HASVIK LENSMANNSKONTOR: Et fullstendig nyoppusset og tidsriktig kontor utgjør nå arbeidsplassen til politiet på Sørøya.

Dra på Lopphavet, for en vellykket pengebruk

Hasvik lensmannskontor: Fra sopp og råte, til lyst, fint og moderne. Med kanskje landets beste politiutsikt.

Publisert Sist oppdatert

I 2015 kåret Politiforum Hasvik lensmannskontor til landets dårligste politibygg. Soppen herjet i veggene, vinterstormene ristet støv av gardinene og linoleumen viste siste mote fra tidlig 80-tall.

Den gamle brakkeriggen var utslitt, hovedverneombudet ville forhindre helsefarlig arbeid, og forbød politiet – sin egen arbeidsplass – å bruke lokalene.

MUGGENT: Det gamle lensmannskontoret var fylt av råte og sopp.

Fire år senere er dette historie. Et fullstendig nyoppusset og tidsriktig kontor med lyst interiør og moderne løsninger utgjør nå arbeidsplassen til lensmannsbetjentene Marte og Mats, samt konsulent Barbro Engfelt.

Med 300 kvadratmeter for de ansatte å boltre seg på, sprenger de alle begrensninger for areal for en statlig arbeidsplass. Med luftige kontorer, stort trimrom, dusjanlegg, fellesareal, og kanskje landets beste utsikt fra lunsjrommet – med uhindret utsikt til både fjell og fjord.

Konsert med DDE

Bygget har fra før en stolt historie som både postkontor, pub og kiosk. Der DDE og Bjarne Brøndbo en gang spilte opp til dans i den gamle puben i sokkeletasjen på bygget, har huseier innredet en stor og luftig oppvarmet garasje, med plass til både politibil og scooter fra en inngang i kontorene i etasjen over.

Politistasjonssjefen i Hammerfest, Tommy Flåten, er også lensmann for Hasvik lensmannskontor. Han har over flere år personlig engasjert seg i å få bedre arbeidsforhold for lensmannskontorets ansatte. En politiarbeidsplass som har vært preget av svært høy utskifting, med 30 lensmannsbetjenter siden 2000.

– Nå skal det i hvert fall ikke være lokalene som er årsaken til at folk slutter, sier Flåten med et stort smil, der han kommer med kaffekanna.

SPERREBÅNDKLIPP: Ordfører Eva D. Husby (Ap) markerte åpningen av lensmannskontoret.

Han er glad for at politimester Ellen Katrine Hætta var villig til å bruke mer penger på nybygget. Før betalte politiet 150.000 kroner i året for å leie de soppbefengte brakkene. Nå har den årlige husleien økt til 600.000. Men dette var både det beste og rimeligste alternativet.

– En viktig og riktig investering, sier Flåten.

Åpnet med kakefest

Det ble kakefest da lensmannskontoret åpnet 14. mars. Både barnehagen og skolen tok turen innom, samt byggherre og andre kakesultne som ville ønske lykke til i nye lokaler.

Nabolagets hotelldirektør hadde bakt en toetasjes bløtkake på nesten en kvadratmeter. Politimester Hætta grep med myndig hånd selv kakespaden, og fordelte romslige kakestykker til alle, enten de telte kalorier eller ikke. For var det fest, så var det fest.

UTSYN: Fra lunsjrommet er det full anledning til å hvile øynene på havna, og skue ut over Lopphavet.

Det store møterommet i det nye lensmannskontoret var fullpakket av store smil og glede over at politiet med bygget så tydelig signaliserte at her skulle de være.

– Det er en stor glede for oss at politiet så tydelig satser på fast tilstedeværelse her ute på Sørøya. Politiet er en viktig del av infrastrukturen i samfunnet her ute, sa ordfører Eva D. Husby (Ap) da hun klippet politisperrebåndet for å markere åpningen.

– Det har vært perioder jeg har vært usikker på om politiet ville forsvinne, og det har vært perioder vi har stått uten politibemanning her. Men nå er jeg veldig glad for at innbyggerne i Hasvik kommune har fått et sentrumsnært og synlig lensmannskontor. Det har blitt et flott bygg jeg tror virker bra for rekrutteringen, fortsetter hun.

Nå ønsker ordføreren at politiet legger til rette for en stabil bemanning, og at politifolkene som kommer, får ordninger som gjør at de blir i lengre tid.

