Nyutdannede politifolk kan gi inntrykk av å ha for stor tro på seg selv, mener politioverbetjent.

Ferske politifolk søker lederstillinger

Nyutdannede politifolk søker en rekke ulike stillinger på en gang. – Det gir inntrykk av liten selvinnsikt, mener politioverbetjent.

Publisert Sist oppdatert

Få nyutdannede politifolk får fast jobb den første tiden etter endt studie. Tross iherdig søking må mange nøye seg med svært korte vikariater dersom de får jobb.

Men jobbsøkingen kan bli litt for iherdig, mener politioverbetjent i Vestfinnmark politidistrikt, Idar Liland. Når distriktet lyser ut stillinger, stusser han ofte over nyutdannede politifolk med stor tro på seg selv.

– Vi opplever nyutdannede politifolk som søker på lensmannstillinger, uten at de har arbeidserfaring eller ledererfaring. Når de gjør det spør man seg om de har selvinnsikt. Det er lett å tolke søknadene deres som useriøse, sier Liland.

Søker mange stillinger på én gang

Han forteller om politifolk som kommer ut av Politihøgskolen og som søker mange stillinger samtidig.

– Vi kan ha fem-seks stillinger ledige og de nyutdannede søker på alle sammen. Det virker som de søker for å søke, mener Liland.

Politioverbetjenten, som i jobben sørger for at søknadsprosessene går som de skal, ser mange jobbsøknader. Han mener studentene ville vært tjent med å sette seg bedre inn i jobbene de søker.

– Skal man være krimtekniker trenger man erfaring. Enten er man veldig selvsikker eller så vet man ikke hva man søker på. Et annet eksempel kan være jobben som reinpoliti her i nord. Da må man være sterk fysisk og ha interesse for å være ute i villmarka. Det hjelper ikke komme i lakksko fra Oslo by og skulle ut på vidda i 30 minusgrader.

Får flere titalls "nei"

Søker man stillinger man ikke vet hva innebærer eller som man åpenbart ikke er kvalifisert til, blir det vanskeligere å få seg jobb, ifølge politioverbetjent Liland.

– Unge søkere bør begrense seg til det de har kompetanse til. Vi kan ha 70 søkere på enkelte stillinger. Da har vi nok å velge i, og vi velger ikke de som fokuserer mest på hva vi kan gjøre for dem.

Arild Sandstøl er personalsjef i Rogaland politidistrikt. Der opplever de sjelden at nyutdanna politifolk søker lederjobber, men også i Rogaland merker de seg at mange studenter søker mange jobber.

– Vi skulle ansette 26 politifolk i sommer og satte opp en reserveliste på 30 etter vi hadde valgt ut de 26. Nå ser at vi må ganske langt ned på reservelista for å finne folk som takker ja. Kanskje må vi til og med lyse ut stillinger på nytt, forteller Sandstøl om jobbene som hadde 374 søkere.

Mange studenter takker altså nei til jobb fordi de har søkt mange steder på én gang. Det synes Sandstøl er dumt.

– Det ser vi som negativt. Det gir oss mye ekstra arbeid. Og vi ønsker at de som søker er motiverte for å jobbe hos oss. I stedet virker det som om de søker de på det som tenkes kan og tar det beste det , sier Sandstøl.

Misliker gjennomtrekk

Både Liland i Vestfinnmark og Sandstøl i Rogaland sier de legger vekt på politifolk som ønsker å bli når de søker nye politifolk.

– Har dere noen gode tips til unge, jobbsøkende politifolk?

– De bør by på seg selv og fortelle hva de kan tilby oss. De må kunne fortelle oss hvorfor de søker her, om de er interessert i selve jobben og om de vil være her. Mange farer sørover igjen når sjansen for en jobb i byen byr seg. Vi er ute etter de som kan tenke seg å bli, slår Liland fast.

Det samme ønsker Sandstøl seg.

– For oss er det viktig å vite hvem det er som har lyst til å jobbe i vårt politidistrikt. Vi er ute etter stabil arbeidskraft, som vil jobbe både i byen og ute i distriktet, tipser Sandstøl, og gir de nyutdanna et ekstra råd på veien:

– De bør følge med hele året, for vi lyser ut stillinger jevnlig. Kanskje har vi 374 søkere i hovedopptaket på sommeren, men det er mange færre utover året. Hvis man vil bli etterforsker, et område der vi faktisk har rekrutteringsproblemer, gjelder det å følge med i Rogaland året rundt, tipser Sandstøl.

Powered by Labrador CMS