DEBATTINNLEGG

Politiet, Covid-19 og prioritering i vaksineringen

I løpet av det siste året kan jeg ikke si at «kjeltringen» har endret adferden sin spesielt eller tatt hensyn til korona. Det har fortsatt vært behov for fysiske pågripelsesteknikker og inntransporter.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Korona er skikkelig dritt. Vi er alle lei. Noen er mer berørte enn andre med dødsfall og sykehusinnleggelser.

Smitten er stor og de fleste av oss ønsker nok å få en vaksine. Jeg personlig ser frem til å bli vaksinert. Ikke fordi jeg er spesielt bekymret for meg selv, men blant annet fordi jeg har nær relasjon til personer i risikogruppen (men som av ulike årsaker ikke nå kan tilbys vaksine) og har familie i godt voksen alder.

Uheldigvis har vi ikke nok vaksiner til alle, i alle fall ikke på flere måneder. Hvem skal bli vaksinert og prioritert? Bør politiet prioriteres? Bør de i 1.- linje prioriteres i vaksineringskøen?

At helsepersonell og personer som er i risikogruppen skal prioriteres i vaksineringen gir mening. Jeg er «all in».

Videre har yrker som lærere, barnehageansatte, politiet, og flere, kontakt med mennesker. Dette er yrker med større risiko enn å sitte alene på hjemmekontor. Når de eldre, de i risikogruppen, og helsepersonell er vaksinert, mener jeg at myndighetene har et videre ansvar opp mot å prioritere hvem som skal få vaksine. Dette basert på blant annet risiko for smitte, herunder hyppighet av (fysisk) kontakt med andre, og for beredskapen i samfunnet.

Uten alt for mye refleksjon og «research» reagerer jeg på at for eksempel psykologer har blitt vaksinert, men ikke 1.linje i politiet. Det gjør også den omtalte psykologen jeg har snakket med og naboer stiller spørsmålstegn om hvorfor i all verden ikke politiet blir prioritert.

Patruljene og andre i 1. linje er spesielt utsatt. Vi følger rutiner og forhåndsregler men i den virkelige verden er dette likevel ikke alltid nok. Den pågrepne kan for eksempel utagere fysisk, flykte, eller ikke avstå fra kriminelle handlinger, og bruk av fysisk makt fra politiet vil være nødvendig i flere tilfeller. «1-meteren» og «2-meteren» vil dermed ofte være en fjern drøm. Selv med kreative løsninger som zalo på vernebrillene vil det bli dugg og er situasjonen skarp nok velger jeg å ta av brillene for å kunne se tilstrekkelig og handle deretter. Jeg har ingen statistikk men politiet blir støtt og stadig spyttet på. Kjipt, i alle fall «i disse dager».

I løpet av det siste året kan jeg ikke si at «kjeltringen» har endret adferden sin spesielt eller tatt hensyn til korona. Det har fortsatt vært behov for fysiske pågripelsesteknikker og inntransporter bak i en trang celle-del i «maja» når helsetilstanden til den transporterte tilsier det, for eksempel ut fra nedsatt bevissthet.

LES OGSÅ: Ikke aktuelt å prioritere politiet i vaksinasjonskøen

Varigheten på dette har variert, gjerne over 30 minutter med stopp innom legevakta. Ransakinger og andre oppdrag kan føre til opphold i et «smittet» rom i en lengre periode. I patruljen er man gjerne innom flere boliger og steder i løpet av et vaktsett.

Vi er i fysisk kontakt med mange mennesker. Det hadde vært dumt å bli smitta og spre denne smitten til mange andre før man blir klar over at man selv er smittet og havner i karantene.

Det har vært flere overskrifter i mediene her i området om at viruset har spredt seg i rusmiljøet og vi har fått bekreftet dette. Dette er en gruppe mennesker som politiet ofte jobber og har kontakt med; enten det gjelder på gata ut fra sted/tid på døgnet, ordensforstyrrelser, vinning- , narkotika-lovbrudd m.m. Noe av denne jobben er oppsøkende virksomhet. Skal vi nå oppsøke dette miljøet på samme måte? Kvier vi oss for å kontrollere personer? Hadde vi gjort jobben annerledes om vi var vaksinerte? «Sunn fornuft» er nok ikke dumt, men grensa og vurderinga til den enkelte politibetjent er nok forskjellig og jeg tør påstå at politiet hadde avdekket mer kriminalitet dersom vi var vaksinerte.

Politiet er en viktig del av beredskapen i samfunnet. Å ikke kunne rykke ut eller tilby de tjenestene vi skal levere på vil være kritisk i mange tilfeller.

For noen få uker siden hørte jeg via en annen kollega at ett oppdrag med en koronasmittet person førte til at 17 tjenestepersoner, herunder også arrestforvarere, havnet i karantene. Hadde 17 stykker på min avdeling havnet i karantene, hadde det ikke gått rundt.

Ja, det kan kalles inn overtid og flyttes noe personell fra andre byer, men da mistes mye av lokalkunnskapen, interne rutiner på bygget m.m.

Når vi vet at de fleste på etterforskning, forebyggende og andre avdelinger ikke er såkalt IP-godkjente og kan jobbe ute i patruljen, ja da blir jeg en smule skeptisk til at det ikke er en skikkelig debatt om hvorvidt 1. linje i politiet skal prioriteres i vaksineringen.

LES OGSÅ: Mener politifolk bør prioriteres for koronavaksine: - Dette handler om beredskapen i samfunnet

Powered by Labrador CMS