Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.
Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.

PF-LEDEREN HAR ORDET

Det er forskjell på respons og responstid

Det er stilt lavere krav til responstid i antall minutter på små steder, og politiet er ofte mindre synlige.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

48 minutter tok det før politiet pågrep en potensiell drapsmann i Numedal – etter at publikum og brannvesenet hadde gjort jobben samfunnet forventer at politiet skal gjøre. Spesielt forventes dette etter gjennomføringen av nærpolitireformen, hvor et uttalt mål var å komme nærmere der folk bor. Responstidskravene sier at vi på et mindre sted skal pågripe en livsfarlig person innen 19 minutter, i hvert fall i 80 prosent av tilfellene.

Er det greit å avskrive hvert tilfelle vi ikke klarer det med at det da havner innenfor de resterende 20 prosentene?

Innbyggerundersøkelsen viser at tilliten til politiet er lavere på mindre steder. Dette henger sammen med at det er stilt lavere krav til responstid i antall minutter på små steder, men også at det ofte er der politiet er mindre synlige.

Våre medlemmer ønsker å utgjøre en forskjell for folk. Det handler ikke om antall tjenestesteder, men bemanning. En økning på 100 studieplasser ved Politihøgskolen er en start, men i det store bildet er det altfor lite. En opprusting av politiet, av vår beredskap og tilstedeværelse, krever flere og større satsninger for å lykkes.

Vi får mange henvendelser om årets lønnsoppgjør, spesielt våre lokale tillitsvalgte. Å lage en ny avtale med en ny samarbeidspartner er en satsning på å gjøre noe nytt når vi ikke var fornøyd nok med det vi hadde. Ingen vet per nå hva hver enkelt vil få i økning eller hvilke grupper som havner hvor. Men ingen skal gå ned i lønn, og ansiennitet og automatikk skal fortsatt ivaretas. Forhandlinger om generelle tillegg, grupper og enkeltmedlemmer vil foregå til høsten, da med etterbetaling fra 1. mai.

Vi forbereder oss nå på hvordan vi skal fordele den sentralt fremforhandlede økonomiske ramma, slik at det skal komme medlemmene våre til gode på en best mulig måte. Politiets Fellesforbund var en viktig premissleverandør da Politidirektoratet ble opprettet i 2000. Bakgrunnen var at det hadde vokst frem et behov for et fagdirektorat mellom politiet og den direkte politiske styringen fra justis. Vi trenger et direktorat, men vi har lenge jobbet politisk for å få til en gjennomgang av hva direktoratet var ment å skulle bli og hva det er blitt til. Nå har justisministeren satt i gang en evaluering og Politiets Fellesforbund har en representant i referansegruppen.

Vedtaket vårt om viktigheten av at personalpolitikken utøves der de ansatte er, står seg og vil være et viktig moment for oss inn i dette arbeidet.

Jeg ønsker alle medlemmer en riktig god sommer. Dere er uunnværlige, dere er hverdagshelter og dere utgjør en forskjell. Nyt dagene og vit at dersom du trenger oss, er vi der. Det er derfor du har oss!

LES OGSÅ: Takk for at du sier ifra?

Powered by Labrador CMS