I Sverige har hele landet blitt bestemt som arbeidsplass for politifolk. Det gjør at flere må flytte etter omorganisering. Illustrasjonsbilde,
I Sverige har hele landet blitt bestemt som arbeidsplass for politifolk. Det gjør at flere må flytte etter omorganisering. Illustrasjonsbilde,

Sverige: Åtte av ti vurderer å slutte

Stemningen mellom politifolk og politiledelsen er på bristepunktet.

Publisert Sist oppdatert

Av de 2558 politifolkene som deltok i en spørreundersøkelsen til svenske Polisförbundet, svarte 81 prosent at de opplever arbeidssituasjonen som verre etter at politiet ble omorganisert. Bare tre prosent sier det har blitt bedre.

Det skriver Polistidningen.

På tross av misnøyen, er fortsatt lønna den vanligste årsaken til at politifolk i Sverige vurderer å slutte. 61 prosent oppgir dette som årsak, mens 42 prosent sier omorganiseringen er noe av grunnen. Det var mulig for de spurte å svare flere alternativer.

Ber innenriksministeren trekke i nødbremsen

Men selv om misnøyen er stor holder rikspolitisjef Dan Eliasson fram. Omorganiseringen skal fortsette i samme tempo, samtidig som asyltilstrømning og terrorfare preger det svenske politiet. Polisförbundet mener det er uansvarlig.

– Vi har en underdimensjonert og underfinansiert organisasjon under ekstremt sterkt trykk fra utsiden. Å da gjennomføre reformer uten ressurser som kreves og skape usikkerhet i en alvorlig sikkerhetssituasjon er fullstendig useriøst, torner Lena Nitz i Polisförbundet.

Hun ber innenriksminister Anders Ygeman om å trekke i nødbremsen nå.

– Vi risikerer å tappes for politifaglig kompetanse. Og det i en situasjon der kravene til politiet øker for hver dag som går. I lyset av dette blir det helt urimlig at politiledelsen ikke kan oppfylle våre helt rimelige lønnskrav, sier Nitz.

Krever lønshopp

Polisförbundet krever at politifolk i Sverige skal tjene minst 25.000 kronor i måneden som startlønn, og 28.000 kronor etter fem års tjeneste.

Dette er et krav mange svenske politifolk står bak, og senest i fjor unngikk man med bare et par dagers margin at tusenvis av svenske politifolk gikk til drastiske virkemidler: Demonstrasjon i uniform.

Men tross at man ifjor kom til enighet om lønn, har kampen og misnøyen blant politifolk fortsatt. I oktober kunne Politiforum fortelle om at mange hadde fått nok og vurderte å slutte fordi de ble tvunget til å pendle.

Tidlig i november kulminerte det med at tusenvis av politifolk sendte sinte brev til lederne.