ÅSTED NORGE: Politioverbetjent fra Kripos Rune Utne Reitan, tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen, programleder Jens Christian Nørve, tidligere politileder Hanne Kristin Rohde og advokat John Christian Elden.

«Åsted Norge» har ført til 70 pågripelser

Politiet oppklarer flere saker med TV-hjelp.

Publisert Sist oppdatert

TV 2-programmet «Åsted Norge» er i gang med sin syvende sesong, og i kveld går 60. episode på lufta. 

Fra politiet har redaksjonen fått tilbakemelding om at hele 70 personer har blitt pågrepet av politiet som følge av TV-serien. Det dreier seg om alt fra drapsmenn til innbruddstyver. Savnede personer har også blitt funnet. 

Med 600.000 seere gir TV-kanalen en mulighet for politiet til å nå frem ut til publikum og potensielle vitner, som politiet selv ikke har.

FØRT TIL PÅGRIPELSER: «Åsted Norge»-redaksjonen, her representert ved Ragne Riise, Ina-Kristin Lindin, Lene Dreyer og produksjonsleder Siri Tosterud Ski.

Et stort publikum får se overvåkingsbilder av personer, kjøretøy og steder som gir hjelp til å huske, og som gir en stor tipsflom i uløste saker til politiet. 

- Når vi har presentert den kriminelle handlingen, begynner tipsene å komme med en gang vi viser telefonnummeret på skjermen, forteller produksjonsleder Siri Tosterud Ski under Politiforums besøk i TV-studioet hos Mastiff, som produserer serien for TV2. 

Bruker politistudenter

Tipstelefonen bemannes av 14 studenter fra Politihøgskolen, som fortløpende legger dem inn i politisystemet Indicia. Tipsene håndteres dermed ikke av TV-selskapet. 

Fakta

  • «Åsted Norge» er et TV-program hvor seerne kan hjelpe politiet med å løse uoppklarte saker.
  • Programmet sendes live, noe som er en forutsetning for at tipsmottaket skal fungere bra.
  • 14 politistudenter bemanner livesenteret under sending, og tar imot tipsene. De legger dem direkte inn i politiets systemer.
  • Politioverbetjent Rune Utne Reitan fra Kripos leder tipsmottaket, og videreformidler tipsene til de ulike politidistriktene. 
  • Programmet sendes på TV 2, og lages av produksjonsselskapet Mastiff. 

- Vi har også et eget telefonnummer for folk som ikke vil snakke direkte med politiet, og vi har mulighet for å ta imot anonyme tips. Poenget er at vi ønsker å ha alle kanaler oppe, slik at politiet kan få hjelp til å oppklare saker og hjelpe ofrene, sier journalist Lene Dreyer i Åsted Norge.

- Hvor mange tips får dere?

- Det er så forskjellig fra sak til sak. Men tilbakemeldingene fra politietterforskerne er at det hjelper dem med å komme videre i sin etterforskning, sier journalist Ina-Kristin Lindin. 

Tar direkte kontakt

Fra politiet bekreftes dette.

- Vi har kjempegod erfaring med å samarbeide med Åsted Norge-redaksjonen. Det er aldri noe tull; vi har fått oppklaringer som følge av samarbeidet, og ønsker å fortsette med dette, sier nestleder Gry Lene Sem i Oslo politidistrikts Enhet Øst.

TIPS: Politiet tar imot tips fra publikum gjennom sendingen.

Hun får støtte av politiinspektør Janne Strømner.

- I tillegg til å oppklare kriminalitet, har vi god erfaring med å advare innbyggerne mot kriminelle, slik vi gjorde mot en bande som gjorde anslag mot eldre mennesker. Straks etter TV-programmet, fikk vi meldinger fra eldre som nettopp hadde hatt slikt besøk, sier hun.

Åsted Norge-redaksjonen sier det ofte er politietterforskere som trenger hjelp, som tar direkte kontakt med dem om en sak.

- For at det skal bli bra TV, er det nyttig om vi kan få låne opptak fra av den kriminelle handlingen fra overvåkingskameraer, bilder av biler, gjenstander eller andre ting vi kan vise seerne. Det er viktig å ha saker for seeren å tipse om, hvor man ikke vet hva som har skjedd. Med så mange vi når frem til, tilbyr vi rett og slett politiet mange øyer over hele landet, sier Riise. 

Ikke underholdning

Åsted Norge-redaksjonen ønsker å understreke at det ikke er underholdning de driver med.

- Dette gjør vi for å kunne hjelpe kriminalitetsofre og politiet, slik at sakene kan bli oppklart. Men det er jo ikke tvil om at det er spennende for våre seere å være tett på, som når de ser politiet fremkalle usynlige blodspor, eller når vi er med ut på pågripelser, sier Dreyer.

Hun forteller at de er nøye med å sladde bilder for å unngå uheldig identifisering av personer. I de sakene som får en oppklaring, går de inn i opptakene som kan streames, og sladder personer som senere er identifisert.

- En sideeffekt med å oppklare saker, er at vi opplever at foreldre og ungdom ser på programmene sammen. Det gir dem en fin anledning til å snakke sammen om kriminalitet og holdninger rundt dette, sier Riise.

I redaksjonen opplever de at politietterforskere som har opplevd nytten av å samarbeide med «Åsted Norge», gjerne tar kontakt igjen fordi de ser at det nytter.

Politiforum er kjent med at politidistriktene har ulike rutiner for hvordan de skal samarbeide med «Åsted Norge»-redaksjonen. Ofte involveres både kommunikasjonsenheten, påtale og personvernkonsulenten. 

Powered by Labrador CMS