Før helgen og før jordskjelvkatastrofen ble dette bildet tatt Inge Meløy foran Mount Everest.

PHS-lærer i jordskjelvdramaet på Mount Everest

Politioverbetjent ved PHS, Inge Meløy, skulle bestige verdens høyeste fjell. Så raste det.

Publisert Sist oppdatert

Politioverbetjent ved Politihøgskolen Inge Meløy var klar over at det ikke var en risikofri tur han la ut på. Han skulle lede en ekspedisjon opp på verdens høyeste fjell, Mount Everest, 8848 meter over havet. Men etter jordskjelvet som utløste flere skred i fjellområdet i Nepal i helgen blir det ingen videre ekspedisjon.

Politiforum har vært i kontakt med Inge Meløy etter jordskjelvet. Han beskriver mange etterskjelv og mange ras, men han og følget han leder har det etter forholdene bra.

Da jordskjelvet og de påfølgende skredene satt inn, var Meløy og gruppen hans i Camp 2 på 6400 m.o.h. Søndag morgen ble de fløyet ned til Basecamp.

Meldinger fra arrangøren Hvitserk & Eventyrreiser sier at ekspedisjonsgruppen som Meløy leder skal være i god behold og på vei hjem. Den siste meldingen forteller at de har kommet til Gorak Shep, den første bosetningen nedenfor basecamp, og reiser videre til Pangboche i dag – på vei mot flyplassen i Lukla. Estimert tid for ankomst i Kathmandu er foreløpig umulig å anslå.

Takknemlig for politibakgrunn

Noen uker før ekspidisjonen besøkte Politiforum Meløy og hans kollega og lege Erling Rosenstrøm da de gjorde de siste forberedelsene før ekspedisjonen. Meløy fortalte da at han er takknemlig for politibakgrunnen sin:

– Beredskapsplanen vi har laget inneholder mange elementer fra PBS (Politiets beredskapssystem). Den er nesten hentet direkte derfra, forteller Meløy, som vanligvis jobber med å lære B3-studenter opp i skarpe oppdrag, operativt arbeid og stressmestring.

– Man må vite hva man skal gjøre hvis et stegjern forsvinner i fjellsiden. Du må ha en plan, forteller Meløy, som etter skredene i fjellsiden har ledet ekspedisjonen med de fem deltakerne ut av området.

Deltakerne grundig testet

Som en av to ledere leder Meløy ekspedisjonen som skulle være Skandinavias første kommersielle tur til Mount Everest. Fem deltakere har betalt for å bli tatt til verdens tak av ekspedisjonsselskapet Hvitserk, som Meløy jobber for ved siden av jobben på PHS. Meløy skulle ha tre måneder permisjon fra PHS for å gjennomføre turen.

Meløy forklarte til Politiforum i mars at de fem deltakerne var på seleksjon før klatreekspedisjonen. De ble testet grundig.

– Vi har brukt et år på å velge gjester gjennom blant annet seleksjon i Nordmarka, klatresamling i Jotunheimen og tester i trykktank.

Meløy og ekspedisjonskollega Erling Rosenstrøm hadde planlagt turen i detalj.

– Vi aksepterer risikoen, og gjør alt for å unngå farene, sa en godt forberedt Meløy før turen.

Blant annet planla de filmkveld for norske som holdt til i basecamp, ettersom turene preges av mye venting i basecamp. Klatreøktene opp til Mount Everest harde og korte. Og risikofylte. I fjor omkom 12 personer i et skred.

Skredene som gikk etter jordskjelvet i Nepal i helgen tok livet av 18 personer på Mount Everest.

Inge Meløy under forberedelsene på kontorene til Hvitserk, selskapet han leder ekspedisjonen for, før turen. På veggen henger Mount Everest.
Powered by Labrador CMS