Steinar Haakonseth padler seg nedover en av Frankrikes elver, på vei mot Arles sør i Frankrike.

Politimannen Steinar rodde fra Norge til Frankrike - Samlet inn over 100 000 til Stine Sofies Stiftelse

Steinar Haakonseth rodde hele 2700 kilometer fra Norge til Frankrike. På vei over til Danmark var det derimot like før han måtte trykke inn nødknappen.

Publisert Sist oppdatert

Etter tre måneder på havet i en robåt, kom krimvaktleder Steinar Haakonseth (47) fra Kristiansand, nylig tilbake til Norge. Målet var å ro fra Hvaler i Østfold og til Arles sør i Frankrike. Samtidig skulle han samle inn penger til Stine Sofies stiftelse på veien.

Dette målet har han nådd, og han har tilbakelagt hele 2700 kilometer til sjøs.

Steinar Haakonseth har slått opp teltet sitt på alt fra brygger og parker til gressletter. Her er han klar til overnatting i telt nord for Gøteborg.

- Det er en liten tilpasning når du har levd et helt annerledes liv i tre måneder, og så komme tilbake til hverdagen. Men det er veldig godt å være tilbake, sier Haakonseth, til Politiforum.

Den tre måneder lange turen har ført til en rekke uforglemmelige opplevelser, vakker natur og hyggelige menneskemøter. Men ved ett tilfelle fryktet han også for sikkerheten. Det var da han krysset Kattegat.

- Hvis man skal gjøre sånt må man ha en del sikkerhetsutstyr og passe veldig på været. Det var pent hav da jeg startet å ro, men så begynte det å blåse opp. Det var nok den eneste gangen jeg var litt i fare. Bølgene ble større og større utover natta, og da dagslyset kom kunne jeg fortsatt ikke se land eller øya Læsø, som er den største øya i Kattegat. Da tenkte jeg på å trykke inn nødknappen på GPS-en, slik at jeg kom i kontakt med en redningssentral. Jeg samlet meg og tenkte at «jeg ror en halvtime til og hvis jeg ikke ser land, trykker jeg inn knappen», sier Haakonseth.

Like etter så han heldigvis noen krepsefiskere, som var på vei inn til Læsø etter nattens fiske. Haakonseth bestemte seg derfor for å følge etter dem, og snart kunne han se land.

Men det ble en svært slitsom natt med hele 17 timer roing.

Utsikt over Moseldalen i Tyskland.

- Det var fire-fem timer mer enn jeg hadde tenkt. Det var den eneste gangen jeg vil si at jeg var i fare, sier Haakonseth.

- Det jeg husker best fra turen er alle møtene med hyggelige mennesker. Da jeg fortalte folk at jeg rodde til inntekt for Stine Sofies Stiftelse, og deres arbeid for en barndom uten vold og overgrep, var det mange som fortalte ting de hadde opplevd. Jeg har møtt krigere som har opplevd mye i sitt liv. Det var utrolig flotte møter med flotte mennesker, sier politimannen.

Frankrike krevde motor

På turen hadde han faste rutiner for dagene. Han stod opp i 07.00-tiden om morgenen, spiste frokost og prøvde å ro så langt som mulig.

- Jeg satte opp teltet mitt overalt. Jeg sov på brygger og i parker, der det passet. De tingene man tar for gitt, som vannklosett og dusj, ble luksus på en sånn tur. Når jeg har kommet hjem er jeg mye mer takknemlig for det. Jeg savnet også familien og de nærmeste, så det var godt å komme tilbake til dem, forteller han.

Den tyske avisen Westfälische Nachrichten, og flere andre europeiske aviser, skrev om Steinars rotur nedover mot Port Napoléon.

Haakonseth legger til at det også var mange utfordringer underveis, blant annet ble han på et tidspunkt tvunget til å kjøpe en liten elektrisk påhengsmotor. Franske myndigheter godkjente ikke at han kunne ferdes med robåt gjennom enkelte av slusene. For at han skulle kunne passere, måtte båten ha motor.

- Den eneste muligheten var å ta taxi en times tid tilbake, og sette påhengsmotor på båten. Det gikk ikke noe fortere enn jeg klarte å ro, men da var det greit for franske myndigheter. Jeg brukte motoren inn og ut av slusene, og da gikk det fint, forteller han.

Inspirerte andre

Mange har fulgt Haakonseths ferd via Facebook-siden «Steinar ror». Han har også fått tilbakemelding fra folk som er blitt inspirert til å være mer ute i naturen. Det synes han er flott.

Etappen gjennom Saint Jean de Losne, i Frankrike.

- Noen har lyst til å ta lange roturer, og andre har blitt inspirert til å sove i telt i hagen sin. Det er veldig mye god helse i det å komme seg ut i skog og mark. Det er også veldig godt for helsa å gjøre noe som utfordrer deg litt. Det trenger ikke være roing, men det å komme seg ut i naturen tror jeg er godt for mennesker. I hvert fall for meg, som bor i en by, hvor det er mange forstyrrelser, sier han.

Fram til nå er det samlet inn over 100.000 kroner til Sines Sofies stiftelse, og deres arbeid for en barndom uten vold og overgrep. Innsamlingen vil pågå en liten stund til, og målet er at beløpet skal bli enda høyere. Haakonseth og samarbeidspartnerne hans er glade for å snart kunne overrekke summen til stiftelsen.

- Det er mye penger. Dette er et egoistisk prosjekt i utgangspunktet, så det er fint at vi kan gi til et formål som også tjener andre. Når du jobber som politi ser du at tidlig inngripen er viktig. Å gjøre noe for de små, kan gjøre at de unngår å komme på gale veier. Hvis barn ikke får den barndommen og tryggheten de trenger, står de i fare for å havne utfor. Etter å ha jobben i politiet i mange år ser man at mange av de vi har med å gjøre, har hatt en vanskelig oppvekst, sier Haakonseth.

LES OGSÅ: Politimannen Steinar ror til Frankrike - til inntekt for Stine Sofies stiftelse

Powered by Labrador CMS