SKUDD I BLINDE: Politioverbetjent Ola Eggen tester den virtuelle skytebanen.

Millionstøtte til virtuell skytebane

Innovasjon Norge gir en million kroner i støtte til et prosjekt som kan revolusjonere skytetreningen i politiet.

Publisert

Allerede i februar 2019 fikk toppledergruppen i Politidirektoratet (POD) presentert prototypen for firmaet Real Trainings nye konsept: En realistisk, virtuell skytetrening.

– Det betyr at vi i prinsippet lager en mobil skytebane, slik at du kan øve hvor som helst og når som helst, sier daglig leder Arve Aasmundseth i Real Training.

Fakta

  • VR er en forkortelse for det engelske «virtual reality», kunstig virkelighet eller virtuell virkelighet på norsk. Dette er en datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet.
  • VR-utstyr lar brukeren bevege seg rundt i en kunstig verden, og utføre handlinger ved hjelp av virtuelle gjenstander og omgivelser.

Kilder: Real Training og Wikipedia

Siden den gang har prosjektet blitt testet og videreutviklet i tett samarbeid med Trøndelag politidistrikt, med mål om å bli så realistisk som mulig. Like før sommeren kom også gladnyheten om at Innovasjon Norge støtter prosjektet med én million kroner.

– Støtten er viktig, sier Aasmundseth, og fortsetter:

– Den er helt nødvendig for å komme i mål med prosjektet.

LES OGSÅ: Slik kan den virtuelle verden bli politiets øvingsarena

Penger til rekyl

Systemet fungerer slik: Du tar på deg en VR-brille (se faktaboks), fester en sensor på ditt eget tjenestevåpen og skyter i en virtuell skytebane - laget etter spesifikasjoner fra politiet.

Ingen skarpe skudd blir avfyrt, ingen kruttgasser slippes ut og lyden av det virtuelle skuddet er det bare du som hører.

– Vårt slagord er «hodet i VR, henda i virkeligheten». Systemet rigges på 20 minutter og plukkes ned på 10. Arealet som trengs er minimum 2,5 x 2,5 meter, sier Aasmundseth.

Arve Aasmundseth.

Trøndelag politidistrikt har bidratt med kompetansen på det våpentekniske. En vesentlig utfordring har vært å gjenskape rekylen fra et skarpt skudd.

– Vi klarer nå å gjenskape rekylen 95-100 prosent tilsvarende virkelig rekyl, sier Aasmundseth.

Fordi det er søkt om patent på systemet for kunstig rekyl, kan han ikke gi noen nærmere forklaring på hvordan løsningen vil bli.

– Men en korrekt rekyl er helt nødvendig for et godt læringsutbytte, understreker Aasmundseth.

Støtten fra Innovasjon Norge skal gå til å utvikle prototypen av den kunstige rekylen.

Inngikk intensjonsavtale

Den daglige lederen skryter av samarbeidet med politiet, og i særdeleshet Trøndelag politidistrikt som leder styringsgruppen i prosjektet. Aasmundseth roser innsatsen til initiativtaker og avtroppende visepolitimester Marit Fostervold i Trøndelag politidistrikt.

– Uten henne som pådriver og kunnskap om det operative politiarbeidet kunne prosjektet fort ha stoppet opp.

Prosjektet eies av POD, og det er inngått en intensjonsavtale om kjøp av produktet for bruk i politidistriktene.

– Det er en viktig anerkjennelse av prosjektet, men betyr ikke at politiet nødvendigvis vil kjøpe det inn når det ferdig. Vi er nødt til å tilfredsstille politiets krav om læringsutbytte, og i tillegg er dette et økonomisk spørsmål, sier Aasmundseth.

Han vil ikke estimere noen pris for det ferdigutviklede produktet enda.

– Vi har bare grove estimater, som jeg ikke ønsker å gå ut med.

Han sier de har gjort beregninger som konkluderer med at politiet vil spare cirka 10 årsverk bare i kjøring dersom halvparten av skytetreningen erstattes med VR.

– Dette betinger igjen at den treningen vi kan tilby i VR er så realistisk at det gir god læring. Da er vi avhengig av input fra politiet. Derfor fortsetter vi uttestingen framover, slik at produktet vi leverer kan bli korrigert for politiets behov, sier Aasmundseth.

Han håper å få involvert også andre politidistrikter enn Trøndelag i testingen, og er samtidig i dialog med Politihøgskolen (PHS).

– Når regner dere med å ha et ferdig produkt klart?

– Vi håper å ha en velfungerende prototype i løpet av 2021. Så er vi klar til å sette dette i produksjon, svarer Aasmundseth.

ENGASJERENDE: Det er lett å la seg dra inn i den virtuelle skytebanen.

Stort potensiale

Politioverbetjent Ola Eggen i Trøndelag politidistrikt har vært tett involvert i prosjektet, og har testet systemet ved flere anledninger.

– Dette har ikke blitt gjort før. Det er første gang man tar realismen fra et ekte våpen inn i den type trening. Og realismen er alfa og omega her, sier han til Politiforum.

– Hvordan opplever du systemet?

– Vi har ikke en rekyl som fungerer enda, men jeg er imponert over framgangen Real Training har fått til med tanke på realismen i skytebanen. Man treffer der man sikter, og om man framprovoserer feil, får man samme utslag som i virkeligheten. Det er en vei å gå for å få helt realistisk avtrekkshåndtering og rekyl på våpenet, men når man tar på seg VR-brillen, er man på en skytebane. Du blir veldig fort dratt inn i det, svarer Eggen.

Eggen sier potensialet i systemet er stort.

– Mulighetene er egentlig helt ubegrensede, sier han, og fortsetter:

– Visjonen er at vi skal kunne drive våpentrening på et hvilket som helst lensmannskontor, med de besparelser det kan gi. Istedenfor å få skutt for eksempel 500 skudd i løpet av et år, kan en tjenesteperson få skutt ubegrenset med skudd, med samme effekt som på skytebanen.

Det er Trøndelag politidistrikt som i kraft av å eie prosjektet, også kommer til å bli pilotdistrikt når den tid kommer. Eggen tror imidlertid det ennå er et stykke fram i tid til slike skytesimulatorer kan være på plass på hvert enkelt tjenestested.

– Først må det rulles ut nasjonalt, med Politihøgskolen involvert. Vi må utdanne instruktører, kjøpe inn x antall sett og tilpasse våpen. Så er spørsmålet om vi kan erstatte all våpentrening med en slik simulator. Det mener jeg ikke vi skal gjøre. Men dette er et fantastisk supplement som kan øke antall treningstimer og gjøre det enklere å trene, sier politioverbetjenten.

LES OGSÅ: Trening med VR-briller kan bli en del av politiets framtid

Powered by Labrador CMS