Trives i naturen: Silje Dølplads Johansson bruker blant annet sommeren til å være ute i naturen.

– I den jobben jeg har så er det nok ekstra viktig å få koblet helt av og se hvor godt livet kan være.

Silje Dølplads Johansson nyter helst ferien med fjellturer, uten mobildekning, med glade barn og fjellvann i drikkeflaska.

Publisert

I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og om hverdagen i politiet.

Dagens sommergjest:
Silje Dølplads Johansson
Tillitsvalgt Statens Barnehus

Silje Dølplads Johansson jobber ved Statens Barnehus og møter mange vanskelige skjebner i sin arbeidshverdag. På sommeren prøver hun å koble av sammen med familien, og mener det er spesielt viktig å ta ferie fra jobb i politiet. 

 Hva gjør du for å slappe av på sommeren? 
– Når man er småbarnsmor så går sommeren av seg selv. Vi drar på fjellturer hvert år for å komme oss ut i naturen. Det er mye flott å se på og oppleve i Norge. Uten mobildekning, med blide unger og fjellvann i flaska er livet ganske så godt.

 Hvor reiser du bort på ferie?
– Når jeg reiser på ferie i år så blir det Danmarkstur med seks voksne, tre barn og to hunder. Det er herlig for voksne og for barn. Da kan vi pakke med oss så mye og så tungt som vi vil og nyte flotte, aktive dager i et sommerhus.

 Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien? 
– Tidligere ville jeg sagt at jeg endelig får lest bøker i ferien. Det er ikke helt sant lenger. Det går mye i å være aktiv med barna. Samtidig gjør det veldig godt for kropp og sjel. 

 Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben? 
– I den jobben jeg har så er det nok ekstra viktig å få koblet helt av og se hvor godt livet kan være. På Statens Barnehus er det mange skjebner og historier det kan være utfordrende og ikke bære med seg. Et godt avbrekk i naturen og med egen familie er sunt for både kroppen og toppen. Det er viktig å ta vare på seg selv i alle jobber, men kanskje spesielt i politiet. Det er tøffe tak til tillitsvalgtjobben, men jeg skal vel gjøre et hederlig forsøk på det også slik at hodet får en god pause. I tillegg er jo ferien da man kan pleie både vennskap og ekteskap. Jeg gleder meg til tre hele uker sammen med min flotte mann i år. 

 Leser du mail fra jobben i ferien?
– Jeg forsøker å la være, men dersom jeg er kjent med at det er saker vi som tillitsvalgte bør ta tak i som er formidlet på mail så leser jeg absolutt de e-postene om jeg har tilgang til nett. 

Danmark: I år går turen til utlandet for Silje og familien.

– Ser du fram til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser fram til tiden fremover? 
– Det er viktig å skille på økonomiske problemer i etaten og den jobben den enkelte gjør. Jeg mener at jeg har verdens beste arbeidsplass og at det gjøres et enormt kvalitetsløft i disse dager. Det å få være med på utviklingen i etterforskning, da knyttet både til påtale, etterforskning, barnehus og avhørene med mer. er veldig spennende. Jeg har selv gjennomgått en rekke saker fra 80- og 90-tallet og utviklingen frem til i dag er jo enorm. Jeg gleder meg alltid til å jobbe med fag og utføre det samfunnsoppdraget jeg er satt til. Svaret er da definitivt ja, jeg gleder meg til å komme på jobb igjen. Samtidig er jeg sterk kritisk til Sør-Østs bevilgninger og ser at den flotte enheten jeg er en del av sliter i mangel av nok ressurser til å utføre en svært viktig jobb. 

 Hva er dine sommerfavoritter? (aktiviteter, mat, drikke, musikk)
Bade med ungene, gå på fjellturer, høre på Radio Rock og reiseradioen, gå på konserter og andre arrangementer i verdens beste by Sandefjord, spise sjømat og drikke Apperol spritz med jentene.

 Du har blant annet skrevet et leserinnlegg om situasjonen i Sør-Øst politidistrikt, hvor blant annet meldinger fra publikum ikke når fram. Hvorfor er det viktig å si i fra?  
Mitt fokus har egentlig ikke vært på operasjonssentralen, men på hele samfunnsoppdraget politiet skal løse. Det er mange oppgaver i politiet som er mindre synlige enn sentralbord og operasjonssentral men som også er svært viktige. Et eksempel er at Statens Barnehus Sandefjord hittil i år har hatt 451 avhør. Det er en oppgang på 40 fra halvårstall fra 2017, som igjen var et rekordår. Det er ikke en positiv rekord. Heldigvis er dette prioriterte saker, og de krever store ressurser fra et bredt tverrfaglig team internt og eksternt. Utviklingen i metodikk har vært svært positiv, Disse sakene omhandler barn, unge, særlig sårbare og utviklingshemmede. Det gjelder de mest sårbare i vårt samfunn som vi er pliktig til å verne spesielt. Det virker derfor svært provoserende når pressen skriver at kriminaliteten går ned, g man bruker dette i et ressursperspektiv. En sak er IKKE en sak. Man kan ikke telle saker. Kvantitet har ingen sammenheng med kvalitet og ressursbruk. Dersom et barn blir mishandlet og/eller voldtatt, tenker man virkelig at den saken kan telles som et sykkeltyveri? Behandles som et sykkeltyveri? Jeg håper inderlig ikke det, og jeg tror jo ikke det heller, men tallbruken provoserer enormt. Disse ungene trenger oss og de fortjener et storsamfunn som prioriterer dem! Vi må ha flere etterforskere på jobb, vi må ha forebyggere der ute der barn og unge er som gjør at de tør å fortelle og vi må ha nok politiadvokater til å håndtere sakene fra a til å i rimelig tid. Dette angår så mange barn. I morgen kan det angå dine, eller en du er glad i, og det er hjerteskjærende! Tillitsvalgte og ledere roper varsku i alle landets medier, vi trenger at hele befolkningen våkner. 

Tror du situasjonen vil bedre seg i distriktet?
– Slik det ser ut nå så tegnes det et dystert bilde. Vi har byttet justisminister fra Anundsen til Amundsen, fra Listhaug og nå til Wara. Det skaper ikke akkurat stabilitet og en god dialog mellom justisministeren og dem han er satt til å lede. Jeg hadde håpet at Høyres representanter i justiskomiteen skulle utgjøre en langt mer stabil justispolitisk regjeringsbindeledd i fravær av en vedvarende minister, men jeg ser dessverre at Høyres representanter i denne komiteen, i alle fall i media og sosiale medier, er mer opptatt av næringspolitikk. Jeg tror situasjoner vanskelig bedrer seg dersom ikke noen av regjeringspartiene er årvåkne og lydhøre for de mange varslerne som kommer inn nå fra hele Norge. Jeg setter nå min lit til statssekretærene i justisdepartementet og håper de holder seg oppdatert på utviklingen og leser de mange rapportene som kommer inn. Heldigvis holder opposisjonen seg oppdatert og hjelper tillitsvalgte å bli hørt. 

Powered by Labrador CMS