Politiets nye hurtiguniformering.

Politi på en-to-tre

En ny hurtiguniformering gjør det kjappere for sivile politifolk å uniformere seg. Det kan også gjøre tjenesten tryggere.

Publisert Sist oppdatert

En knøttliten caps, en diskret vest og en anonym, sort jakke som blir neongul på vranga, er de tre elementene som utgjør politiets nye hurtiguniformering. Produktene er gull for polititjenestemenn som jobber i sivil.

– Når vi velger å eksponere oss, ønsker vi å være overtydelige på at vi er politi. Hvis vi skal gå fra å være sivile, til å plutselig uniformere oss, må utstyret også være hurtig å ta fram. Og det må være enkelt å ta på i en stresset situasjon, sier Trond Ove Bredesen.

Politioverbetjenten fra Oslo-politiets Spesielle operasjoner (SO), tok for noen år tilbake kontakt med Politiets data- og materielltjeneste (PDMT), fordi SO hadde behov for en tilpasset hurtiguniformering.

– Det har ikke vært noen uniformering tidligere som har vært egnet for sivil tilnærming. Vi har ikke hatt noe enhetlig produkt. Før var alternativet trafikkvester, men de er ikke egnet til å ha med seg på sivile oppdrag. Det har også eksistert en gul caps en stund, men det har ikke vært noe offisielt gjennom politisystemet, sier han.

Beholdt testuniformene

I møter mellom PDMT og SO, ble behovene lagt fram, og skisser tegnet opp. Gjennom idémyldring kom de sammen fram til flere alternativer. Etter noen runder, satt de igjen med den endelige løsningen.

– Innspillet fra gutta i SO var vesentlig her. Det er de som skal bruke det. Da nytter det ikke for oss som sitter på et kontor å tenke på den taktiske bruken, sier produktleder Elisabeth Stø Flatla i PDMT, som ledet utviklingsarbeidet.

Hun fikk også være med på trening og øvelser med SO, og så hvordan de jobbet.

– Det var gull verdt. Der fikk vi blant annet idéen til strategiske detaljer som å hekte opp vesten slik at den ikke synes når jakka er åpen, og å gjøre capsen liten nok til å passe i enhver lomme. Vi er veldig fornøyde med hvordan vi kom i mål, sier Stø Flatla.

Tilfredse var også politifolkene som fra 1. juni 2012 fikk prøve ut hurtiguniformeringen i et eget pilotprosjekt.

– Vi startet med 60 personer, men etterspørselen var så stor at vi måtte utvide pilotprosjektet til å omfatte 90 personer. Da vi ønsket produktet tilbake, fikk vi beskjed om at vi bare måtte glemme det. Disse gutta vokter utstyret sitt som gull og er veldig glade i det! sier produktlederen.

– Hurtiguniformeringen har blitt godt testa, og vi har fårveldiggode tilbakemeldinger fra de som har testet den. Vi er veldig godt fornøyd med den, og at folk vil beholde uniformeringen, viser at behovet er stort, sier Bredesen.

– God HMS

Politioverbetjenten og SO har selv hatt ansvaret for testingen under pilotperioden, og valgte da å trekke inn flere av de som jobber sivilt i politiet. Politifolk fra blant annet teknisk-taktisk spaning, livvakttjenesten, Beredskapstroppen, og SO selv, fikk bruke hurtiguniformeringen i 2012 - i tillegg til politifolk fra enkelte ordensavdelinger.

– Vi har vært brede i brukergruppen, understreker Bredesen.

Uniformeringen har vært brukt både i forbindelse med oppdrag i Oslos gjengmiljøer, sivilt bevæpnede innsatspatruljer og under Øvelse Tyr.

Politioverbetjenten betegner en god hurtiguniformering som et godt HMS-tiltak.

– I vår jobb roer ofte folk seg ned når de skjønner at vi er politi. Det har vært noen episoder, spesielt i ordenstjeneste, hvor sivile politifolk har blitt slått ned i byen. I retten sier motparten at de ikke så at det var politi. Det er vanlig, men blir vanskeligere å gjøre om sivile har en slik vest under jakka. I dag er det kun tjenestebeviset som er godkjent for å legitimere seg som politi, men det er lite synlig.

Spesielt i situasjoner hvor sivile polititjenestemenn må bevæpne seg raskt, kan en god hurtiguniformering bidra til sikkerheten.

– Blir det plutselig trukket våpen, så må det være mulig å skille hvem som er politi og ikke. Ikke minst for andre kolleger som kommer inn i samme situasjon. Under en skyting pågår-situasjon kan det være vanskelig å skille venn og fiende. Hvis alle vet hvordan man uniformerer seg, er det god egensikkerhet, sier han.

I oppstartsfasen

Pågangen fra politifolk som ønsker tilgang til hurtiguniformeringen, er stor, både til Bredesen og til Politiets materielltjeneste. Ønsket fra Bredesen og SO er at alle politifolk skal kunne bestille hurtiguniformeringen i nettbutikken på lik linje med andre varer.

Foreløpig er det imidlertid uvisst når produktene blir tilgjengelige for politifolk flest, men prosessen er i gang.

– Vi er i oppstartsfasen rundt anskaffelsen, men ikke på detaljnivå enda. Vi går riktig tjenestevei, men etterspørselen etter å ta dette i bruk permanent, er stor, sier Stø Flatla.

– Påtrykket om å få tilgang til hurtiguniformeringen er allerede stort, både i Oslo politidistrikt, og fra andre distrikter, sier Bredesen.

Powered by Labrador CMS