Studentropet
«Politistudenter må ikke benyttes som gratis arbeidskraft»
Det er ikke en særlig godt bevart hemmelighet i politiet at studentene år etter år i større eller mindre grad blir benyttet som ressurser i distriktene, selv om det ikke skal skje.
Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.
Etter et år i praksis sitter jeg med mange verdifulle erfaringer og har fått opplevd mye spennende. Det har vært et innholdsrikt år hvor jeg har fått møte folk som brenner for jobben sin og arbeidet de gjør.
Nå er jeg tilbake for siste skoleår i Stavern, og erfaringer skal utveksles. Mye er likt, men spesielt en ting skiller seg ut som ulikt mellom de forskjellige politidistriktene. Det handler om bruk av studentene som ressurser.
Det er ikke en særlig godt bevart hemmelighet i politiet at studentene år etter år i større eller mindre grad blir benyttet som ressurser i distriktene, selv om det ikke skal skje. Dette gjelder for transport av arrestanter, støtte til større arrangementer, vakt i retten og lignende.
Uten at jeg sitter på statistikk eller tall på hvem det gjelder, så er det flere av politidistriktene som anerkjenner at studentene i noen tilfeller blir benyttet som en ressurs. Her er det ordninger som gjør at studentene kan skrive timer og få betaling for dette arbeidet.
Dette er bra – det gjør at studentene får betalt for å bruke den kompetansen de har. I tillegg kan man se hvor det mangler ressurser og at studenter blir brukt. Det gjør at man får et større innblikk i distriktet på hvor det mangler folk.
Flere politidistrikter opererer også med betalt overtid for studentene hvis den er pålagt. Vi har alle valgt en jobb hvor overtid er en del av arbeidshverdagen, og det oppstår ofte situasjoner som gjør at du ikke bare kan gå hjem ved endt arbeidsdag.
Da er det hvert fall bra at enkelte studenter i utvalgte distrikter kan få betalt for dette, som en anerkjennelse for at arbeidet også går utover deres fritid.
Det er ikke lett økonomisk i praksisåret, hvor man skal jobbe en fulltidsjobb, kanskje ha en deltidsjobb og samtidig levere arbeidskrav og eksamener. Derfor skulle det bare mangle at studenter som blir pålagt å arbeide utover planlagt arbeidsdag får kompensasjon for dette.
Jeg har opplevd å jobbe på større arrangementer i distriktet som ikke kunne gått rundt uten store bidrag fra ivrige studenter. Dette er en dårlig måte å skulle spare penger i distriktet.
I mitt distrikt var det ingen slike ordninger. Det betyr ikke at vi ikke har blitt benyttet som ressurser. Jeg har opplevd å jobbe på større arrangementer i distriktet som ikke kunne gått rundt uten store bidrag fra ivrige studenter. Dette er en dårlig måte å skulle spare penger i distriktet.
I tillegg er mitt inntrykk at kulturen for å arbeide mye ekstra frivillig studietid er større i noen distrikt, og at det nesten forventes at man kan jobbe ekstra hvis man vil fremstå som flink.
Uansett om studenter skal ha betalt eller ikke for overtid og ekstra arbeidsoppgaver, så bør det være like retningslinjer for hele landet. Det bør ikke ha noe å si om du har praksis i Finnmark eller Oslo, ordningene bør være de samme.
Studenter må ikke benyttes som gratis arbeidskraft – vi må også anerkjennes som arbeidstakere på lik linje hvis vi skal gjøre samme jobben som de ansatte i politidistriktet.