BOKOMTALE

Sterk og personlig bok om en rystende voldssak

Politivarsler Kenneth Berg har skrevet bok om Osen-saken, og varslingen han leverte i ettertid.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Saken der mangemillionær Reidar Osen ble bortført, mishandlet og utpresset er kjent for mange av Politiforums lesere. Etter nærmere syv års etterforskning og domstolsbehandling ble dommene rettskraftige i 2022, og i kjølvannet av dette kommer boken til etterforskeren Kenneth Berg.

Fakta

Tittel: Kidnappet: Osen-saken fra innsiden

Forfatter: Kenneth Berg og Jon Gangdal

Forlag: Aschehoug

Sider: 382

Boken er en personlig beretning om Bergs arbeid med Osen-saken. Det er en sterk historie, eller rettere sagt flere sterke historier: Det er for det første en sak med grov vold, der leseren får et sjeldent innblikk i hvordan slike saker påvirker livet til den voldsutsatte. For en som vanligvis ikke jobber med slikt gjør det inntrykk.

Videre er det en historie om den personlige belastningen Berg opplever når han trosser egen ledelse, og etter hvert også leverer et varsel om dårlig håndtering av Osen-saken. Fellesskapet er tett i mange politikulturer, og dermed blir belastningen med å stille seg utenfor fellesskapet tilsvarende tung.

Dessuten er det en rystende påminnelse om hvor galt det kan gå når politiet gjør feil. Slik en del av etterforskningen og påtalearbeidet av Osen-saken fremstilles, er det nesten ikke til å tro. Prisen for dårlig politiarbeid betales alltid av de fornærmede, og alvorlige saker gir alvorlige konsekvenser.

Min opplevelse av boken er at det er interessant å få innsyn i en profilert sak. Beretningen er skrevet i en personlig tone, og det er både fordel og ulempe. Engasjementet blir veldig tydelig, men frustrasjonen omkring dumme sjefer, jobber en ikke får og arbeidspress, kunne for min del vært tonet ned. Selv om konsekvenser av slett ledelse for så vidt er et av bokens hovedpoeng.

Powered by Labrador CMS