Per-Willy Amundsen (Frp), leder av justiskomiteen, under Politiets Fellesforbunds landsmøte i Sandefjord i 2022.
Per-Willy Amundsen (Frp), leder av justiskomiteen, under Politiets Fellesforbunds landsmøte i Sandefjord i 2022.

PF-LANDSMØTET 2022

Per-Willy Amundsen: - Vi vil skjerpe straffen for vold mot politiet

Per-Willy Amundsen, leder av justiskomiteen på Stortinget, er tydelig på at det skal ha konsekvenser å angripe politiet, og gjøre politifolk utrygge i sin jobb.

Publisert

Per Willy Amundsen (Frp), leder av Justiskomiteen på Stortinget, oppfordret politiet til å være tydelig om hvilke utfordringer man møter på i sitt arbeid, da han mandag snakket til Politiets Fellesforbunds landsmøte.

Landsmøtet åpnet mandag, og holdes i år i Sandefjord.

- Politiet har høy tillit i befolkningen. Da er det viktig at politiet tillater seg å være tydelig om de utfordringene som er. For dersom man opplever at politiet ikke er tydelige, eller holder tilbake informasjon om forholdene, tror jeg det vil skade politiet. Vi må aldri havne i den situasjonen som vårt naboland Sverige. Der slutter politifolk i politiet, fordi de får trusler mot seg selv og sin familie, sier Amundsen.

- Foreløpig er vi ikke der. Men det er viktig at vi forebygger en slik utvikling. Når det er mer vold mot politiet, folk som angriper politiet, og kaster brostein mot politiet som gjør sin jobb for samfunnet. Det er helt uholdbart. Derfor kommer vi til å fremme et forslag for å skjerpe straffen for vold mot politiet. Det skal ha konsekvenser å angripe politiet, og gjøre politifolk utrygge i sin jobb, sier han, fra talerstolen.

LES OGSÅ: Råd om anmeldelser for vold og trusler mot politiet

Bevæpningsdebatten

Amundsen legger også til at han mener det trengs en debatt om generell bevæpning av politiet. Han viser til at maktmiddelutvalget i forrige uke la fram en anbefaling om generell bevæpning av norsk politi.

- Verden har forandret seg på grunnleggende vis. Det gjør at debatten er aktuell. Hele justiskomiteen tar imot denne debatten med åpne armer. Det er bare et parti som er for bevæpning, og jeg representerer det partiet. Men jeg tror og håper at de andre partiene vil være mer åpne for å debattere dette, sier Per Willy Amundsen.

LES OGSÅ: Voldens ansikt

- I realiteten en nedbygging

Lederen av justiskomiteen pekte også på at han ble overrasket da han så regjeringens forslag til neste års statsbudsjett. Han mener at man i realiteten ikke legger inn nye midler i politiet.

- Det som skjer nå, vil i realiteten være en nedbygging av politiet. Før vi legger fram vårt alternative statsbudsjett, kan jeg si at vi i Frp vil foreslå en økning på minst 200 millioner kroner, sier han.

Amundsen uttaler at Frp mener man ikke er tjent med å sette by og land mot hverandre, og at vi trenger å satse på å styrke politiet begge steder.

- Vi trenger et sterkt politi i de store byene, og en god bemanning i resten av landet. Vi trenger flere patruljer i byene, og et tilstedeværende politi over det hanske land, sier Amundsen.

- I det hele tatt skjer det veldig mye viktig på justisfeltet, og særlig på politiområdet. Det er viktig å løfte de debattene. Det mener vi i justiskomitten, sier han.

LES OGSÅ: Her øker volden mot politiet mest

Powered by Labrador CMS