Endelig vedtatt: Dette blir det nye navnet på lensmannen

Justis- og beredskapsdepartementet har konkludert om «lensmann»-tittelens erstatter.

Publisert Sist oppdatert

Det vakte diskusjon da Politidirektoratet (POD) i februar offentliggjorde sitt forslag til ny tittel som erstatning for den 900 år gamle «lensmann»-tittelen.

Nå har regjeringen kommet med sitt endelige vedtak.

Regjeringen har besluttet å erstatte tittelen «lensmann» med en kjønnsnøytral tittel slik Stortinget har bestemt. Tittelen «lensmann» endrer navn til «politistasjonssjef», skriver regjeringen i en pressemelding.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland mener dette er en tittel folk vil forstå.

– Lensmannstittelen har en lang historie i det norske samfunnet. Stortingets beslutning om kjønnsnøytrale titler har imidlertid gjort det nødvendig å finne et nytt navn på denne funksjonen. Tittelen blir nå politistasjonssjef, og jeg er sikker på at det er en naturlig og forståelig tittel for publikum, sier Mæland.

LES OGSÅ: Lensmannen ved veis ende

«Politistasjonsdistrikt»

Betegnelsene «lensmannsdistrikt» og «lensmannskontor» vil bli byttet ut med «politistasjonsdistrikt» og «politistasjon».

– Jeg tror de aller fleste vil oppleve dette som naturlige og minimale endringer, samtidig som navnene er mer i tiden. Politistasjon er et godt innarbeidet begrep og noe de fleste bruker i dag, sier Mæland.

Justisdepartementet opplyser at det var Politidirektoratet (POD) som kom med forslaget om å endre «lensmann» til politistasjonssjef. POD foreslo også at stillingskoden «lensmann» skulle endres til politiavdelingsleder.

«Det handlet om stillingshierarkiet i politietaten, og ikke om stillingens funksjonstittel», opplyser Justisdepartementet.

– Dessverre ble dette oppfattet som den nye betegnelsen på lensmann av noen på Stortinget og i media. Det var aldri aktuelt å bruke denne tittelen. Politistasjonssjef derimot, er et godt navn for politiet i en ny tid og for publikum, sier Monica Mæland.

LES OGSÅ: Hun var Norges første kvinnelige lensmann. Nå trer hun av

Sterke reaksjoner

Betegnelsen «lensmann» har en over 900 år lang tradisjon, og det vakte sterke reaksjoner da det ble bestemt at denne skulle byttes ut med en kjønnsnøytral tittel. Blant dem som reagerte var Jenny Klinge, justispolitisk talsperson i Senterpartiet.

– Hva i alle dager er det vi driver med? Hva med begrepet nordmenn? Og landsmenn? Det er en misforstått toleranse der det sies at det skal være kjønnsnøytralt, også ender det opp med å være nasjonsnøytralt. Språket vårt blir historieløst, uttalte Klinge, til Nettavisen.

LES OGSÅ: Lensmannen får ny tittel: - Opptatt av om det ligger andre intensjoner bak forslaget

Powered by Labrador CMS