– Vi ønsker at de politiansatte blir en naturlig del av befolkningen. Det er bra både for det forebyggende politiarbeidet og ikke minst for beredskapen. Politiet kan ha så mange planer de bare vil, men vi ser gang på gang at uten lokalkunnskap, hjelper planene lite, sa Husby.

Voldsom turistvekst

HER BLIR DET LIV: Der DDE en gang spilte opp til dans, har maja god plass med varm inngang fra kontoret.

Hasvik kommune opplever nå en voldsom vekst i fisketurisme, som på seks år har vokst fra 1000 gjestedøgn i året, til 60.000 forventede gjestedøgn i 2019.

Det er 25 nasjonaliteter på øya, og de 1040 fastboende innbyggerne tar i land fisk til en verdi av rundt en milliard kroner i året. I tillegg kommer det som ordføreren betegner som svart fisketurisme, der privatpersoner kjøper opp hus på Sørøya, og mottar «venner» som bor «gratis» i huset, og «låner» båter for å dra på fiske.

– Jeg vil tro politiet her vil ha nok å henge fingrene i, sier ordfører Husby til Politiforum.

– Vi skal komme med de politiressursene dere trenger, repliserte politimester Hætta under åpningen.

MUSKELROM: Et trimrom i kjelleren skal forhindre «liggende belte» på betjentene, det gamle tegnet på at man kunne bli førstebetjent.

En politiansatt er ofte ganske så synlig i sitt lokalmiljø. Ikke fordi vedkommende går med selvlysende politiuniform på, men fordi folk i nabolaget og bekjente har lett for å holde seg orientert om at en person er ansatt i politiet. På små steder er det i mindre grad mulig å søke en form for anonymitet, og man blir gjerne oppfattet som «politi» både i og utenfor tjeneste.

– Jeg er klar over at de er synlige som politifolk her i lokalsamfunnet på Sørøya hele tiden. Nå er det jo slik at politiansatte uansett skal ha en livsførsel som er forenlig med å være politi. Så om politiansatte har en livsførsel som ikke passer med å være politi, bør de ikke være politi. Det gjelder på både små og store steder. Men det betyr ikke at de skal agere som politi 24/7. De ansatte her skal ha fri når de har fri, og forventes ikke å slå ned på bagateller og ting som ikke truer liv og helse, sier politistasjonssjef Flåten.

Takknemlige betjenter

– Med nye lokaler trenger vi ikke lenger skjemmes over kontoret når vi tar inn folk til avhør eller en kaffekopp. Dette har blitt bra, sier lensmannsbetjent Mats.

Han begynte på lensmannskontoret i fjor sommer, og roser ledelsen for å være lydhøre når kontoret skulle rigges.

KAKEMESTER: Bevæpnet med en veldimensjonert kakespade sørget politimester Ellen Katrine Hætta for servering til alle besøkende. Enten de telte kalorier eller ikke.

– Når vi etterlyste mulighet for lyd- og bildeopptak til bruk i alvorlige saker, ble vi hørt, selv om det kostet politidistriktet nærmere 150.000 kroner ekstra. Men det gir oss mulighet til å håndtere slike saker på et faglig forsvarlig måte, sier Mats fornøyd.

Lensmannsbetjent Marte er takknemlig for at politimesteren har prioritert Hasvik lensmannskontor.

– Jeg synes det er fint at det legges vekt på at vi som jobber her skal trives på arbeidsplassen. Vi skjønner at arbeidsgiver vil at det skal fungere godt for oss, og jeg føler at de ønsker vi har, blir både lyttet til og oppfylt der det er mulig, sier hun.

Marte var avgangsstudent ved Politihøgskolen i fjor, og konkurrerte med til sammen 102 søkere om jobben ute på Hasvik.

24-åringen bedyrer at hun trives svært godt i jobben, men at hun var en smule spent før hun reiste dit. Lang vei til andre politiressurser, begrensinger i hjelp ved dårlig vær, og dårlige lokaler var ting som gjorde at det kriblet litt ekstra i magen.

Men nå er lokalene fikset, og hun har sett at politikollegene på fastlandet kommer med helikopter om nødvendig – hvis det haster. Daglige morgenmøter på storskjerm, gjør at hun sammen med kollegaene Mats og Barbro føler seg som en integrert del av Finnmark politidistrikt.

Da gjenstår bare værbekymringen. Med sin sedvanlige «finnmarkske» beskjedenhet, erklærte politistasjonssjef Flåten også det fikset. Under åpningen skinte sola, mens nysnøen lå kritthvit utenfor kontorveggene.

Powered by Labrador CMS