Her flyr politibetjenten over Dasslokket

Tradisjonen tro bidro politiet selv med å kjøre biljaktscenene i den kommende Olsenbanden-filmen.

Publisert Sist oppdatert

I fire netter i midten av juni var Oslos gater sperret av som følge av innspillingen av biljaktscenene i den nye Olsenbanden-filmen. Trafikkorpset i Oslo-politiet hadde ansvaret for avsperringen, men flere tjenestemenn fikk også gleden av å sitte bak rattet – og styret – under biljaktscenene.

«Olsenbanden - siste skrik»

Regi: Hallvard Bræin

Manus: Karsten Fullu

Hovedroller: Anders Baasmo (Egon Olsen), John Carew (Benny Fransen) og Elias Holmden Sørensen (Kjell Jensen).

Premiere: Høsten 2022

– I filmen er det en biljakt fra Storo til Akershusstranda, og trafikkorpset fikk spørsmål om vi også kunne kjøre i disse scenene. En motorsykkel og tre politibiler deltok under innspillingen, forteller politibetjent og motorsykkelfører Daniel Vangen i «Tango».

Han understreker at innspillingen, som for det meste foregikk på natta, ikke gikk ut over ordinær tjeneste. Filmselskapet tok også alle utgifter knyttet til innspillingen. Med sin innsats gikk Vangen og kollegene inn i rekken av tidligere polititjenestemenn som hadde tilsvarende små roller i de originale Olsenbanden-filmene.

– Det er spennende og ekstra hyggelig for oss at vi får opprettholdt denne tradisjonen. En av dem som var med i de gamle filmene ble pensjonist i mai, og han synes det var fryktelig stas at vi skulle være med i den nye filmen. Vi legger mye stolthet i motorsykkeltjenesten vår for å levere et topp produkt, og da er det gøy at det også blir lagt merke til i filmverdenen, sier Vangen.

Med sin bakgrunn som trial-kjører på høyt nivå, fikk han gleden av å ta et hopp på motorsykkelen ned en trapp ved Stortings plass i Oslo – «Dasslokket» på folkemunne.

– Gjør du ofte slike hopp i ordinær tjeneste også?

– Nei, smiler Vangen, og fortsetter:

– Motorsykkelen vi kjører på er ikke akkurat lagd for dette. Det ble ett hopp der og ett til på Kontraskjæret. Det holdt.

– Ledelsen var ikke redd for at noe skulle gå galt?

– De har tiltro til oss og vet hva den enkelte har av ferdigheter, så det var uproblematisk. Regissøren fikk vann på mølla etter å ha sett det første hoppet, og foreslo stadig villere ting. Noe måtte vi takke nei til, som børning og den slags, som ikke lot seg gjøre. Men resten ble fullført i god Tango-ånd, sier politibetjenten.

At han og kollegene nå føler seg som filmstjerner, vil han ikke være med på.

– Det har ikke blitt noen autografskriving, for å si det slik. Vi fikk ikke betalt noe ut over vanlig overtid, så det var heller ingen gullkantet deal. Og vi har prøvd å holde en lav profil, i tilfelle filmen blir dårlig mottatt, smiler Vangen.

– Men du kan gå god for at biljaktscenene blir bra?

– De så bra ut for oss i hvert fall!

Les også intervjuet med kjøreinstruktør Per Erik Rynning, som var biljaktansvarlig for to Olsenbanden-filmer på starten av 1980-tallet.

Powered by Labrador CMS