farlig, farlig Kjernen i problemet er smutthullet som setter innsynsretten høyere enn politiansattes behov for identitetsskjerming.
Tillitskrise for skarpskytterrifla Det skal ikke være mulig, men nå har det skjedd igjen: Politiets skarpskytterrifle har avfyrt seg selv, for tredje gang.
Psykiatri i krise I bunn ligger den personlige tragedien: En ung mann ender opp død når han istedenfor burde fått behandling for sine lidelser.
Ingenting skinner sterkere enn etterpåklokskapens lys Politifolkenes beslutninger må ikke dømmes på bakgrunn av en fasit som først forelå etter hendelsen.
Etterforskningsløftet må bli et lønnsløft Når du er overarbeidet og underbetalt er det ikke så rart at du ser deg om etter noe annet å gjøre.
Valgkampen på justisfeltet handler om troverdighet Ankepunktet mot den borgerlige regjeringens justispolitikk er at politidistriktene i praksis har blitt svekket som en konsekvens av økt sentralisering og styrking av fagmiljøene.
Skjebnedagen 22. juli Diskusjonen vi burde fått, men som vi ikke fikk, handler om ressursene politiet ikke hadde tilgjengelig denne dagen.
En sivil salderingspost Nå er politimestrene trengt opp i et hjørne etter mange år med vilkårlige budsjettkutt og underfinansierte satsinger. Og de sivilt ansatte står lagelig til for hugg.
Et slag i ansiktet Politiansatte har også familier og venner de har rett til å komme trygt hjem til. Det er det politikerne og samfunnets ansvar å sørge for.
Liv og lære på Politihøgskolen Polithøgskolen burde forstått at en TV-serie hvor en influenser får boltre seg på politiutdanningens praktiske arenaer kom til å provosere i en tid hvor studentene har minimal tilgang til de samme arenaene.
Forbrytelse og straff Noen ganger lønner det seg å puste med magen - både for politiledere og pressefolk.
Den viktige treningen Av mangel på egnede lokaler er de ansatte henvist til å trene inne på gamle, slitne og skitne glattceller. Det er ikke til å tro.
Arven etter Anundsen Det var på Anders Anundsens vakt at beredskapssenteret gikk fra å være en visjon på Alnabru til et vedtatt forprosjekt på Taraldrud.
Eirik Jensen-saken: Tid for granskning Konsekvensen av dommen mot Eirik Jensen er at det nå vil stilles spørsmål ved den jobben han har gjort de siste 20-30 årene.
Rekordbudsjettets bakside Utfordringen er at handlingsrommet til politimestrene har blitt mindre og mindre. Mye tyder på at dette også kommer til å skje neste år.
Rykk tilbake til start Det er ikke vanskelig å skjønne at departementet satte hardt mot hardt og krevde at målet om 2 per 1000 skulle nås. Koste hva det koste vil.
Den digitale pengegaloppen 13,5 prosent av politiets totale 2019-budsjett gikk til IKT - en ellevill sum som gir ny mening til begrepet «fra gata til data».
Løsningen er ikke å svekke UP, men å styrke politidistriktene. I en vanskelig ressurssituasjon er det naturlig nok fristende for politidistriktene å ta i bruk UP-personell for å få vaktlistene til å gå opp. Men når mannskapssituasjonen allerede er stram, er det lett å nedprioritere trafikkontroller til fordel for oppdukkende oppdrag.
Beredskap på billigsalg «Er politiet godt nok rustet til å håndtereekstraordinære hendelser?», skriver Erik Inderhaug.
Beredskap i koronaens tid Hvordan skal du som operativ politi forholde deg til at alle menneskene du møter kan være smittebærere av et potensielt dødelig virus?
Budsjettallene ingen snakker om Når politidistriktene så skal taregninga, har de ikke dekning påkonto. De har rett og slett ikke fåttnok penger til å betale for alt de fikkbeskjed om å kjøpe.
Det som ikke skal skje PFT har nå en stor oppgave foran seg med å gjenopprette tilliten til skarpskytterrifla. Vi håper de lykkes.
Legalisering er ikke veien å gå Når vi tar advarslene fra politiet i Colorado med i betraktning, og studerer den urovekkende utviklingen i delstatens kriminalstatistikk, er det vanskelig å se gode grunner for å legalisere cannabis også i Norge.
Klok restart av Politidirektoratet Interne referater fra Kripos beskriver i detalj hvordan Politidirektoratets prosjekteier og prosjektledelse nektet å lytte til godt funderte faglige råd fra fagfolkene hos Kripos.
Takk til Tor-Aksel Busch Etter 44 år i påtalesporet, 32 år hos riksadvokaten og 22 år som riksadvokat, har Tor-Aksel Busch satt betydelige spor etter seg i norsk rettsvesen.
Nå må politikerne betale regningen Flere studenter blir mer opptatt av å gjøre seg selv gode, enn å samarbeide og dele av kunnskapen sin.
700 kilo nærpoliti Kanskje er Rytterkorpset de siste politifolk som er fysisk tilgjengelig for publikum uten at noe galt har skjedd på forhånd.
Politi eller røver? Hva er det egentlig som gjør at storebror blir kriminell rusmisbruker, mens lillebror utdanner seg til å bli politi?
Det er grunn til å se nærmere på om påtalemyndigheten skal lede etterforskningen Å være juridisk kompetent, betyr ikke at man er like kompetent til å vurdere etterforskningstaktiske spørsmål.
Nå må politidirektøren tråkke på bremsen Tjenestepersoner bør ta ansvaret for å nekte å kjøre en utslitt bil. Både for sin egen sikkerhet, sin kollegas sikkerhet – og ikke minst for intetanende medtrafikanters sikkerhet.
Forstår ikke Politidirektoratets beredskapsavdeling alvoret med hybride trusler? I flere år har ulike aktører meldt om bortfall av GPS-signaler i Finnmark. Men problemet ser ikke ut til å nå frem til Oslo, der Politidirektoratet (POD) holder hus.
Den nære voldens stygge ringvirkninger Dette er ikke bare et problem for den enkelte familie, og det strekker seg lenger enn øyeblikkets vold.
Hvor mye kritikk skal et menneske tåle? Jeg vi komme med en sterk anbefaling: Les reportasjen om Birgitte Tengs-avhører Stian Elle.
Lokal kriminalitet er viktigere for politiet enn globale megatrender Det er en tankevekker når over halvparten av landets kommuner ennå ikke har underskrevet samarbeidsavtalen med politiet, skriver Politiforum-redaktør Ole Martin Mortvedt.
Politireformen har sin pris Politiet får altså færre saker å jobbe med, samtidig som etaten fylles opp med tusenvis av nye ansatte. Dette, skulle man tro, burde gi politiet mulighet til å oppklare flere saker. Men nei.
Hvem synes du bør bli årets leder? Politiets Fellesforbund (PF) skal kåre Årets leder i politiet 2018. Nå kan du nominere din kandidat.
Du bør sjekke mappa di. Før andre gjør det. Vi fikk hakeslepp så det holdt da vi fikk se hvilken informasjon politiet utleverer om sine betrodde ansatte. Fra det vi trodde var en høyst konfidensiell personalmappe.