Peter Frølich (H), medlem av justiskomiteen på Stortinget.

Demonstrasjonen i Bergen: - Det er krefter i debatten som ser seg tjent med å skape avstand mellom folk og politi

Peter Frølich (H) mener politiet handlet riktig da situasjonen eskalerte under helgens demonstrasjon i Bergen. I dag var det møte mellom politiet og kommunen.

Publisert Sist oppdatert

15 personer ble pågrepet for ordensforstyrrelser etter sammenstøtene som oppstod i forbindelse med en Sian-demonstrasjon i Bergen i helgen. Flere titalls unge mennesker samlet seg også utenfor politihuset i Bergen, og politiets ekstramannskaper tok oppstilling med skjold, skrev VG.

Flere politikere har kritisert politiets håndtering av situasjonen, blant dem lederen av Ap i Bergen, Geir Steinar Dale og Mikkel Grüner, leder av SVs bystyre i Bergen, refser politiet og mener de overreagerte, skriver Bergensavisen.

Dale uttalte også til VG at ut fra det han kunne se på videoene, virket det å spraye tåregass mot ungdom som en overreaksjon. Men han understreket at han ikke forsvarer at noen tyr til vold og at Arbeiderpartiet tar avstand fra dette.

Peter Frølich, justispolitisk talsperson for Høyre, som selv er fra Bergen, er derimot uenig i kritikken som har kommet mot politiet. Han mener politiet handlet riktig.

- Slik situasjonen er blitt beskrevet, og den er etter hvert blitt beskrevet ganske grundig i media, handler dette om en akutt eskalering av situasjonen hvor ting kom ut av kontroll. Demonstrantene fra SIAN har riktignok hårreisende meninger, men agressiviteten fra deler av motdemonstrantene stiger veldig fort, og det utøves vold mot de som bruker en grunnlovsfestet rett til å ytre seg. De hjemlene vi har utstyrt politiet med skal politiet forvalte med stor forsiktighet, og de skal vise seg tilliten verdig, men de må også få det spillerommet til å opptre som politi i en vanskelig situasjon, sier Frølich, og presiserer at han ikke støtter SIANS holdninger.

- Jeg synes dette er lettvint kritikk. Dette var en vanskelig situasjon, og jeg synes politiet har håndtert den godt, sier han.

To retninger

Innsatsleder Jon Endre Skeie, i Vest politidistrikt, uttalte til VG at politiet hadde god dialog med alle parter de kjente til på forhånd. «Men et stykke ut i demonstrasjonen valgte en gruppe ungdommer å forsere gjerdene og gå til angrep på SIAN, hvorpå en person ble skadet. Siden vendte de sin aggresjon mot politiet og kastet stein og egg. De gikk også til angrep på politiets kjøretøy», uttalte Skeie.

Frølich mener debatten nå har dratt seg i særlig to retninger.

- På den ene siden har du det politiske miljøet som mener politiet skal gå inn og forhåndssensurere demonstrasjonen. Det skal ikke politiet gjøre, for det er vernet av grunnloven. I Norge straffer vi hatefulle ytringer etter at de har kommet. Det er et system som har tjent oss godt i lang tid, sier Frølich.

- Lettvinte politikere ser på det at politiet ikke nekter demonstrasjonen å finne sted, og tolker det til at politiet støtter opp om en ytring som muliggjør rasisme eller muliggjør hat, men det blir en helt feil måte å se debatten på, mener han.

Den andre retningen han mener kritikken har gått i, er de som mener at man ut fra ytringsfriheten ikke kan nekte Sian å ytre seg, men at politiet bidrar til å provosere til større reaksjoner fra motdemonstrantene, for eksempel med tåregass.

- Denne debatten er litt mer nyansert, men også her vil jeg gi full støtte til politiets vurderinger, sier Frølich.

Han mener det blir helt feil av enkelte å sammenligne håndteringen av denne demonstrasjonen, med maktmisbruk fra politiet andre steder i verden.

- Paralleller til amerikansk politi eller militarisert politi er skrivebom. Vi har et sivilt politi med ekstremt god utdanning og god dømmekraft. Norsk politi gjør også feil, som alle andre, men nivået på utførelsen av politioppgavene kan ikke sammenlignes med mye av det vi ser rundt om i verden, sier Frølich.

