Bildet er et illustrasjonsfoto.

DEBATTINNLEGG

Velkommen til en bachelorgrad i arbeidsledighet!

Tre år på Politihøgskolen har gitt meg en utdanning som ikke duger til annet enn dagpenger på NAV. Du som allerede har begynt på eller som vurderer politiutdannelse - tenk deg godt om. Hvis ikke det skjer en endring i politikken snart, står du i samme situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Kjære framtidige studenter, nye studenter og nyutdannede. Jeg tipper dere, på lik linje som meg, startet politiutdanningen med stor glede og motivasjon. Da jeg søkte Politihøgskolen visste jeg at det var kamp om plassene i arbeidsmarkedet, men tenkte for meg selv at det ordner seg sikkert om tre år.

Gleden var stor da jeg og mine medstudenter fikk sommerjobb. Endelig var vi ferdige med utdanningen og kunne begynne i arbeid. Sommeren var travel, mye overtid, mye oppdrag, lite bemanning. 

Håpet om at vikariatet skulle forlenges levde til siste dag av kontrakten. I midten av august var sommerturnusen over, og over var det for oss også. 

Mange har holdt motivasjonen oppe. Hver dag er vi inne og ser etter ledige stillinger, samtidig som vi spammer ned hver eneste politistasjon med åpne søknader. Svarene er de samme: «Behovet er der, men pengene strekker ikke til.»

Kjære deg som allerede har begynt på eller som vurderer politiutdannelse. Tenk deg godt om.

Helene

Justisministeren og resten av regjeringen kunne likevel med glede annonsere hvor de ti nye tjenestestedene skulle plasseres, og skrøt over både økte studieplasser og alt det positive de har gjort for politi-Norge. 

Kjempebra, tenker innbyggerne, vi får mer politi! Så rosenrødt er det dessverre ikke. For selv om regjeringen åpner nye steder, så øker de ikke bemanningen. 

Jeg må si meg enig med Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland. Regjeringen har skylapper på og bomull i ørene. De skal dekke en hel tjenestebil til de nye tjenestestedene. En bil og to årsverk, resten skal gå fra det nåværende skrapte budsjettet. Flere husleier, strømregninger og administrasjoner skal betales fra det samme budsjettet som har ført til over 300 nedbemanninger de siste månedene, økt arbeidspress og økt sykefravær.

Tre år med utdanning har resultert i en bachelorgrad i arbeidsledighet. En utdanning som ikke duger til annet enn dagpenger på NAV.

Så kjære deg som allerede har begynt på eller som vurderer politiutdannelse. Tenk deg godt om. Hvis ikke det skjer en endring i politikken står du snart i samme situasjon.

Politiforum kjenner innleggsforfatterens identitet.

Powered by Labrador CMS