Vik lensmannskontor i Vest politidistrikt er blant lensmannskontorene som nå bytter navn til politistasjon. Bildet er tatt da Kaare Songstad, politimester i vest politidistrikt, besøkte lensmannskontoret i 2016.

Nå er omleggingen fra lensmann til politistasjonssjef i gang

- Det vil være en periode hvor profileringen ikke vil være i tråd med navneendringen, men det har vi en plan for og vi jobber med dette utover høsten, sier politiinspektør Christopher Carlsen i POD.

Publisert

Det vakte diskusjon da det ble klart at den 900 år gamle «lensmann»-tittelen skulle bli kjønnsnøytral, og byttes ut med en ny tittel. Regjeringen besluttet i april at tittelen «lensmann» skulle endre navn til «politistasjonssjef». Samtidig vil «lensmannskontor» bli hetende «politistasjon».

Nå er omleggingen i gang i en rekke politidistrikt. Det er igangsatt arbeid for å endre skilting av bygg og navneendringer på nettsider, i tillegg til endringer i lovverket. Blant dem som har satt i gang omleggingen er Vest politidistrikt, hvor startskuddet gikk mandag denne uken.

«I overgangsfasen har det vært usikkerhet om hvilken benevnelse som gjelder og fra hvilket tidspunkt. For å sikre tydelighet har politimesteren i Vest politidistrikt derfor besluttet at endringene trer i kraft i vårt politidistrikt fra og med i dag», skrev Vest politidistrikt i en pressemelding, mandag 27. september.

Vest politidistrikt åpnet fem nye politistasjoner i august. Fire av disse ville tidligere ha blitt titulert som lensmannskontor, men har i stedet fått skilt med tittelen «politistasjon». De eldre byggene har foreløpig fortsatt skilt med tittelen «lensmannskontor».

LES OGSÅ: Hun var Norges første kvinnelige lensmann. Nå trer hun av

Kartlegger bruken av «lensmann»

Politiinspektør Christopher Carlsen, som jobber med navneendringen i POD, forklarer at politidistriktene har fått beskjed om at de nye benevnelsene skal tas i bruk, men at det vil ta litt lenger tid før skilt, merking på biler og annen profilering vil være på plass.

- Vi har gått over til å bruke benevnelsene politistasjonsdistrikt, politistasjonssjef og politistasjon, og de skal omtales som det. Men det vil være en periode hvor profileringen ikke vil være i tråd med navneendringen, men det har vi en plan for og vi jobber med dette utover høsten, sier han.

Han forteller at Politiets Fellestjenester og Politiets IKT-tjenester holder på med en kartlegging av omfanget av bruken av begrepet «lensmann» innad i etaten.

- Det handler om all profilering på bygg og mye annet. Begrepet «lensmann» er også omtalt en rekke steder i politiets IKT-systemer. Når vi har kartlagt dette sender vi en bestilling til både PFT og PIT om å gjøre disse nødvendige endringene i samarbeid med politidistriktene, sier Carlsen.

Venter på skilt

Arne Johannessen, GDE-leder i Vest politidistrikt, mener lensmannsbegrepet var modent for utskiftning.

- Jeg mener begrepet «lensmann» er modent for å skiftes ut av flere grunner, ikke bare på grunn av kjønnsnøytralitet, men fordi det i dag ikke avspeiler de arbeidsoppgavene vi har, sier Johannessen, som selv satt i utvalget som leverte forslag til en ny kjønnsnøytral tittel for lensmannen.

- Man kan være veldig nostalgisk og si at det er trist at tittelen blir byttet, men det får så være. Jeg kjenner på nostalgi jeg også. Jeg har vært utrolig stolt av lensmannsbegrepet og lensmannsmodellen, men vi må erkjenne at det er nye tider med nye arbeidsoppgaver, og at vi er ett politi, sier Johannessen.

Han forklarer at tre av de nyeste byggene i Sogn og Fjordane er blant dem som har fått nye skilt med betegnelsen «politistasjon», og at de nå venter på skilt fra PFT, for å bytte ut skiltene på de andre byggene, som i dag har skilt med tittelen «lensmannskontor».

LES OGSÅ: Endelig vedtatt: Dette blir det nye navnet på lensmannen

Powered by Labrador CMS