Svenske politifolk frykter lang vei til jobben. Operatører sier de vil slutte.

I Sverige slutter politifolk i frykt for å måtte pendle langt

Alternativet for de ansatte på operasjonssentralen er jobb på politiets callsenter, forteller ansatt.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg elsker jobben min, men først og fremst er jeg menneske og mamma.

Det sier politikvinnen Kajsa Barkström til svenske Polistidningen.

Hun har fått beskjed om at jobben hennes på operasjonssentralen i Halmstad skal flyttes til Gøteborg, og sier hun nå vil bytte jobb. Operasjonssentralen i Halmstad betjener i dag Hallands län, som tilsvarer et norsk fylke, men skal slås sammen med operasjonssentralen i Gøteborg som følge av omorganiseringen av svensk politi.

Alternativet er call-senter-jobb

Arbeidsgiver sa først at rundt 30 politifolk må pendle de 14 milene hver vei eller flytte til Gøteborg. Mange synes det var langt, skriver Polistidningen.

Arbeidsgiver har nå redusert antallet som må flytte til Gøteborg til ti personer. Men det blidgjør ikke de svenske operatørene, som i stedet må jobbe på politiets kontaktsenter i Falkenberg. På politiets kontaktsenter kan folk ringe inn og spørre om hva som helst. Der føler operatørene seg overkvalifiserte.

– Min avgjørelse om å bytte jobb står fortsatt, sier Barkström.

Fire timer pendling til Gøteborg hver dag er utelukket.

– Vi har sag at vi gjerne blir en del av kjernevirksomheten for å få bli i Halmstad, men vi har fått nei. Vi har også forsøkt å diskutere individuelle løsninger, men arbeidsgiver er uinteresserte.

Arbidsgiveren skal ha tilbudt seg å betale hotell i Gøteborg for å gjøre det enklere for de ansatte når det er kort tid mellom skiftene på operasjonssentralen. Men det vil ifølge Barkström gå utover økonomien, ettersom de må betale mer skatt.

– Jeg ble ikke politi for å bo på hotell, sier hun.

– Kunne like gjerne slutte

Ifølge politikvinnen ble resultatet av det første møtet med arbeidsgiver en beskjed om at de som ikke kunne flytte like gjerne kunne si opp.

– Vi som hørte på brøt sammen, og vi går fortsatt rundt i sjokk.

Hun sikter nå på en karriere i Kriminalvården, den svenske Kriminalomsorgen, i stedet. Det vil gi høyere lønn, men helst ville hun være politi.

– Min barndomsdrøm var alltid å være politi, men det går ikke lenger. Jag har flere kolleger som tenker på å bytte jobb til Kriminalvården eller som allerede har gjort det.

Regionpolitisjef Klas Friberg sier til SVT at regeringen har tatt en avgjørelse om at hele Sverige utgjør arbeidsplassen for politifolk. Samtidig erkjenner han at det er leit at kompetente politifolk føler seg tvunget til å slutte.

Powered by Labrador CMS