Politiforum tester Netatmo smart indoor air quality monitor.

Politiforum tester:

Et friskt pust på hjemmekontoret

Det har blitt mange arbeidstimer innenfor husets fire vegger det siste året. Men hvordan er egentlig inneklimaet på din nye arbeidsplass?

Publisert

Jeg må innrømme at jeg var skeptisk til nok en «kjekk å ha»-dings hjemme. Men denne lille monitoren tilkoblet smarttelefonen, forteller deg fort mer enn det du trodde du visste om kvaliteten på luften på hjemmekontoret.

Pluss og minus

PLUSS: Gir deg nøyaktig og historisk status på inneklima.

MINUS: Kunne kommet i flere farger for å passe bedre med interiøret.

Når jeg åpner pakken, er lysten til å overse bruksanvisningen stor. Men erfaringen med egen teknisk kompetanse tilsier noe annet. Derfor, punkt for punkt, tilkobles den 15 centimeter høye sylinderen både nettstrøm og husets wifi. I løpet av noen minutter tikker de første avlesningene inn på telefonen: Temperatur, luftfuktighet, støy og CO2-nivå vises i både sanntid og fortid. I tall og grafer.

Alt så ved første øyekast fint ut. Temperaturen lå på 22 grader, luftfuktigheten på 33 prosent, støynivået var «quiet» på 43 desibel. Og CO2-nivået var på 739 ppm (parts per million), godt under det anbefalte nivået på 1000.

Men litt utpå kvelden pep det fra telefonen. Via appen kom det varsel om at CO2-nivået hadde økt til 1800, godt over anbefalt nivå. Stearinlys var tent, og vi var flere i huset. Luftspaltene over vinduene sørget ikke for tilstrekkelig ny frisk luft.

Selv om mennesker kan tåle et CO2-nivå på opp mot 5000 ppm over tid, vil både konsentrasjonsevnen og læreevnen påvirkes dersom CO2-nivået overstiger 1400-1500 ppm. Høyt CO2-nivå kan også gi hodepine og nedsatt immunforsvar.

Fakta

Produsent: Netatmo

Størrelse: 45 x 45 x 155 mm

Materiale: Aluminium

Pris: 749 kroner

Utstyret som testes i denne spalten velges ut etter innspill fra lesere eller testpersoner. Utstyret leveres tilbake etter at testen er gjennomført.

I løpet av testperioden har vi fått flere advarsler om for høyt CO2-nivå, for høy temperatur og for tørt inneklima. Fra dag til dag sjekker vi ulike rom – det er bare å trekke ut kontakten, og plugge inn kontakten i neste rom. På den måten ser vi hvor vi bør gjøre noe med inneklimaet.

Slik blir luftkvalitetsmåleren et godt verktøy for å se om vi innenfor hjemmets fire vegger bør iverksette tiltak for å forebygge luftveisplager og tretthet.

Det er jo egentlig viktigere der enn på jobben.

Les flere tester her.

Powered by Labrador CMS