Bildet er et illustrasjonsfoto.

FAGARTIKKEL

Bedragersyndromet – frykten for å bli avslørt

Innimellom er vi alle redde for at vi ikke er flinke nok eller mestrer det vi er satt til å gjøre. Frykten for å bli avslørt som inkompetent eller udugelig, kan gi en følelse av at vi bare spiller et spill for omgivelsene og at vi later som om vi vet hva vi holder på med. Det er dette som kalles «bedragersyndromet».

Publisert Sist oppdatert

Kontakt psykologen

Har du en problemstilling du ønsker å få tatt opp i denne spalten? Send en e-post til hramstad@hotmail.com. Alle henvendelser behandles konfidensielt.

Bedragersyndromet et imidlertid et litt misvisende navn på en samling med symptomer som kretser rundt nettopp denne frykten.

Det er nemlig ikke slik at den som strever med dette er en bedrager i ordets rette forstand. Det handler mer om at man synes det er vanskelig å ta til seg gode tilbakemeldinger på jobben man gjør, fordi man tenker at en slik positiv oppfatning av seg selv hos andre, egentlig bare handler om flaks.

Som ansatt i politiet står man ofte ovenfor svært krevende situasjoner der andre tilstedeværende regner med og stoler på at du vet hva du gjør og er godt kvalifisert til å ta de rette avgjørelsene i en vanskelig og uoversiktlig situasjon.

Kan gi slitasje

Dette kan være faktorer som gir en følelse av prestasjonspress hos politibetjenten. «Tenk om de gjennomskuer meg og innser hvor lite jeg egentlig kan, eller hvor lite kontroll jeg egentlig har nå» eller lignende tanker, er ikke uvanlige hos en som lider av bedragersyndromet.

Faktum er at disse tankene som regel er helt ubegrunnede. De kan, av ulike årsaker, komme selv om man er helt kompetent og godt utdannet til det man skal gjøre.

Forskning viser oss at bedragersyndromet over tid kan føre til slitasje hos den som følges av en indre kritiker som stadig minner en om at man egentlig ikke er noe flink. Dette kan føre til at man blir utbrent og at man opplever mindre glede i sine arbeidsoppgaver.

En slik devaluering av seg selv kan også føre til at man legger inn et ekstra gir for å jobbe mer og hardere, som et forsøk på å kompensere for tankene om at man er udugelig. Slik begynner ballen å rulle.

Omtrent 70 prosent av voksne mennesker opplever bedragersyndromet en eller annen gang i løpet av livet. I og med at så mange av oss tidvis kan kjenne på dette, kan det være greit å vite litt om hva man kan gjøre for å redusere ubehaget dersom man skulle føle seg som en bedrager i slike tilfeller.

Dette kan du gjøre

Forsøk å bli kjent med dine sterke og dine svake sider, slik at de lettere kan skilles fra hverandre. Da blir det enklere å jobbe med å forbedre de svake sidene man måtte ha, i tillegg til at man får en anledning til å tillate seg å kjenne på det man faktisk er god på.

Skriv gjerne ned et par ting du er fornøyd med etter en arbeidsdag og tillat deg å la dette synke inn.

Forsøk også å få et bedre eierskap over de negative tankene som tidvis dukker opp, slik at du kan forholde deg til det de nettopp er: Bare tanker. De har faktisk ikke noe enerett på realiteten.

Får du litt mer kontroll over tankene og etter hvert innser at de ikke reflekterer den hele og fulle sannheten, vil du se at det kan ha en god påvirkning på følelsene dine også. Negative tanker gir oss ofte negative følelser. Ved å øve oss på å tenke godt om oss selv og tørre å gi oss selv ros, så vil vi også begynne å føle oss bedre.

Vær din egen beste venn og din egen største supporter. Du fortjener det. Ingen kjenner deg bedre enn deg selv.

Powered by Labrador CMS