Hvor blir det av pengene i politiet? I neste års statsbudsjett er det foreslått å øke bevilgningene til politiet med to milliarder kroner. Det er mye penger. Hva er årsaken til at politiledere og tillitsvalgte gir tilbakemelding om at det ikke er nok?
Riksrevisjonen: Snill kritikk med alvorlig budskap om digitalisering Min påstand er at IT ikke er et prioritert område i norsk politi, men at det ikke er politiet som har tatt det valget. Politiet gis ikke ramme og langsiktighet som tillater prioritering.
En hyllest til instruktørene Dere instruktører fortjener ros, og dette vet jeg at mange andre studenter også kan skrive under på.
Fra totalforsvar til en helhetlig sikkerhetsstrategi Vi ser nå en endring i beredskapstenkningen for å møte sammensatte, grenseoverskridende kriser, gråsonehendelser og ikke minst krigstrusler. En mer effektiv modell for avskrekking mot trusler kan realiseres gjennom en helhetlig samordning av alle samfunnets sivile og militære responskapasiteter inn mot en helhetlig sikkerhetsstrategi, der Forsvaret gis et større ansvar.
Hvorfor skal rogalendingene ha et dårligere politi? Statsadvokaten i Rogaland har nylig i sin inspeksjon av Sør-Vest politidistrikt uttrykt bekymring for den lave oppklaringsprosenten generelt og for oppklaringsprosenten i sakene om mishandling i nære relasjoner og voldtekter spesielt.
Tillitskrise? Vi må jobbe med løsninger! Et gammelt ordtak sier at det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket. Politiforums utgave nummer 4 kan gjøre at noen og enhver i politiet kan oppleve seg som del av et mørke. Det settes søkelys på temaet tillit og især tillit til ledere.
Hvorfor sliter egentlig politiet så mye? Det korte svaret er enkelt og brutalt. Politiet er grovt underbemannet og underbudsjettert, ekstremt politisk detaljstyrt, og det eksisterer ingen langsiktig plan.
Fjerning av særalder vil svekka politiet sin operative evne Me vil få eit betydelg antall polititutdanna med høg alder som ikkje vil kunna utføra vakt og beredskap.
Politiet er altfor lite flinke til å inndra midler som er anskaffet gjennom kriminell virksomhet Dersom man skal gjøre deltagelse i gjenger lite attraktivt, må politiet settes i stand til å inndra verdiene. Det beste med forslaget er at det etter all sannsynlighet vil være selvfinansierende.
Kongsberg-saken: Underlig taushet i riksmedia om de nye opplysningene Nye opplysninger om fornærmede i Kongsberg-saken burde vært viktige nyheter for riksmedia, som tidligere har dekket alt mulig om det de kalte «politivold-saken». Men jeg har ikke sett noe som helst. Det gir grunn til bekymring.
Lovens betydning i kampen mot terror Et mylder av bestemmelser og fortolkningsmuligheter gjør samspill og samarbeid mellom de hemmelige tjenestene svært krevende.
Inndragning – tid for handling Til tross for at både Riksadvokaten og Politidirektoratet gjentatte ganger har fremhevet at inndragning skal prioriteres, er resultatene omtrent på samme nivå i dag som de var for 25 år siden.
Norsk kontraterror - en fallitterklæring I dag og mandag går høringen etter 25. juni-terroren for åpne dører i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl må svare for ansvaret på kontraterrorfeltet i departementet tilbake til august 2012. Hun vil med rette peke på sine forgjengere. Det frigjør henne ikke for ansvar.
«Svenske tilstander» Et samfunn som nekter å erkjenne realitetene i de problemene man står midt oppe i, vil vanskelig kunne finne løsninger. Vi må ikke lukke øynene for realitetene, som svenskene. Det kan gå fullstendig galt.
Relasjonsbasert ledelse treffer politiets førstelinje Nylig hadde jeg en interessant samtale med en erfaren og klok innsatsleder i politiet. Han fortalte om hvordan relasjonsbasert ledelse har truffet politiledere i førstelinjen. Og at dette perspektivet gir særlig sterk gjenklang i denne gruppen ledere, skriver Rune Glomseth.
Ny pensjonsavtale: Kaffen i vrangstrupen Mine verste forventninger ble kraftig overgått da jeg skjønte hva slags pensjonsavtale som var inngått. Jeg fikk, med et pennestrøk, økt min pensjonsalder fra 57 til 61 år.
Etnisitet - elefanten i rommet eller feil elefant? Etnisitet er både et tabu og et sidespor for å forstå den nye formen for kriminalitet som har vokst frem. Hvilken kriminalitet som begås av personer med minoritetsbakgrunn i Norge, handler også om Norge og hva vi tillater som samfunn.
