Forsker på droner: - Vil finne ut hva som skjer når man tar dem inn i politiarbeidet

Handler politiet på andre måter når de bruker droner? Og blir dronen et supplement eller en erstatning, og i så fall for hva? Det skal forsker Jenny Maria Lundgaard finne ut.

Publisert

Denne høsten startet Politidirektoratet et prosjekt hvor 18 politifolk fra tre politidistrikt skal teste ut bruk av droner i politiarbeidet.

Forsker Jenny Maria Lundgaard har fått følge prosjektet på nært hold, og har vært med fra starten. Helt fra dronene ble pakket opp fra koffertene fra første gang. 

- Målet er å finne ut hva som skjer når man tar denne typen teknologi inn i politiarbeidet. Så jeg skal følge prosjektet til POD i distriktene, og se hvordan dette blir i praksis, sier Lundgaard, til Politiforum. 

Blant det hun vil se nærmere på er hvordan bruk av droner endrer det klassiske politiblikket, og hvordan samspillet mellom politifolkene og dronene blir. Men også hvilke oppdrag dronene benyttes i, og om politiet handler på andre måter når de bruker droneteknologi. Og ikke minst om dronen blir et supplement eller en erstatning, og i så fall for hva. 

Uvant og nytt 

Forsker Jenny Maria Lundgaard ved Politihøgskolen.

Flere politidistrikter begynte å teste droner allerede fra 2012, men siden Politidirektoratet ønsket sentral styring måtte distriktene avslutte dette. 

Da PODs prosjekt startet i september, valgte Trøndelag, Troms og Agder politidistrikt ut seks politifolk hver, som er med i prosjektet. 

Lundgaard skal følge droneprosjektet fram til det er ferdig i desember 2020. Deretter vil hun bruke et års tid på å skrive og analysere data, før forskningsprosjektet hennes avsluttes høsten 2021. 

Lundgaard anslår at hun vil tilbringe rundt 300 timer i felten med politiet, blant ved å være med på patrulje og arrangementer hvor det brukes droner. I tillegg vil hun intervjue droneoperatørene og lederne deres, i tillegg til å se på hvordan dronebruken registreres i politiregistrene. 

- For meg er det kjempegøy å få gjøre dette. Men viktigere er at dette kan illustrere hva som skjer når teknologi blir en vanlig del av hverdagen. I dag er droner noe uvant og nytt, så det blir veldig spennende å se om det danner seg noen praksiser fra starten av prosjektet til det er ferdig, sier Lundgaard. 

Praktisk nyttig

Hun forklarer at fordi forskningen hennes er så nært knyttet opp mot politiets praksis, vil forskningen også kunne bli praktisk nyttig for politiet i etterkant. 

- Det er gjort forskning på droner tidligere, i milliær og humanitær sammenheng. Men noe av det som er spennende med dette, er at man må putte det inn i kontekst med det norske politiet. Det norske politiet er ikke som politi andre steder, eller som andre etater i samfunnet, sier Lundgaard. 

- Når en innfører ny teknologi følger det selvsagt med kreativ tenkning og ulike ideer om hva dette kan brukes til, det blir veldig spennende å se hvordan ideer og praksiser utvikler seg og formes gjennom et prøveprosjekt som dette, og å se hvordan dette ser ut om et års tid, legger hun til. 

Powered by Labrador CMS