"Politi". "Søsteren til en politi". "Mammaen til en politi". Brevene til rikspolitisjefen, politikerne og media er merket med avsender. Det sendes tusenvis.

Tusenvis av sinte politifolk sender personlige brev til sjefen

Nok er nok, sier svenske politifolk, og sender tusenvis av brev til rikspolitisjefen. Et grasrotopprør er et faktum.

Publisert Sist oppdatert

Det har lenge vært murring i rekkene av svenske politifolk. I fjor var det kamp om høyere lønn som mobiliserte tusenvis av svenske politibetjenter.

I år har svenske politifolk kjent på konsekvensen av en omorganisering de ikke er fornøyde med. Flere har allerede sluttet som følge av stram økonomi i omorganiseringen. Denne uken truet nye politifolk med å slutte som følge av krav om flytting, langveis pendling eller jobber de føler seg overkvalifiserte til.

Nå har imidlertid misnøyen kulminert i et opprør mot politiledelsen. I en aksjon startet av politifolk selv, og ikke fagforeningene, sender tusenvis av svenske politifolk nå personlige brev til rikspolitisjef Dan Eliasson, politikere og mediene.

Ifølge avisen Expressen beskriver politibetjenter i brevene en arbeidshverdag med vakter som blir stadig lengre, til stadig lavere lønn.

– Forkastelig lønn

– Vi i førstelinjen jobber tre skift, alle timer av døgnet, året rundt. Det sliter enormt på kroppen og utsetter oss både for farer og hat, til en helt forkastelig lønn, sier politikvinnen og initiativtaker til aksjonen, Lisa Reventberg, til Expressen.

Lønnsforhandlingene mellom politiledelsen og Polisförbundet strandet forrige uke, og dermed eskalerte misnøyden ytterligere.

– Jeg ville få ut følelsen som bobler på innsiden av etaten og gikk ut på en intern Facebook-gruppe for politifolk. Der spurte jeg om det var interesse for å skrive personlige brev, forteller Reventberg til avisen.

Det slo an. Nå håper hun det blir en vekker for politiledelsen.

Flere svenske politifolk viser nå fram brevene de skal sende i sosiale medier, merket med hashtagen #nuräckerdet (nå holder det). Blant annet har politimannen Peppe Larsson på sin twitter-konto @PeppeUMF lagt ut bilder av flere hundre brev.

– Nå er det nok, på ekte

– Hvert år deltar vi i VM i floskler, og der vinner politiledelsen overlegent hvert år. Vi betales jo overhodet ikke for jobben vi gjør, vi jobber flere timer i uken, får mer og mer jobb, men blir færre uniformerte ute i de ytterste leddene av politiet, sier Anders Karlsson, politibetjent i Göteborg til Sverige Radio.

Han forteller om personell som ikke får pauser og har mye å gjøre, noe han frykter kan føre til feil.

– Jeg har ikke sett et så stort engasjement innad i politiet på lenge her i Göteborg. Og jeg er overbevist over at det gjelder i resten av Sverige også. For nå er det virkelig på ekte. Vi har fått nok på ekte .

Til SVT forteller Jimmy Evans, lokallagsleder i fagforeningen i Östersund-politiet, at politifolk ikke opplever at misnøyen når fram.

– Arbeidsgiver tar det ikke på alvor. Mye handler om lønn. Man kjenner at man ikke verdsettes for erfaringen. Når det gjelder omorganiseringen opplevde man at ledelsen sa det skulle bygges nedenfra. I dag føler vi at man bare har funnet nye ord på det som fantes og at ressursene er de samme, sier Evans til SVT.

Blant annet skal ledere ennå ikke være ansatt etter ti måneder i ny organisasjon, og det er usikkerhet rundt hvem som kan ta avgjørelser.

– Det medlemmene forteller er at mange ikke lenger vet hvilke beslutninger de kan ta. Beslutningene tas lenger opp, sier Evans, som selv skal skrive brev til ledelsen.

Politiledelsen i Sverige forklarer til Expressen at de vil vente med å uttale seg til de har fått lest brevene som nå er i posten på vei til dem.

Når ikke fram med minstelønnskrav

Polisförbundets leder Lena Nitz støtter aksjonen.

– Det er helt umulig å få de resultatene man etterstreber i omorganiseringen, hvis man ikke har medarbeiderne med seg. Og det har man ikke i dag, sier Nitz.

Det er nå fare for streik, dersom ikke partene i forhandlingene kommer til enighet i løpet av året.

Til Polistidningen sier Nitz i forbindelsene med forhanldingene som strandet forrige uke at politifolk har fått nok.

– Våre medlemmer har fått nok. Nå holder det! tordnet hun.

I følge Polistidningen har man under lønnsforhandlingene ikke fått gehør for kravene om at erfaring skal verdsettes høyere, en minstelønn på minst 25.000 kroner i måneden, samt at politifolk etter fem år i yrket i snitt skal tjene minst 28.000 kroner i måneden.

Rikspolitisjefen svarer i et innlegg at de ikke ønsker å bruke harde ord slik som Polisförbundet, og at de ønsker å samarbeide mot en ny avtale.

Mange, mange brev sendes nå til blant annet media og rikspolitisjef Dan Eliasson.
Brev skrives også til statsministeren og andre beslutningstakere.
Lena Nitz, leder i Polisförbundet.
Powered by Labrador CMS