Politipatrulje angrepet av 20-30 unge menn: - Helt uakseptabelt

Hendelsen hvor politiet ble angrepet i forbindelse med en pågripelse av to personer, har resultert i to anmeldelser for vold mot offentlig tjenesteperson.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld opplyste politiet i Oslo på Twitter at en politipatrulje på Mortensrud i Oslo ble angrepet av 20-30 ungdommer, i forbindelse med en pågripelse av to personer, siktet for trusler i en straffesak.

Politiet måtte inn med forsterkninger, og disse kom raskt til stedet. Politipatruljene ble kastet gjenstander på og ble fysisk angrepet, og en tjenestemann ble slått i ansiktet.

Hendelsen skjedde utendørs.

«Våre patruljer var nødt til og forsvare seg med batong, og vi fikk etter hvert kontroll på situasjonen. Flere personer vil bli anmeldt for vold mot politiet», skrev politiet på Twitter.

Terje Bechmann Dahl, leder for etterforskning i Enhet Øst, forteller at hendelsen så langt resulterte i to anmeldelser.

- Den ene av de siktede gjorde motstand i forbindelse med pågripelsen og det resulterte i en anmeldelse for vold mot offentlig tjenestemann. Samtidig samlet det seg flere andre personer på stedet. Det ble en konfrontasjon mellom politipatruljene og de tilstedeværende personene på stedet. Da blir en annen politimann utsatt for slag mot ansiktet. Denne hendelsen medfører også opprettelse av anmeldelse for vold mot offentlig tjenestemann, sier Dahl.

Virke konfliktdempende

- Tidligere har det vært hendelser hvor ungdommer med vilje har fremprovosert sammenstøt med politiet. Har dette skjedd her?

- Jeg kjenner ikke til motivet hos de enkelte for å oppføre seg slik de har gjort her. Det ligger til etterforskningen, sier Dahl.

- Er politiet mer til stede enn vanlig på Mortensrud etter denne hendelsen?

- Enhet Øst har flere bydeler i sin geografiske krets, og vi har tilstedeværelse i hele vår geografiske krets. Vi arbeider og forflytter oss dit det er behov når det oppstår hendelser. Når en sånn hendelse som dette oppstår ønsker vi å jobbe proaktivt, men vi ser svært alvorlig på hendelser hvor politiet utsettes for vold i forbindelse med lovlige tjenestehandlinger. Vi vil derfor følge dette med høy prioritet i straffesakssporet, og reagere deretter. Utenfor det rent strafferettslige vil vi også fortsette med proaktive tiltak mot dette miljøet. Dette er tiltak som har til hensikt å virke konfliktdempende, for å redusere risikoen for lignende hendelser i fremtiden, sier han.

Dahl legger til at proaktive tiltak blant annet er jevnlig dialog inn mot miljøene de jobber med, og tilstedeværelse.

- De som angrep patruljene er beskrevet som ungdommer. Hvilken alder var de i?

- Den generelle beskrivelsen er at det er unge menn det er snakk om. Vi jobber videre inn mot miljøet med de tiltakene vi har beskrevet. Det er også for å undersøke om det er yngre, eller barn som var til stede, forklarer Dahl.

LES OGSÅ: Demonstrasjonen i Bergen: - Det er krefter i debatten som ser seg tjent med å skape avstand mellom folk og politi

Flere voldshendelser

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, mener det er viktig at det sendes et tydelig signal om dette ikke aksepteres.

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

- Det vi registrerte på Mortensrud er helt uakseptabelt. Politiet er satt til å gjøre en jobb for samfunnet, og det er åpenbart at samfunnet ikke skal akseptere slike handlinger mot samfunnets vokter, sier Bolstad.

Han legger til at de har sett at personer som utøver vold mot politiet er villige til å gå lenger enn tidligere, og han mener dette har å gjøre med respekten for politiet.

- Vi har registrert en utvikling blant annet i hovedstaden, hvor vi dessverre begynner å få en del tilfeller. Oslopolitiet gjør en god jobb med å følge et dialogspor, men dialogen må ikke misbrukes av den andre parten. Ungdommene må skjønne at handlingene de foretar seg får konsekvenser, sier Bolstad.

LES OGSÅ: - Han var skikkelig sint og siktet på meg helt bevisst

Som Politiforum tidligere har skrevet har antall anmeldelser for vold mot politiet nær tredoblet seg siden 2004. Bare i fjor kom det inn 1650 anmeldelser fra politifolk som var utsatt for vold, viser tall Politiforum har hentet inn fra Politidirektoratet.

- Det er skummelt hvis man får en stilltiende aksept mot en slik utvikling. Det må være nulltoleranse for slik atferd. Vi må ikke komme dit at det er en holdning om at politiet må akseptere slikt, ut fra jobben de har. Reaksjonene som kommer må stå i stil med den jobben politiet er satt til å utføre, sier Bolstad.

Powered by Labrador CMS