To polititjenestekvinner under sykkel-VM i Bergen.
To polititjenestekvinner under sykkel-VM i Bergen.

STUDENTROPET

Gratulerer så mye med den internasjonale kvinnedagen!

Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag, gått det studiet jeg gjør, og hatt de ambisjonene jeg har om det ikke hadde vært for standhaftige damer som har banet vei før meg.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Den internasjonale kvinnedagen feires hvert år den 8. mars. Demonstrasjonsdagen brukes til å markere kvinners kampsaker og rettigheter, og ble feiret for første gang i 1915.

Like viktig syns jeg det er å bruke dagen til å anerkjenne, verdsette og feire de som har banet vei for kvinners rettigheter og muligheter. Politietaten hadde sett annerledes ut om ikke.

Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag, gått det studiet jeg gjør, og hatt de ambisjonene jeg har om det ikke hadde vært for standhaftige damer som har banet vei før meg. For oss som har vokst opp i et samfunn hvor kvinner i stor grad har de samme rettighetene, arbeidsvilkårene og mulighetene i politietaten som menn, er det lett å ta situasjonen for gitt.

Det er viktig at vi aldri glemmer hvilket arbeid som er blitt lagt ned for å komme dit vi er i dag.

Elise Mathilde Henriksen var Norges første politikvinne.
Elise Mathilde Henriksen var Norges første politikvinne.

Da Politiskolen ble grunnlagt i 1889 i Kristiania var alle politistudentene menn. Det økende antallet av kvinnelige politistudenter har vært et faktum i mange år, og i 2019 skrev Politihøgskolen historie, da det for første gang var et flertall kvinnelige politistudenter. I årets studentkull er 6 av 10 politistudenter kvinner.

Kvinnelige studenter og politibetjenter har gjennom alle år vist at de er like godt egnet til å beskytte og yte hjelp til samfunnet slik tjenesten krever. Vi er like kvalifiserte og motiverte, og det er tydelig at etaten og samfunnet for øvrig trenger kvinner på lik linje som menn.

I et mannsdominert yrke er det nå å finne både kvinnelige studenter, lærere og operative politikvinner. På toppen av dette etterspør Beredskapstroppen flere kvinner.

I juli 1910 fikk Norge sin første politikvinne. Elise Mathilde Henriksen ble ansatt i Kristiansand for å ivareta kvinner og barn. Senere skulle det vise seg at damer er i stand til så mye mer. Politidirektør Marie Benedicte Bjørnland, Politihøgskole-rektor Nina Skarpnes og lederi Politiets Fellesforbund Unn Alma Skatvold går foran som glimrende eksempler på at vi kvinner kan gjøre jobben like godt som menn.

I anledning kvinnedagen vil jeg applaudere alle kvinnelige politiansatte. Vi klarte det, og vi skal fortsette kampen for likestilling der det trengs. Jeg syns vi skal heie på endringene og sette pris på en dag som feirer at noen turte å stå opp for oss og si ifra. La oss fortsette med dette!

Til alle kvinnelige politiansatte, gratulerer så mye med kvinnedagen.

Og til alle mannlige kollegaer, takk for støtten – sammen utgjør vi etaten.

Powered by Labrador CMS