Første politistudent med hijab

Donna (26) er den første svenske politistudenten med hijab - fem år etter at forbudet mot religiøse hodeplagg i politiet ble opphevet.

Publisert Sist oppdatert

«Slutt å leke politi», sa søsknene når Donna forsøkte å stanse slagsmål som tenåring. Men hun fortsatte å «bry seg», som hun selv uttrykker det.

I fjor høst begynte 26-åringen på den svenske Polishögskolan, og hun er stolt over å være den første studenten med hijab – et plagg hun har brukt siden hun var 17.

Donnas familie kom til Sverige fra Libanon da hun var fire år gammel. Hun vokste opp i byen Piteå i Nord-Sverige, hvor hun for det meste hadde svenske venner.

Først på videregående ble hun mer interessert i Islam.

– Tidligere hadde jeg ikke brydd meg så mye, og regnet med at jeg sannsynligvis ville gjøre som mamma og begynne å bruke hijab i 40-årsalderen. Men da jeg var 17, gikk jeg mye dypere inn i religionen. Å bære hijab var det rette for meg, sier Donna.

En gammel drøm

Drømmen om å bli politi, har hun båret enda lengre enn hijaben.

– Jeg føler at jeg har en personlighet som passer. Jeg liker at en dag ikke ligner en annen. Å bare sitte foran datamaskinen er ikke min greie. Jeg ønsker å hjelpe andre, og hvis jeg ser at det er bråk, så involverer jeg meg alltid, forteller Donna.

26-åringen spilte fotball fram til hun skadet leddbåndet. Nå er det jogging som holder henne i form, for kravene er tøffe.

– Jeg har alltid trodd at jeg har hatt bra fysikk, men da jeg begynte på Polishögskolan, innså jeg at jeg var nødt til å trene mer. Visst har jeg født to barn, men det er ingen unnskyldning, sier hun.

Møter kritikk

Det fem år siden det i Sverige ble lov å bruke religiøse hodeplagg sammen med politiuniformer. Det svenske politiforbundet støttet beslutningen, og konstaterte at ytringsfrihet og religionsfrihet veier tungt.

På debattsidene til den svenske Polistidningen ble beslutningen samtidig møtt med kritikk fra enkelte polititjenestemenn.

De mener at politiuniformens nøytrale utseende går tapt når den kombineres med religiøse hodeplagg.

– Er du villig til å ta av deg hijaben for yrkets skyld?

– Det er et vanskelig spørsmål. Jeg fikk et lignende spørsmål under opptaksprøvene. «Kan du ta av hijaben i spesielle situasjoner?». Ja, i ekstreme tilfeller, dersom noen truer meg med en pistol, men det kan jo være det samme for andre, at de blir tvunget til å kle av seg, svarer Donna.

– Men jeg ser ikke noe poeng i å ta av meg hijaben for å kunne være politi, fortsetter hun.

Praksis i hjembyen

I stedet mener 26-åringen at hodeplagget på mange måter kan være en fordel. Hun ser på det som en utfordring å bli konfrontert med personer som har en annen mening.

– Jeg er veldig stolt over å bo i Sverige, og føler meg svensk. Her er det fritt fram å vise hvilken religion du tilhører. Om det ble forbudt, ville jeg se på Sverige med andre øyne

Opptaksintervjuet hennes til Polishögskolan gikk et kvarter over tiden, men Donna opplevde at alle spørsmålene handlet om hijaben og hennes syn på religion.

– Jeg kan forstå det, men etterpå følte jeg at jeg ikke hadde fått vise hvem jeg var, sier hun.

Vil endre folks syn

Men 26-åringen kom inn på Polishögskolan, og i skrivende stund er det bare en uke til hun får utdelt uniformen sin. Hvordan hijaben kommer til å se ut, vet hun ennå ikke.

– Det blir nok som når jeg jobbet i Kriminalomsorgen, et slør med samme farge som uniformen, og en politilue på toppen, tror Donna.

Praksisen skal hun gjennomføre på politistasjonen i hjembyen Piteå, og ser fram til å vise hva hun kan gjøre.

– Jeg ønsker å endre folks syn på kvinner med hijab som undertrykte og stemmeløse ofre. Noen har blitt tvunget, mens andre faktisk bærer hijab fordi de er overbevist om at det er det rette å gjøre. Bare fordi du har et slør på hodet, betyr ikke at du legger veldig mye vekt på den, sier hun.

Powered by Labrador CMS