Politidirektoratet kartlegger nå bruken av fysiske maktmidler i arresten.

Vurderer forbud mot tvangstrøye

Politidirektoratet undersøker bruken av fysiske maktmidler i politiet. Tvangstrøya kan bli forbudt innen månedsskiftet.

Publisert Sist oppdatert

I et brev til politidistriktene ber Politidirektoratet (POD) om at distriktene kartlegger bruken fysiske tvangsmidler, og spesielt tvangstrøye, på risikoarrestanter.

POD ønsker å vite om noen av distriktene har brukt tvangstrøye i fjor eller i år.

– Årsaken til at vi undersøker bruken av fysiske maktmidler er at vi vil se om det er behov for å regulere bruken av tvangstrøye nærmere, eller eventuelt avskaffe bruk av tvangtrøye, forteller seniorrådgiver i POD, Geir Jonatan Sharabi.

Fortsatt lovlig

For ett år siden bestemte Politidirektoratet at bruk av reimseng i politiarresten skulle avvikles med umiddelbar virkning. Men på tross av at man siden 2008 hadde hatt felles retningslinjer for bruk av reimseng og tvangstrøyer, ble det ikke tatt noen avgjørelse når det kom til tvangstrøyene.

– Vi skal ta stilling til dette nå. Når vi først undersøker bruken av dette, har vi også bedt om en generell kartlegging av hva slags fysiske maktmidler Politidistriktene bruker, sier Sharabi.

Andre fysiske maktmidler kan være håndjern eller såkalte bodycuffs.

Avgjørelse innen månedsskiftet

Politidirektoratet ønsker også å vite om politidistriktene opplever at det oppstår situasjoner som ikke kan løses med håndjern eller bodycuffs. Det er lite som tyder på at det er særlig bruk av tvangstrøyer i dag.

Resultatet av undersøkelsen kan bli at tvangstrøye blir avskaffet helt, på lik linje med reimsenger.

– Det er ventet at vi kan ta en avgjørelse mot slutten av august, slår Sharabi fast.

Powered by Labrador CMS