Nå får svensk politi bedre lønn.
Nå får svensk politi bedre lønn. (Foto: Erik Inderhaug)

Kraftig lønnshopp for svensk politi

Enighet mellom Polisförbundet og Rikspolisstyrelsen gir de mest lavtlønnede svenske politifolkene et lønnshopp på 15 prosent.

Lønnsavtalen som ble undertegnet i dag, innebærer at nyutdannede svenske polititjenestemenn, samt polititjenestemenn som i dag tjener under 24.100 svenske kroner i måneden, får økt lønnen til 24.500 svenske kroner fra 1. oktober i år. Det skriver Polisförbundet i en pressemelding.

I dag er startlønna på 21.300 svenske kroner i måneden, mens Politförbundet lenge har jobbet for at denne skal økes til 25.000. Økningen til 24.500 innebærer et lønnshopp på 15 prosent for de med lavest lønn.

- Dette er en stor seier for fagforeningen! Vi har klart å oppnå en ny minimumslønn for svensk politi, og i løpet av avtaleperioden kommer vi til å oppnå målet på 25.000 kroner, sier politifagforeningens leder Lena Nitz i pressemeldingen.

Med en tenkt lønnsvekst på 2,5 prosent, ser hun for seg at 25.000 kronersmålet blir nådd ved lønnsforhandlingene neste høst.

- Det har vært en lang og vanskelig reise, men til slutt nådde vi fram. Medlemmene i Polisförbundet har med et helhjertet og brennende engasjement gjort dette mulig, sier Nitz videre.

Avgjørelsen kommer bare dager før svensk politi skal ta til gatene i en stor demonstrasjon i Stockholm, førstkommende søndag. Selv om lønnskravet nå ser ut til å være innfridd, blir det fortsatt demonstrasjon, melder fagforeningen.

- Nå sees vi i Stockholm for å feire suksessen, gi uttrykk for vår kollektive styrke og for å se framover. Mange medlemmer har, med rette, blitt skuffet over arbeidsgivers og styrende myndigheters lave verdsettelse av deres ferdigheter. Nå tar vi et viktig første skritt for å oppgradere statusen til politiyrket. Dette er lavtlønnssatsingen som svensk politi desperat trenger, sier Nitz, og fortsetter:

- Dette vil være krumtappen i en stabil lønnsvekst for alle svenske polititjenestemenn. Men vi stopper ikke der. Nå tar vi sats for å møte nye utfordringer.

Til toppen