En endring i loven gjorde det mulig for PST i heise regnbueflagget på sin flaggstang for første gang.
En endring i loven gjorde det mulig for PST i heise regnbueflagget på sin flaggstang for første gang.

Regnbueflagget til topps hos PST for første gang

- PST er satt til å beskytte mangfoldet i samfunnet, og da er det naturlig at vi også markerer mangfoldet, sier Martin Bernsen i PST.

Publisert Sist oppdatert

18. juni ble årets Pride-markering sparket i gang, som feirer skeiv kjærlighet og mangfold. Som en del av feiringen flagges det blant annet med regnbueflagg rundt om i landet.

Men reglene for bruk av flagg på offentlige flaggstenger, i motsetning til markeringsflaggstenger, har vært strenge. Derfor har det ikke vært mulig for alle virksomheter å heise regnbueflagget. Før nå.

I år vaier Pride-flagget for første gang fra Politiets Sikkerhetstjenestes offisielle flaggstang i Oslo. PST opplyser til Politiforum at det er endringen i flaggloven, som trådte i kraft 4. juni i år, som har gjort dette mulig.

- Det har vært begrensninger på bruken av vår flaggstang. Så har det skjedd endringer i regelverket, og da er det veldig naturlig at PST heiser flagget. PST er satt til å beskytte mangfoldet i samfunnet, og da er det naturlig at vi også markerer mangfoldet, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste.

Etter lovendringen 4. juni ble det lov å flagge fra kommunale bygg med andre flagg enn det norske flagget, det samiske flagget eller kommune- og fylkestingsflagg, hvis det skjer i forbindelse med arrangement, markering eller merkedag av allmenn interesse. PST forhørte seg også med Politidirektoratet for å være sikker på at endringen også gjaldt dem, og fikk grønt lys til å heise regnbueflagget til topps.

Regnbueflaggene henger også utenfor politihuset på Grønland i Oslo.
Regnbueflaggene henger også utenfor politihuset på Grønland i Oslo.

- Vi hang det opp fredag ettermiddag. Det er Pride denne uken, så flagget henger oppe hele uken, sier Bernsen.

- Pride-markeringen er så mangfoldig, og derfor er det naturlig at vi heiser dette flagget. Dette er heller ikke noe PST er alene om, sier han.

Pride markeres også i politidistrikter rundt om i landet, i tillegg til politiets ulike særorgan.

Kripos-sjef Kristin Kvigne og vaktleder på desken, Axel Johansen, heiser regnbueflagget utenfor Kripos.
Kripos-sjef Kristin Kvigne og vaktleder på desken, Axel Johansen, heiser regnbueflagget utenfor Kripos.

På Kripos ble flagget heist for fjerde gang i år. Kripos opplyser at det til daglig henger flagg med Kripos-emblemet på flaggstengene, og at de på flaggdager heiser det norske flagget. I juni er det derimot regnbueflagget som heises.

- Politiet har et stort ansvar for å skape og opprettholde et godt og trygt samfunn for alle, uavhengig av bakgrunn, etnisitet eller seksuell orientering. Kripos støtter kampen for toleranse, mangfold og et mer åpent samfunn. Vi markerer Pride for å feire likeverd og det mangfoldet vi har i samfunnet – et mangfold vi i politiet er satt til å beskytte, skriver kommunikasjonsavdelingen i Kripos i en e-post til Politiforum.

LES OGSÅ: Enkeltpersoner får fortsatt skjellsord slengt etter seg eller blir banket opp på byen

Powered by Labrador CMS