Ny pensjonsavtale: Tanker fra forbundsleder født i 1973 Det er mange sterke reaksjoner på ny pensjonsavtale som nylig ble fremforhandlet. Avtalen er kraftig forverret på noen punkt, men også forbedret på noe. Som forbundsleder er det mitt ansvar å se helheten. Det er også mitt ansvar å forklare hvorfor det ble som det ble.
Spredning av voldsvideoer: Mobiltelefonene kan inndras Mobiltelefoner som har vært brukt til straffbare handlinger, kan inndras også når lovbryteren er under 15 år.
Unge voldskriminelle og barnevernets lovhjemler For meg framstår det som uklart hvorfor ikke § 4-24 om plassering og tilbakehold i institusjon uten eget samtykke i dagens barnevernlov kan brukes. Den gjelder «barn som har vist alvorlige atferdsvansker – ved alvorlig eller gjentatt kriminalitet – ved vedvarende misbruk av rusmidler eller på annen måte.»
Politiutdanning i Alta er feil medisin Flyttingen av 24 studieplasser ved Politihøgskolen (PHS) til Alta er enda et tegn på at regjeringen verken respekterer fagmiljøene eller behovene som finnes i politiet. Istedenfor å lytte til faglige råd, lar regjeringen egne ideologiske overbevisninger trumfe.
Mental trening i politiet: Å bli «bevisst» holder ikke, du må trene på det Burde politiet se mot Forsvaret og implementere et litt større kakestykke til prestasjonspsykologi inn i politiutdanningen, herunder Politihøgskolen?
Vi treng ein politikommisjon Det er vel ingen andre politikkområde som er så prega av dagsaktuelle hendingar, kortsiktige politiske utspel og «hopp og sprett politikk», utan forankring i analysar eller faglege vurderingar.
Nye tiltak for å hindre ungdomskrim Tallene viser at antall anmeldte lovbrudd blant barn og unge øker i Oslo, Asker og Bærum. Jeg mener det er behov for en debatt om vi som trenger mer inngripende forebyggende tiltak – som også inneholder elementer av tvang.
Førsteamanuensis ved PHS om politiutdanning i Alta: - Det er en rekke utfordringer Politihøgskolens årlige studentundersøkelse kartlegger studenter med samisk bakgrunn, og det er lite som tyder på at samer er underrepresentert ved PHS. Det er langt større grunn til bekymring hvis vi ser på rekruttering av personer med innvandrerbakgrunn.
Nye generasjoner vil endre polititjenesten I en stadig mer krevende hverdag blir fokuset på kultur i justissektoren viktigere enn noensinne. Mens mange peker på ny teknologi som sentralt, er det også en oppvåkning av nye generasjoner som ønsker å definere hvordan tjenesten skal og bør utøves.
Kongsberg-saken – kan vi allerede nå snakke om læringspunkter? Innbyggerne skal forvente et handlekraftig politi som samtidig håndterer bruk av makt på en klok måte. Får vi et politi som blir for forsiktig og tilbakeholdent, vil dette medføre flere uønskede hendelser som også rammer innbyggerne.
Falske nyheter har ekte konsekvenser Det er med forundring jeg leser innlegget fra Frode Hansen hvor han imøtegår innsatsleder Arne Guddals kritikk mot Dagbladets dekning av «Kongsberg-saken».
Dommen i Kongsberg-saken er riktig og ikke uventet NRKs kommentator Olav Rønneberg mener dommen i «Kongberg-saken» kom «uventet på mange». Kanskje er det riktig ut fra den skjeve pressedekningen i forkant, men basert på sakens fakta er det liten grunn til undring. Dommen er faglig solid, og en domfellelse av politimannen ville vært en stor ulykke.
De vanskelige sakene – i en vanskelig tid Det er krevende å utføre utfordrende og tidvis farlige oppgaver, og samtidig måtte tåle et sterkt kritisk søkelys. Dette er en konsekvens av at vi utøver makt – inkludert vold – på vegne av samfunnet.
Når politiet møter de minste blant oss Politiet må «vite» hva det betyr å være barn i situasjoner der politiet er involvert. Bare da kan det føles trygt. Og barn trenger et politi som er trygt – for barn.
Full svikt i behandlingen av politiklager Øst politidistrikt mottar i snitt en klagesak hver tredje dag. Behandlingstiden kan ta over et halvt år, selv om målet er innen 30 dager. Det går først og fremst utover publikum.
Satudarah-dommen: En stående invitasjon til å anke Spørsmålet er om det i kjennelsen fra tingretten stilles så høye krav til forholdsmessighet, at gjengforbudet med en slik rettspraksis blir en sovende paragraf.
Neida, politiet forsker ikke på seg selv Forskningens frihet og uavhengighet er ufravikelig, og PHS ville aldri si ja til et prosjekt som rokker ved dette. Det handler om vår troverdighet og faglige integritet.
