Dette er årets mest leste saker

Sterke historier fra 22. juli, heksejakt mot en polititjenestemann, Gjerdrum-raset og lensmannens nye tittel - her er Politiforums mest leste saker fra 2021.

Publisert

I 2021 hadde Politiforum for første gang mer enn én million lesere (unike brukere) på nettsiden.

Over 1,2 millioner lesere besøkte Politiforum.no i 2021, og her er de ti mest leste sakene fra året som har gått.

1. 10 år siden terrorhandlingene 22. juli

- Jeg fikk på et tidspunkt med meg en telefon. Den ringte hele natta, og på displayet sto det «Mamma» eller «Pappa».

Sitatet tilhører Linda Øvereng Rolandsen, politioverbetjent Hønefoss politistasjon, som jobbet på pårørendesenteret på Sundvollen. I forbindelse med at det var ti år siden terrorhandlingene 22. juli 2011, fortalte flere ansatte i politiet som var på jobb denne dagen, sine egne historier fra den skjebnesvangre dagen. Saken ble årets mest leste.

2. Minneord om Hans-Einar Brustad

Minneordet om Hans-Einar Brustad, som jobbet hos org.krim. i Oslo, rørte mange. Den 11. juni 2021 ble respiratoren skrudd av, etter at Hans-Einar hadde prøvd å ta sitt eget liv et par dager tidligere, mens han var innlagt i psykiatrien. Familien forteller i dette minneordet, om en politimann som kunne sitt fag og hadde et stort hjerte for «de svake», som var glad i familien sin og som ikke hadde noen planer om å forlate dette livet. Men at det noen ganger er en gåte hva som fører et hode inn i et mørke man ikke kommer seg ut av.

3. Biljakten som ble en heksejakt

Politioverbetjent Håvard Gåsbakk satt bak rattet da patruljebilen hans kolliderte med en motorsyklist i mai i fjor. Sammenstøtet endte i det som beskrives som en heksejakt mot polititjenestemannen.

I denne artikkelen, som ble årets tredje mest leste, går Politiforum i dybden på hva som egentlig skjedde.

4. Politiets skarpskytterrifle avfyrte seg selv for tredje gang - nå vurderer mange skarpskyttere å slutte

Alle politiets skarpskytterrifler av typen Steyr SSG 08-A1 ble sendt inn til en grundig sjekk i 2019 etter at en rifle gikk av uten at noen var nær avtrekkeren. Dette var andre gang dette skjedde.

I november 2021 skjedde det igjen - for tredje gang.

Denne tredje, utilsiktede avfyringen har gjort skarpskyttermiljøets tillit til våpenet sitt enda mer tynnslitt, og mange av politiets skarpskyttere teller på knappene om de ønsker å fortsette i tjenesten - av frykt for at dette skal skje igjen, og noen bli skadet eller drept.

I saken som var årets fjerde mest leste, forteller Politiforum hva som skjedde da skuddet gikk av, og i de dramatiske ukene som fulgte.

5. «Hun får kjenne på hvordan det er å være politi. I mellomtiden sitter vi som har kommet oss gjennom opptaksprøvene og er politistudenter hjemme.»

TV-serien «Martine vil bli politi», som ble sendt på TV2Sumo satte sinnene i kok hos flere, blant annet politistudentene. De reagerte på at Politihøgskolen hadde gitt unntak fra smittevernreglene for TV-serien, mens strenge smitteverntiltak gjorde at studentene selv hadde hjemmeundervisning.

- Ettersom PHS hatt kjørt en hard og restriktiv linje med tanke på koronatiltak, uten muligheter for unntak, oppleves det umusikalsk at PHS gir unntak for en slik innspilling med personer utenfra, sa Marcus Hagen, som den gangen var leder av PF Politistudentene.

Saken ble årets femte mest leste i 2021.

6. - Når vi nærmer oss skredet ser vi lys fra biler i gropa, og noen som bruker mobilen til å lyse opp mot oss

10 mennesker mistet livet da et stort leirskred tok med seg ni bolighus med over 30 leiligheter på Ask i Gjerdrum 30. desember. Nødetatene jobbet på spreng både gjennom natten og dagene som fulgte, for å redde så mange liv som mulig. Blant dem var ansatte fra politiets helikoptertjeneste, som var blant de første på stedet.

Sammen med Sea King-helikopteret, bidrar de til at totalt 15 personer blir hentet opp fra skredområdet i live. Alle ble fraktet ut av raset mellom klokken 05.15 og 06.45. I denne artikkelen forteller ansatte fra helikoptertjenesten om de dramatiske timene.

7. Lensmannen får ny tittel - dette er forslaget fra Politidirektoratet

Det vakte diskusjon da det ble klart at den 900 år gamle «lensmann»-tittelen skulle bli kjønnsnøytral, og byttes ut med en ny tittel. Denne artikkelen fra februar, hvor Politidirektoratet (POD) hadde kommet med sitt forslag til erstatning for lensmanstittelen, vakte dermed også stor interesse blant Politiforums lesere. PODs forslag var Politiavdelingsleder, men dette skulle ikke bli det endelige nye navnet på lensmanen. Regjeringen besluttet i april at tittelen «lensmann» skulle endre navn til «politistasjonssjef».

8. Voldens ansikt

Terje Pedersen ble skambanket bare fordi han er politi. Han er ikke alene. Siden 2004 har antall anmeldelser for vold mot politiet nær tredoblet seg. Bare i fjor kom det inn 1650 anmeldelser fra politifolk som var utsatt for vold, viser tall Politiforum har fått fra Politidirektoratet.

I denne grundige reportasjen kartlegger Politiforum omfanget av voldshendelser mot politiansatte.

9. Får ikke skrive «innsatsleder» på innsatslederbilen: - Tullete

I april skrev Politiforum om at politidistrikter som ønsket å bruke andre biler enn Mercedes-Benz Vito som innsatslederbil, ikke fikk skrive «innsatsleder» på bilen. Politiets Fellestjenester, som gjør innkjøpsavtaler for politibiler, opplyste at det kun var Mercedes-Benz Vito som kunne ha påskriften «innsatsleder». Dette mente flere at var tullete. I august kom også nyheten om at PFT hadde snudd.

10. Her flyr politibetjenten over Dasslokket

Da den nye Olsenbanden-filmen ble spilt inn, hadde flere tjenestemenn gleden av å sitte bak rattet, og styret, under biljaktscenene. Innspillingen, som for det meste foregikk på natta, gikk ikke utover ordinær tjeneste. Politifolkene som deltok gikk inn i rekken av tidligere polititjenestemenn som hadde tilsvarende små roller i de originale filmene.

I denne saken, får leserne møte en av tjenestemennene.

Powered by Labrador CMS