Erik Inderhaug, redaktør i Politiforum.

Leder:

Den viktige treningen

Av mangel på egnede lokaler er de ansatte henvist til å trene inne på gamle, slitne og skitne glattceller. Det er ikke til å tro.

Publisert

For å bli god på det du driver med, må du trene. Denne floskelen gjelder nær sagt uavhengig av hva du driver med; enten du er skiløper, snekker, sommelier eller sykepleier. Og den gjelder i høyeste grad også for politiet.

I januarutgaven av Politiforum kunne du lese om politiansatte med spisskompetanse på alt fra lenkekutting og redningsoppdrag til avhør og HMS. Dette er dedikerte mennesker som gjennom sin kunnskap og sine ferdigheter har bidratt - og bidrar - til å opprettholde lov og orden, redde liv og ivareta kolleger.

Men disse ferdighetene kommer ikke gratis. Det krever hardt arbeid med god kvalitet fra den enkelte. Og det krever riktig tilrettelegging fra politiledelsen.

Vi reagerte derfor med vantro da vi fikk høre om treningsforholdene på Follo politistasjon. Av mangel på egnede lokaler er de ansatte henvist til å trene inne på gamle, slitne og skitne glattceller. Det er ikke til å tro.

LES OGSÅ: Måtte trene på glattcellene – nå har verneombudet stengt dem

Alternativet, å benytte det lokale treningssenteret, er hverken spesielt optimalt eller særlig tidseffektivt. Ikke minst med tanke på at du som politi fort kan støte på personer du tidligere har møtt i tjenesten.

Vi kan levende se for oss at det er ukomfortabelt å trene - for ikke å snakke om å dusje - sammen med en person du satte i arresten helga i forveien.

Vi har forståelse for at plassmangelen på politistasjonen i Ski er prekær. Like fullt forventer vi at ledelsen i Øst politidistrikt tilbyr de ansatte på politistasjonen tilstrekkelig egnede treningsfasiliteter. Det bør åpenbart prioriteres før et presserom.

I den operative enden av politiyrket er det ikke til å komme utenom at god fysisk form kan være avgjørende for oppdragsutførelsen. Da er det arbeidsgivers ansvar å legge til rette for at de ansatte kan få trent tilstrekkelig og med god nok kvalitet.

En annen viktig ferdighet for operativt politi, er å mestre tjenestevåpenet. God trening kan i skarpe situasjoner være forskjellen på liv og død.

Som du også kan lese om i dette bladet, har en banebrytende studie sett nærmere på hva som skjer i de relativt få tilfellene hvor norske polititjenestemenn avfyrer rettede skudd mot andre personer.

Studien gir et unikt innblikk i disse - heldigvis - sjeldne situasjonene. Den er ikke minst en kilde til ny og viktig kunnskap om beslutningstakingen til polititjenestemennene når de tyr til middelet på toppen av maktpyramiden.

Vi håper derfor at både Politihøgskolen, Politidirektoratet og politidistriktene kjenner sin besøkelsestid og tar i bruk denne nye kunnskapen i framtidens operative trening.

Det er slik norsk politi blir bedre.

Powered by Labrador CMS