- Det er krefter i debatten som ser seg tjent med å skape avstand mellom folk og politi. Enten det er på den ene eller den andre siden av debatten, bruker de ofte politiet som huggestabbe. De ser seg tjent med at tilliten til politiet synker. Da er det viktig at vi andre støtter opp om politiet, i alle fall når de gjør seg fortjent til tilliten. Jeg lover å være den første til å skrike ut hvis jeg ser maktmisbruk fra politiet, men det er ikke tilfellet her, sier han.

LES OGSÅ: Rødt Oslo: Politiets ansvar

Møte om hendelsen

I dag hadde politiet og byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer fra Arbeiderpartiet, et møte hvor de gikk gjennom hendelsene under lørdagens demonstrasjon. Roger Valhammer (Ap), byrådsleder i Bergen, forteller at både de og politiet er enige om at de ikke ønsker en situasjon med en slik eskalering i Bergen igjen.

- Ut ifra den gjennomgangen har jeg ikke noe grunnlag for å kritisere politiets håndtering på festplassen. Den eskaleringen vi så på lørdag, med steinkasting mot politiet og tåregass mot motdemonstrantene, ønsker vi ikke igjen. Vi skal jobbe sammen for å finne løsninger slik at dette ikke skjer igjen ved neste anledning hvor det er en demonstrasjon med ytterliggående meninger, enten det er Sian eller andre, sier Valhammer, til Politiforum.

Han legger til at han tror en del tror at politiet eller kommunen må gi tillatelse for at noen skal kunne demonstrere, men han forklarer at dette ikke stemmer.

- Politiet eller kommunen har ikke mulighet til å si nei eller ja til en ytring i forkant, sier han.

Flere tiltak

Kommunen og politiet har diskutert flere tiltak som de også kommer til å ha tett dialog om framover.

- Det er tre spor. Det ene er hvordan vi kan sikre bedre, slik at vi legger til rette for demonstrasjoner i trygge rammer. Skal demonstranter og motdemonstranter stå på samme sted, og skal politiet sikre på en annen måte? Det andre er om motsatte synspunkt kan markeres på en annen måte, og det tredje er å følge opp ungdomsmiljøet i byen. Vi ser en endring i ungdomsmiljøet, og det gjelder ikke bare nå på lørdag, sier Valhammer.

Han forklarer at de ikke har sett ungdom som agerer slik i Bergen før, og at de trenger å jobbe med ungdommen som var på markeringen, og de som ikke var der.

Bergen politistasjon.

- Vi er enige om at lørdag var et eksempel på at tilliten til politiet blant ungdom er svekket. Det er en utfordring vi så på lørdag, da det ble kastet stein på demonstranter og politiet. Det er en stor bekymring at tilliten er så lav at det skjer. Vi må være klinkende klare på at uansett hvor fælt budskap Sian kommer med, må vi fordømme det. Vi i kommunen vil samarbeide om dette og gå metodisk til verks, og møte ungdom som kjenner på alt fra fremmedgjøring til sinne, sier han.

Morten Ørn, geografisk driftsenhetsleder for Bergen, Askøy og Øygarden, uttalte til Bergens Tidende i dag, at det var enkelte personer som oppildnet ungdommen. Politiet omtaler disse som agitører. Han opplyste at politiet nå går gjennom videomaterialet for å prøve å komme i kontakt med disse.

Han forklarte også at politiet vil gjøre en intern evaluering av hendelsen.

LES OGSÅ: Slik skal Oslo-politiet bygge tillit med minoritetsungdom

Forstår reaksjonene

Maria Aasen-Svendsrud (Ap), medlem av justiskomiteen på Stortinget, sier at hun forstår at det kommer sterke reaksjoner på denne virkemiddelbruken i en demonstrasjon, og at hun forventer at politiet i Bergen går gjennom hendelsen og vurderer om det var riktige virkemidler som ble brukt.

- Når politiet bruker sterke virkemidler overfor demonstranter eller folk, og også slik jeg forstår det, barn og ungdom, må politiet gjøre en grundig vurdering i etterkant og se om man brukte riktige virkemidler. Så har Arbeiderpartiet grunnleggende tillit til at politiet har de beste forutsetninger til å vurdere hvilke virkemidler som skal brukes i situasjonen de står i, for å trygge befolkningen og roe situasjonen, sier Aasen-Svendsrud.

- Mye av sikkerhetsarbeidet i slike demonstrasjoner gjøres i forkant, og der ser vi at politiet har gjort gode forarbeid. Om forarbeidet var godt nok denne gangen må politiet selv ta en vurdering på, sier hun.

LES OGSÅ: Ingen voksne hjemme

Powered by Labrador CMS