Lønnsoppgjøret i havn - men «ingen lønnsfest»

Seks timer på overtid ble partene enige i natt. Dermed blir det ingen streik.

Publisert

Det var i utgangspunktet høye forventninger til årets lønnsoppgjør, og fagforeningene var beredt til å gå til kamp for et godt oppgjør for sine medemmer.

Så rammet koronaviruset, og alt ble snudd på hodet. Lønnsforhandlingene ble utsatt, før de startet opp i høst.

Mandag 14. september valgte Unio Stat, som blant annet Politiets Fellesforbund (PF) er organisert under, å bryte lønnsforhandlingene med staten.

Oppgjøret gikk til mekling, og seks timer etter fristen ved midnatt i går, kom partene til enighet.

– Det er ikke tvil om at det var en riktig beslutning å be Riksmekleren om hjelp til å komme frem til en løsning med staten. Vi har både fått styrkinger av ulike bestemmelser i tariffavtalen som letter arbeidet for våre tillitsvalgte, samt fått en liten økonomisk ramme som gir lønnsutvikling for alle våre medlemmer. Det er mer enn det som var realiteten da vi forhandlet med staten uten hjelp av Riksmekleren tidligere i høst, sier PF-leder Sigve Bolstad på fagforeningens hjemmeside.

Noen lønnsfest blir det ikke, understreker han. Dette ble partene enige om

  • Et generelt, sentralt tillegg på 0,44 prosent, gjeldende fra 1. oktober 2020.
  • Det settes ikke av sentrale midler til lokale lønnsforhandlinger i år.
  • Ansatte i lønnstrinn 47-63 får et tillegg på 0,54 prosent, noe som skal gi oppgjøret en likelønnsprofil.

Totalt sett er dermed oppgjøret innenfor rammen til frontfaget på 1,7 prosent, inkludert det såkalte overhenget fra 2019, som i staten er beregnet til 1,2 prosent.

– Resultatet av meklingen er ikke noe vi jubler over, men det er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i et veldig spesielt tariffoppgjør, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat.

I tillegg fikk også Unio gjennomslag for endringer i forhandlingsbestemmelsene - blant annet gjennom at likestillingsbestemmelsene nå gjelder andre former for diskriminering, som f.eks. etnisk diskriminering.

– Disse gjennomslagene viser at det var riktig å gå i mekling i år, og er små, men viktige framskritt i arbeidet for et trygt og regulert arbeidsliv, sier Lind.

Powered by Labrador CMS