«De aller fleste blir faktisk ikke drept». Det var ordene jeg fikk fra politiet da jeg leste opp drapstrusler jeg har fått på telefonen. Mens tusenvis av mennesker over hele Norge gikk i 8. mars-tog, var vi en gruppe som ikke kunne delta på grunn av høyt trusselbilde: Vi som lever i skjul. Jeg er en av kvinnene som ikke kan vise meg, men som krever å bli hørt.
Politiets etterforskning av savnede asylbarn holder lav kvalitet Til sammen 432 asylbarn er savnet i Norge. Vi vet ennå svært lite om hvor de er, og hva som har skjedd med dem. Justisministeren må nå ta ansvar for å sikre asylbarnas rett til liv og trygghet.
Færre tilrettelagte avhør av barn og sårbare: Vil vi nå målet om bekjempelse av vold og overgrep mot barn? Jeg tror ikke Norge er i rute i forhold til bekjempelsen mot vold og overgrep mot barn. Tvert imot er jeg mer bekymret over de siste års utvikling.
En kriminalomsorg med kniven på strupen Jussformidlingen mener kriminalomsorgen er avhengig av ytterligere ressurser for å ivareta de innsattes psyke og sikkerhet i norske fengsler. Alarmen er knallrød.
Politibudsjettet 2023 er det dårlegaste sidan 2005 Nedbemanning av politiet er ein dårleg strategi i den mest krevjande tida samfunnet og politirolla har stått overfor på mange, mange år.
Politiets rolle i en ny sikkerhetspolitisk tid Politiforum har over flere artikler satt søkelys på politiets arbeid rettet mot trusselen fra droner. Jeg vil på bakgrunn av dette benytte anledningen til å dele noen refleksjoner.
Kan en etterforskning være både rettssikker og effektiv? Behandles den mye omtalte «Lørenskog-saken» så effektivt og rettssikkert som det er mulig for politiet å behandle den, innenfor dagens regelverk? Sannelig ikke godt å si.
Hvordan kan vi beskytte samfunnet mot en ung voldsutøver? Hvordan skal vi beskytte nærmiljø og ofre mot en 18-åring med lang voldshistorikk helt fra 12-13-årsalderen?
Sikkerhetsklarering – et nødvendig og relevant sikkerhetstiltak Gjennom enkelte meningsytringer i Politiforum fremstilles arbeidet med sikkerhetsklarering etter min oppfatning på en lite nyansert måte. Jeg vil derfor bidra med noen erfaringer sett fra Sivil klareringsmyndighet (SKM) – som blant annet behandler politiets klareringssaker.
Partssamarbeid – har det noen verdi for meg som leder? Politidirektøren har vært tydelig på at et godt partssamarbeid i politiet blir viktig fremover. Når politidirektøren er så tydelig på flere arenaer fremstår det ikke som valgfag for politimestrene, og det er tydelig at noen distrikter har en større oppgave foran seg enn andre.
Kvinner revolusjonerte politiet Gjennom målrettet politisk arbeid kjempet kvinner frem de første stillingene for kvinnelige politibetjenter i Norge. Slik bidro de til en demokratisk revolusjon i norsk politi, og la grunnlag for en mer representativ ordensmakt i tiden som fulgte.
Ytre trusler og samfunnets sikkerhet Den norske befolkning har kunnet leve trygt i et samfunn med få ytre trusler. Det siste året har mye blitt snudd på hodet.
Politi i en krevende tid Russlands angrep på Ukraina påvirker og vil påvirke politiets oppdrag og oppgaveløsning i lang tid.
Uansvarlig å ikke prioritere IT-utviklingen i politiet Politiets IT-enhet (PIT) mangler handlingsrom for å levere verdi. IT-utvikling i politiet blir detaljstyrt og nedprioritert til tross for eksisterende forskning, trusselvurderinger og anbefalinger. Dette er bekymringsfullt.
Det politiet som ikke vil ha endring, har vunnet fram Fordi vi i politiet ikke vil ha endringene påtvinges de oss utenfra.
Den store samtalen om vold i nære relasjoner må starte nå Den nye filmen Natt aktualiserer vold i nære relasjoner, som koster samfunnet milliarder av kroner hvert år. Vi må snu tankegangen til et helt samfunn, fra «tenk om jeg tar feil» til: «Tenk om jeg har rett?».
Narkotikabekjempelsen har vanskelige kår om dagen At vår øverste påtalemyndighet så tydelig flagger et liberalt standpunkt i rusdebatten, er i seg selv kontroversielt. Det mest bekymringsfulle er utnyttelsen av et politisk tomrom i forbindelse med utmeislingen av morgendagens narkotikapolitikk.
Ti tiltak for økt robusthet mot hybride trusler Metodene som brukes i hybride – også kalt sammensatte – trusler er subtile og vanskelige å avdekke. Både private og offentlige virksomheter må bygge motstandsdyktighet mot slike trusler.