Studentropet

«Det er mange likhetstrekk mellom politiet i Nederland og Norge»

Politiet i Nederland og Norge har felles grunnverdier, vektlegging av mental forberedelse og fokus på å ta vare på hverandre i tjenesten.

Styremedlemmer fra PF Politistudentene på studietur til Nederland.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Som en del av PF-styrets tradisjon får vi muligheten til å dra på studietur for å styrke det internasjonale samarbeidet mellom politistudenter og -institusjoner, og for å bygge tettere bånd internt i styret. 

I april fikk jeg være med fem andre styremedlemmer på en spennende og lærerik tur til Nederland.

Turen startet med to dager ved politihøgskolen i Apeldoorn. På dag én ble vi plassert i en klasse med etterforskningsstudenter som hadde studert i 3 måneder. 

Vi fikk observere hvordan de gjennomførte caser tilpasset deres nivå. Etter casene var vi med på å diskutere hvordan man jobber med mentale forberedelser i Norge versus Nederland. 

Vi konkluderte med at det var veldig likt, men at Norge jobber mer kunnskaps-basert mens Nederland jobber mer erfarings-basert.

Der konkluderte vi med at det var veldig likt, men at Norge jobber mer kunnskapsbasert mens Nederland jobber mer erfaringsbasert. Etter dette fikk vi være med på en time med taser-trening.

Dag to fikk vi presentert hvordan nederlandsk politi jobber internasjonalt, og vi var med på en time med arrestasjonsteknikk der fokuset var pipeføring og pågripelse med våpen.

Dag tre var vi med utlendingsenheten i Haag, hvor vi fikk innsikt i deres arbeid med menneskehandel og ulovlige borgere. 

Deretter bar det videre til politiets hovedkvarter og operasjonssentralen i Haag. 

Her fikk vi en grundig gjennomgang av hvordan deres nødetater jobber tett sammen – politi, brann og ambulanse deler faktisk samme sentral, noe som skaper et tett og effektivt samarbeid.

Det var spennende å sammenligne norsk og nederlandsk politiutdanning. I Nederland har de flere utdanningsretninger basert på hvilken rolle man ønsker i politiet. 

Generalistutdanningen varer i to år, mens de som ønsker å bli etterforskere, krimteknikere eller ledere må ta en bachelor – forutsatt at de allerede har en bachelorgrad fra før.

Generalistutdanningen varer i to år, mens de som ønsker å bli etterforskere, krimteknikere eller ledere må ta en bachelor – forutsatt at de allerede har en bachelorgrad fra før.

En annen stor forskjell er at studentene blir ansatt i politiet allerede når de kommer inn på skolen. Dette fører til at de vet hvilket distrikt de skal jobbe i fra starten av studiet, i tillegg til at de også får utbetalt lønn etter erfaring og utdanning før politiskolen. 

Lærere og studenter omtaler hverandre som kollegaer, noe som skaper en helt annen dynamikk enn vi ser hjemme.

I tillegg starter våpentreningen allerede den andre uka av utdanningen, ettersom Nederland har generell bevæpning.

Samtidig er det mange likhetstrekk mellom politiet i Nederland og Norge, som felles grunnverdier i etaten, vektlegging av mental forberedelse og fokus på å ta vare på hverandre i tjenesten.

Det å få et innblikk i hvordan politiet i et annet land opererer har vært utrolig verdifullt. Jeg sitter igjen med ny kunnskap, nye perspektiver og større forståelse for viktigheten av internasjonalt samarbeid.

Slike turer viser hvor viktig det er å lære av hverandre på tvers av landegrenser – både for vår egen utvikling og for utviklingen av politiet som etat.

Powered by Labrador CMS