Opposisjonene ut mot politimeldingen: - Ressursene i politiet er skeivt fordelt
Lene Vågslid (Ap) mener de store grepene uteblir. SVs Petter Eide mener politimeldingen ikke henger på greip når det gjelder forebygging og Emilie Enger Mehl (Sp) hadde forventet en presisering av at gjenværende tjenestesteder skal styrkes.
Opposisjonspartiene lar seg ikke imponere over regjeringens politimelding. Reaksjonene mot regjerningens politimelding, lar ikke vente på seg.
- Etter å ha lyttet til fremleggelsen av stortingsmeldingen bekymrer det meg at verken justisministeren eller statsministeren innser at ressursene i politiet er skeivt fordelt og nærpolitiet er reelt svekket, mener Lene Vågslid (Ap), leder av justiskomiteen på Stortinget.
-Jeg tror regjeringen rett og slett ikke forstår virkeligheten der ute, verken for folk som opplever at politiet ikke kommer når de trenger dem eller for ansatte i politiet som jobber under svært krevende forhold. Vi skal selvfølgelig lese hele meldingen grundig, men dette er lite imponerende, mener Vågslid.
Hun viser til at Stortinget har vedtatt at de gjenværende tjenestestedene etter politireformen skal styrkes.
-Da holder det ikke å opprettholde antallet tjenestesteder. Det er vel og bra at regjeringen nå får på plass utvidet lagring for IP-adresser og varsler en digital satsing, men de store grepene uteblir, og det er det folk der ute i landet, og ofre for kriminalitet, som må betale prisen for. De aller fleste politidistrikt gikk ett 2020 i møte med bemanningskutt. Vi krever at de midlertidige korona-stillingene gjøres permanente fra 2021, slik at det reelt sett er mulig å styrke vår lokale beredskap, fortsetter Vågslid.
-Henger ikke på grep
Heller ikke Petter Eide justispolitisk talsperson i SV, er imponert over politimeldingen.
- Regjeringens politimelding henger ikke på grep. Det er paradoksalt at det beskrives i politimeldingen at forebygging er primærstrategi for politiet fremover, når Justisdepartementet støtter sammenslåing av to av Oslos viktigste politistasjoner, Manglerud og Stovner politistasjon, som i dag dekker rundt 280.000 innbyggere. SV vil stanse sammenslåing og har nå tatt saken til stortinget, med støtte fra bydelsutvalget, sier han.
Han karakteriserer det som sjokkerende at statsminister Erna Solberg ikke ser behovet for fysisk politi i gatene i møte med sårbare mennesker og særlige ungdom.
-Hun vil heller holde politiet i biler og bak dataskjermer, dette er det motsatte av forebygging. Erna fratar norsk politi sin viktigste politimetode, nemlig å snakke med folk, fortsetter Eide.
LES OGSÅ: Forventer snarlig avklaring om ny politistasjon i enhet Øst
- Motsatt ambisjonsnivå
Emilie Enger Mehl, justispolitisk talsperson i Senterpartiet, sier hun hadde forventet at regjeringen tok mer ansvar for at de har sentralisert politiet.
- Nærpolitireformen skulle være en reform som skapte et mer operativt, lokalt og synlig politi, og i undersøkelse etter undersøkelse ser vi at det er det motsatte som har skjedd. Etter første blikk på politimeldingen i dag synes jeg ikke den svarer så godt på disse utfordringene, sier hun.
Hun reagerer også på at regjeringen foreslår at andre etater eller private kan bistå politiet med politioppgaver.
- Det er klart at de løser ikke det å ha bygget ned nærpolitiet, med å sette politioppgaver ut på anbud. I tillegg kan vi lese at regjeringen åpner for å legge ned enda flere politistasjoner. Stortinget har et vedtak på at man skal styrke alle gjenværende tjenestesteder. Det har ikke skjedd. Jeg hadde forventet at det stod i politimeldingen at det skal skje, ikke at det står at vi skal beholde politistasjonene, med mindre noen frivillig vil legges ned. Det er jo et helt motsatt ambisjonsnivå, sier Enger Mehl.
- Regjeringen sier at man skal åpne for mer mobile politistasjoner, og det er veldig diffust hvordan det eventuelt skal være. Men jeg mener det uansett ikke kan erstatte et lokalt, tilstedeværende politi, sier hun.