2. Gjennom den krypterte meldingstjenesten Signal.
Last ned appen og send en melding til en av Politiforums journalister. Telefonnumrene våre finner du under.
Alle tips blir behandlet konfidensielt.
Annonse
KLARE FOR KAMP: Politistasjonssjef Sigve Bolstad ved Manglerud politistasjon sammen med politioverbetjent Morten Østraat.Foto: Vibeke Cederkvist
Norway Cup 2022:
- Morten har ikke hatt ferie denne uken på 30 år
Norway Cup- legende og politioverbetjent Morten Østraat er klar for rekordmange påmeldte under årets Norway Cup. Politistasjonssjef Sigve Bolstad kaller han en hedersmann.
I år er det 50-årsjubileum for verdens største fotballturnering, Norway Cup. Politiet er i tradisjon tro tilstede med eget telt, ikke alt for langt unna scenen der barn og unge igjen skal samles.
Annonse
Koronapandemien satte en stopper for fotballturneringen to år på rad, men i år sparkes det igjen fotball på Ekebergsletta i Oslo. Siden 1972 har Bækkelagets Sportsklubb arrangert turneringen der barn og unge møtes 30. juli til 6. august.
I år melder NRK at det er rekordmange påmeldte, med 1852 lag og omtrent 30 000 deltakere. Politistasjonssjef Sigve Bolstad ved Manglerud politistasjon kaller det en gylden mulighet for politiet:
- Det er viktig for norsk politi å være en naturlig integrert del av samfunnet, og her får man muligheten gjennom alt det forebyggende arbeidet som legges ned.
Et samarbeid i utvikling
Siden starten av 90-tallet har politiet vært representert på det som er verdens største fotballturnering for unge. Men da på en langt mindre skala.
Politispesialist Morten Østraat ved Manglerud politistasjon husker godt den spede begynnelsen.
- Den gangen fikk vi en politistasjonssjef som syntes det var rart at Manglerud politistasjon ikke skulle ha noe med Norway Cup å gjøre. Derfor besluttet han at vi også skulle på banen. Men det var bare to stykker tilstede.
Gjennom de 30 årene politioverbetjenten har vært tilstede har politiet blitt flere, og samarbeidet med arrangøren og andre aktører har utviklet seg.
For noen år tilbake ble ansvaret utvidet til å gjelde hele Oslo politidistrikt, og ikke bare Manglerud politistasjon.
Fotballturneringen er en stor operasjon der arbeidsoppgavene blir flere for hvert år. Flere som skal samarbeide og snakke sammen.
Arbeidsoppgavene til politiet går ut på å være synlig og tilstede slik at folk føler seg trygge, forteller Østraat.
- Dette gir en stor forebyggende effekt slik at minst mulig skal skje.
Likevel understreker han at det er viktig å presisere hva slags arrangement Norway Cup er; verdens største forballturnering for barn og unge der voksne og trenere også er tilstede. Det skal altså i utgangspunktet kunne gå rolig for seg, mener han.
- I starten når vi var her var det litt mer bråk på tivoli og mer ordensproblemer. Men etterhvert som vi har kommet på banen og samarbeidet med arrangøren har det vært fraværende.
- En magnet
Men verdens største fotballturnering tiltrekker seg også mange mennesker. Eller som politioverbetjenten sier; det er en magnet.
- Dette er ikke noen festival der det selges alkohol. Men det er klart dette er det stedet det er størst aktivitet den uken som kommer. Så det tiltrekker seg mange av våre lokale ungdommer som vi gjerne jobber med i hverdagen også.
Ifølge Østraat kommer samarbeid med Natteravnen, bydeler, kommunen og utekontakter godt med under et slikt arrangement.
Samspillet med de andre etatene på stedet har vært en utvikling i positiv retning siden da politioverbetjenten først var tilstede på 90-tallet. I dag mener han det er nøkkelen til suksess når de møter lokale ungdommer.
- Blir de gjenkjent og man har en dialog med dem skal det mye til at de gjør noe galt. Og hvis de gjør noe galt så kjenner vi dem og vet hvem dem er.
Tilstede med våpen, også i år
På grunn av skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni, hevet PST terrortrusselsnivået. Det er noe politiet må forholde seg til under årets arrangement.
I tillegg er politiet i Norge for øyeblikket bevæpnet etter samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet. Dette gjelder for en periode på inntil tre måneder, fra og med 20 juli.
Men det er ikke første gangen politibetjentene på Ekebergsletta bærer våpen på Norway Cup.
Flere ganger har politiet tatt konsekvensene av trusselbildet i verden og Europa, og dermed valgt å bevæpne seg.
Første gang politiet var bevæpnet på Norway Cup var i 2011, snaue to uker etter terroren 22. juli. Det er også den Norway Cup-turneringen politioverbetjenten husker som mest spesiell:
- Det var en veldig spesiell Norway Cup. For det første så var det jo mange møter om det i det hele tatt skulle være Norway Cup eller om man skulle avlyse. Men vi kom til slutt frem til at dette kanskje er det viktigste man gjør for å få i gang samfunnet og gjøre noe positivt for og barn og unge.
Fotballturneringen krevde et stort apparat som ble satt i sving. Folk takket politiet for at de var tilstede.
- Alle bilene våres var fulle av roser.
- En hedersmann
Stasjonssjef ved Manglerud Politistasjon, Sigve Bolstad, mener Norway Cup gir politiet en viktig mulighet for å bygge tillit og gi trygghet med et smil.
- Fremfor å bli oppringt når det skjer noe, så er man synlig tilstede og forhåpentligvis forebygge slik at det ikke skjer ting.
Oslo politidistrikt med Enhet Øst er godt skodd mener han. Spesielt med Morten Østraat med på laget:
- Jeg er en meget stolt stasjonssjef. Jeg er imponert over jobben alle politibetjentene bidrar med, men Morten; 30 år! Det står det respekt av.
De to må le litt før Bolstad fortsetter:
- Det er ikke småtteri av tid som har gått med. Og så vet jeg godt at Norway Cup kommer på et tidspunkt der mange andre har ferie. Men Morten har ikke kunne hatt ferie på det tidspunktet her på 30 år! Det er en hedersmann som sitter ved siden av meg.
Selv har Morten Østraat fått noen signaler på hjemmebane om at "nå bør vi snart ha tre uker sammenhengene sommerferie".
- Jeg føler jo at jeg nærmer meg et vendepunkt, sier han.
- Men vi får se. Vi har så mange dyktige politikollegaer og rutiner så det vil gå bra uten meg også.