Catherine Janson har tatt turen til Hallingdalsfjellet sammen med to hunder på 11 og fire måneder. Bildet er tatt i Jotunheimeni fjor sommer.

Politisommer:

- I dag har vi eldre løsninger som er vevet sammen. Det gjør at endringer koster både unødvendig tid og penger

I sommer har Catherine Janson, IKT-direktør i politiet, ladet batteriene på fjellet, før hun igjen skal lede arbeidet med utvikling av nye produkter og løsninger for politiet.

Publisert

I «Politisommer» svarer ansikter fra politiet på spørsmål om sommeren og politihverdagen.

Dagens gjest er: Catherine Janson

Catherine Janson er IKT-direktør i politiet, og tok over denne jobben u februar i år.

– Hva gjør du for å slappe av om sommeren?

- Jeg er glad i å fiske. Det er vel den eneste aktiviteten som gjør at jeg greier å temme min egen utålmodighet og uro. Jeg kan stå i timevis å ha min egen indre dialog med fisken, mens jeg nyter fjellets storslagenhet. Aldri en sommerferie uten noen dager med fluestangen. I tillegg går jeg i fjellet, leser, treffer familie og venner og har deilige late morgener. Denne ferien har jeg 2 hunder som skal oppdras, så det blir litt hundetrening hver dag. Det er gøy å se fremskrittene.

- Hvor reiser du på ferie?

- Før korona dro jeg alltid en tur til Praiano på Amalfikysten i Italia. Der har jeg vært i 11 år på rad og fått mange lokale venner. Et flott sted å kombinere fjellturer, strandliv og god mat og drikke omgitt av hyggelige folk som gjør alt for at man skal ha det bra. Etter et sosialt opphold der har jeg tatt teltet mitt og dratt på Hardangervidda alene for å fiske. I år har jeg to hunder på 11 og 4 måneder, så det gir sine begrensninger. Derfor er jeg på en hytte på Hallingsdalsfjellet der jeg går turer tilpasset hundene, fisker, hører på podcast og lydbok og funderer på fremtiden. Også har jeg hatt masse deilig besøk både av de 2 jentene mine og gode venner. Kombinasjonen av det sosiale og alenetid er perfekt for meg i ferien.

– Er det noe du ikke får tid til til vanlig, som du får gjort i ferien?

- Ja, spesielt å lese eller høre på lydbok.

– Hvorfor er det viktig å ta ferie fra jobben?

- Jeg har tro på at vi fungerer best på jobb når vi beriker livet med andre aktiviteter og får andre impulser. Hjernen har behov for ulik stimuli for å fungere godt, i alle fall min. Ferie gir tid og rom for dette. Det litt langsommere livet i ferieperioder øker utholdenheten i et travelt arbeidsliv.

– Leser du mail fra jobben i ferien?

- I år tok 2 uker nesten helt uten å sjekke epost. Det tror jeg er viktig for å få fullt utbytte av ferien og for å la hjernen falle til ro å ta inn andre impulser, men nå er jeg tilbake til å lese mail og ta unna litt arbeid hver dag. Jeg kjenner fort at den deilig ferieroen blir litt utfordret av det.

– Ser du frem til å komme tilbake på jobb igjen etter ferien, og hva gjør i så fall at du ser frem til tiden fremover?

- Ja, jeg gleder meg til å komme tilbake. Vi har så store oppgaver foran oss både i PIT og i hele politiet. Jeg skal aller først forhandle nytt organisasjonsdesign for PIT. Det blir en viktig plattform for endring. Så skal vi i gang med piloter for tverrfaglige team, først for «min side». Vi skal prøve, lære og utvikle oss sammen for et mer digitalt politi. Listen er lang over hva jeg ser frem til. Heldigvis.

– Hva er dine sommerfavoritter? (Aktiviteter, mat, drikke, musikk)

- Være i naturens stillhet og ta inn farger, formasjoner, dyrelyder og frisk luft. Det er ikke bare deilig, men nødvendig for ro i sjelen. Kombinert med fiske – det er for meg den ultimate meditasjonsøvelsen og nyfisket ørret fra grillen med god vin til – bedre blir det ikke. Jeg trener normalt også mye mer i ferien enn normalt. Det er så deilig å ha tid til å trene uten å se på klokken. Det blir mye mindre i år pga de små hundene som til tider er ganske intense, men neste år blir det bedre.

-I mai fortalte du at dere hadde styrket IT-grunnmuren i det moderne politiet, og at dere vil fortsette å bygge derfra med moderne systemer, digitale verktøy og utvikling av egne produkter og løsninger. Kan du fortelle mer om hva slags digitale verktøy og egne løsninger dere arbeider med?

- Det er et stort spørsmål som krever et lengre svar. I korthet handler det om å modernisere politiets kjernesystemer, i særdeleshet på straffesaksområdet og det politioperative. I dag har vi eldre løsninger som er vevet sammen. Det gjør at endringer koster både unødvendig tid og penger. Vi må også se på den informasjonen (data) politiet har og få et mer bevisst forhold til både produksjon og bruk av data på tvers av løsninger. Analyse av tilgjengelige data vil gi oss bedre faktagrunnlag for beslutninger og bidra til riktigere prioriteringer. I dette ligger også automatisering av prosesser og bruk av AI og maskinlæring som også kan gi store effektiviseringsgevinster.

-Hva er den største utfordringen når man skal utvikle digitale løsninger for politiet?

- Vi har behov for fart og et skikkelig brukerperspektiv for å møte forventninger fra brukere både i samfunnet og i politiet. Det krever at vi jobber på en annen måte med færre ledd og større autonomitet for de som skal gjøre jobben. Vi må la usikkerhet bli «en venn» og lære og justere kontinuerlig, i stedet for å definere alt i forkant. Vi må øke innovasjonsevnen vår. Hele politiet har også behov for å tenke verdi i digitaliseringsarbeidet. Hvilket problem skal vi løse for hvem og hvilken verdi vil det skape. Det vil medføre at vi vil utvikle et annet prioriteringsgrunnlag og balansere nye satsninger med kontinuerlig utvikling. I fremtiden vil vi ikke bygge ny tekniske gjeld, men tilpasse løsninger kontinuerlig til brukerbehov og teknologisk utvikling.

Her kan du lese flere Politisommer-intervjuer.

Powered by Labrador CMS