Hvis Språkrådet hadde lest politireformen hadde de sagt fy nesten hundre ganger

Reformen er full av Språkrådets fyord.

Publisert Sist oppdatert

Fagmiljøene skal være det. Distriktene skal være det. Regionene skal være det. Politiet generelt skal være det.

Hva da, spør du? Ta en titt på den aller første siden med innhold i politireformen...

Riktig! «ROBUST»

Men Språkrådet er nok ikke fornøyde med det. «Dette ordet er rett og slett i ferd med å bli oppbrukt. Slike honnørord går i bølger og når etter hvert et metningspunkt der de framstår som forslitte og tomme. Da er det på tide å bytte dem ut.» skriver Språkrådet, som tirsdag la fram sin liste over årets «fyord».

Fyord er ord Språkrådet mener enten har blitt brukt feil eller for mye, av og til så mye at ordene nesten er tappet for mening.

Et raskt søk på fyordene i Nærpolitireformen gir følgende resultater:

  • «Robust»: 32 treff
  • «Viktigheten av»: 7 treff
  • «Prosess» (her har vi tatt med alle slags prosesser): 55 treff

Totalt er disse tre fyordene altså nevnt nesten hundre ganger i reformen. Søket er gjort i søkemotoren på regjeringens nettsider og betyr ikke nødvendigvis at all bruken er fy-fy. Av og til kan jo viktigheten av robuste prosesser være reell.

Brukes langt fra ordets betydning

Direktør for Språkrådet, Åse Wetås, forteller til Politiforum at «robust» har havnet på fyordlista, fordi det ofte fremstår som uklart hva det skal bety, etter at det har blitt brukt mer og mer.

– Hva brukes ordet for å beskrive?

– Det ser ut som om det skal bety litt forskjellige ting. Noen ganger ser det ut som om det har med nedskjæringer og kutt i organsiasjoner å gjøre. At man skal gjøre en organisasjon robust, handler da om at man skal lage en mindre organisasjon. Men det er en betydning langt borte fra ordets kjernebetydning, som er mer noe mer trivelig og stort, sier språkdirektøren.

– Politiet og Justis- og beredskapsdepartementet har brukt ordet mye. Er det dumt?

– Jeg tror alle vi som er offentlige etater og kommuniserer mye med offentligheten, er tjente med å velge et klart, godt og presist språk som borgerne kan forstå. Så det blir lettere å ta stilling til hvem vi er og hva vi mener.

robust.png
Åse Wetås, språkdirektør.
Powered by Labrador CMS