
Utdanning:
Færre vil bli politi
Det var over 20% færre som søkte politiutdanning i år enn i fjor. Poenggrensen går mest ned i Oslo.
Se nøkkeltall nederst i saken.
Selv om søkerne må ha over 50 studiepoeng for å komme inn på alle tre studiesteder, gikk poenggrensene ved årets opptak ved PHS ned. Det skriver Politihøgskolen i en pressemelding.
Politihøgskolen tilbyr politiutdanning i Oslo, Stavern og Bodø. I tillegg ble det i mai i år bevilget 100 nye studieplasser av Stortinget.
- Opprettelsen av 100 nye studieplasser er nok delvis forklaringen på hvorfor poenggrensene går ned i årets opptak, sier fungerende seksjonsleder Linn-Hege Lauvset.

Det var 3 340 personer som søkte politiutdanning i år, en nedgang på 22 prosent sammenlignet med i fjor. Etter at opptakskrav var vurdert og opptaksprøver avholdt, satt Politihøgskolen igjen med 679 kvalifiserte søkere i konkurransen om 500 studieplasser.
- Med flere studieplasser og litt lavere søkerinteresse enn i fjor er ikke konkurransen om studieplass like hard, og da er det naturlig at poenggrensene går noe ned. De fleste av de nye studieplassene er i år lagt til Oslo, og dette er nok forklaringen på at poenggrensen går mest ned der, sier Lauvset i pressemeldingen.
Her er nøkkeltall fra hovedopptaket:
- 3 340 personer søkte politiutdanning i 2022.
- 1 621 søkere fullførte søknadsprosessen.
- 1 035 søkere deltok ved årets opptaksprøver.
- 679 søkere besto opptaksprøvene (fysiske tester og egnethetsvurdering) og dekket også øvrige opptakskrav.
- 535 søkere fikk tilbud om studieplass i hovedopptaket.
- 49,7 prosent av de som fikk tilbud om studieplass i hovedopptaket er kvinner.