Overkoking

Billige egg er ikke alltid like bra. Les mer

Publisert Sist oppdatert

Etter endt politiskole ble Rogaland politikammer medtjenestested Sandnes mitt første tjenestested. I utkanten av byen bodde enbonde som solgte billige egg. Lønna var da som nå en vits, følgelig haddebonden titt og ofte besøk av uniformerte politifolk på ellevill egghandel.

Eggene ble trygt plassert på sambandssentralen og senerehentet av dem som hadde bestilt. Så var det en uke at et av brettene blestående igjen. Det var vår nå tidligere kollega Helge Mikalsen som hadde glemtbrettet. Med et bredt flir om munnen ble den største gryta på kjøkkenet funnetfrem. Alle eggene, så nær som fire, fikk plass i gryta. Deretter ble eggenebehørig kokt i over en halv time. Det var om å gjøre å sikre oss at de etterpåhadde samme kulør som gresset på Ullevål. Eggene ble så kjølt ned og satttilbake på brettet sammen med de fire rå eggene som sto igjen.

Brettet ble senere hentet av unge Mikalsen, og vi ventetalle forventningsfullt på reaksjonen. Den lot ikke vente på seg. Helge var ikkeblid. Han hadde vært sent ute med eggene, og kona var stresset da hun haddebedt gjester. Hun skulle servere flere retter der egg var en viktig ingrediens.Det var lørdag kveld og butikkene var stengt. Fru Mikalsen ble rasende da hunoppdaget eggenes farge og konsistens.

Neste morgen reiste Helge til Figgjoelva for å roe seg nedmed litt laksefiske. Som den nøysomme mann han er, tok han med seg fire egg fradet famøse brettet. Han kunne nå i alle fall spise noen av de grønne eggenemellom kastene ved lakseelva. Det var bare det at når han satte seg ned ogknuste det ene egget mot kneet, viste det seg at han hadde tatt med de fire råeggene som ikke var blitt kokt.

Det hører med til historien at undertegnede måtte gåkanossagang og med bøyd hode levere et brett med rykende ferske egg til fruMikalsen.

Sender stafettpinnen litt videre sørover til Sokndallensmannskontor og en annen kollega som tilhører den gylne 1962 årgangen -Aslak Moi.