DEBATTINNLEGG

Tiden er inne for generell bevæpning av politiet

Flertallet i maktmiddelutvalget, Politiets Fellesforbund og 85 % av deres medlemmer fortjener nå virkelig å bli hørt av justisminister, Regjeringen og Stortinget. Politiet må få permanent bevæpning, og det må på plass så raskt som mulig.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

Nå har dette teamet vært diskutert i en årrekke, både offentlig og internt i politiet. Meningene er mange og de er delte. Det må vi respektere. Men jeg mener at argumentene mot generell bevæpning av norsk politi ikke lenger holder vann.

For meg blir dette gjentagelser fra en svunnen tid, og jeg føler kanskje at det er på tide at vi åpner gardinene for å se hva som faktisk skjer der ute i den virkelige verden.

LES OGSÅ: Utvalg anbefaler generell bevæpning

Krig i Ukraina. Ustabil sikkerhetspolitisk situasjon i hele Europa. Terror. Ekstremisme. Hat. Gjengkriminalitet. Skyting på åpne gater. Ungdomsran med bruk av våpen. Psykiske syke personer med stort voldspotensiale.

Bjørn Druglimo, hovedverneombud i Sør-Øst politidistrikt.
Bjørn Druglimo, hovedverneombud i Sør-Øst politidistrikt.

Hvert punkt er unikt, og det kunne vært flere. Men fellesnevneren er at dette er realiteter vi som samfunn må forholde oss til. Pandemien viste oss hvor liten verden egentlig er, og dette gjelder dessverre også livets brutaliteter. Vårt lille land er ikke skjermet fra resten av verden, og det må vi ta konsekvensene av.

Her må vi også huske på at politiet nå over lengre perioder har hatt midlertidig bevæpning, uten at det har hatt negativ påvirkning, verken på politiets omdømme eller tilliten i befolkningen. For meg viser det at norsk politi er tuftet på en profesjonalitet, faglig dyktighet og ikke minst et felles genuint ønske om å gjøre samfunnet til et bedre og tryggere sted å være. De ansatte i politiet søker alltid å løse alle oppdrag på lavest mulig nivå, der respekt og dialog er de viktigste virkemidlene. Dette vil ikke forandre seg ved en generell bevæpning av politiet.

LES OGSÅ: Tidligere leder av Beredskapstroppen: - Riktig å innføre generell bevæpning

Jeg ønsker at norsk politi til enhver tid skal kunne være i stand til, med kortest mulig responstid, å beskytte samfunnet og våre medmennesker. Men jeg ønsker også, at mine kollegaer i politiet skal føle seg trygge på jobb, og ikke minst at de skal kunne komme seg velberget hjem til sine nærmeste etter endt arbeidstid. Derfor bør diskusjonene fremover omkring generell bevæpning av politiet ikke være et spørsmål om for eller imot, men heller et spørsmål om fra hvilken dato trer det i kraft.

LES OGSÅ: Derfor gikk PF inn for generelt bevæpnet politi

Powered by Labrador CMS