2. Gjennom den krypterte meldingstjenesten Signal.
Last ned appen og send en melding til en av Politiforums journalister. Telefonnumrene våre finner du under.
Alle tips blir behandlet konfidensielt.
Annonse
PRAKTBYGG: Politistasjonssjef Øystein Skottmyr og politibetjent Ida Bohlin Thorsen synes bygget som huser politiet i Kragerø er fint, men ikke praktisk som politibygg.Karianne Grindem
Politistasjonssjefen fant brev fra 1953 - Det viste seg å være ganske dagsaktuelt
I 1953 fikk de beskjed om å la være å bygge om, og vente på ny politistasjon. - Vi er her fortsatt, vi, sier politistasjonssjefen.
Politistasjonssjefen ved Kragerø politistasjon var godt i gang med å rydde i arkivet da han plutselig så brevet fra 1953. Innholdet i det var så gjenkjenelig for ham at han ikke kunne annet enn å trekke på smilebåndet.
Annonse
I brevet stod det skrevet med skrivemaskinbokstaver: «De opprinnelige planer til modernisering og ombygging av Bjørnsborg (navnet på bygningen til Kragerø politistasjon. red.anm) kommer ikke til utførelse. Det er bestemt at det bare skal foretas den nødvendige oppussing for å kunne holde det gående til Kragerø får et nytt politikammer».
- Vi er her fortsatt, vi. Her i Kragerø er vi tålmodige av oss, sier politistasjonssjef Øystein Skottmyr.
Kort tid etter at han fant brevet sendte han det til politimester i Sør-Øst politidistrikt, Kristine Fossen, med kommentaren «Ingen skal si at vi ikke er tålmodige i Kragerø». Men selv om kommentaren var humoristisk ment, ligger det også alvor bak ordene.
Fredet bygning
For den gamle hvitmalte trebygningen med navnet «Bjørnsborg», ble opprinnelig bygget som et bolighus, da det ble oppført mellom 1797 og 1803.
Det over 200 år gamle huset er fredet av Riksantivaren, og selv om det er et svært koselig hus, kan det ikke moderniseres til å tilpasses dagens standard for politistasjoner. Det har de ikke tillatelse til, på grunn av fredningen.
- Det er et fint bygg, med koselig og fin beliggenhet, men det er ikke egnet til dagens standard for politibygg, sier Skottmyr, og legger til at det opp gjennom årene har vært flere planer om ny politistasjon i Kragerø.
Men disse planene har foreløpig ikke blitt gjennomført.
- Jeg har lovet de ansatte her at jeg ikke skal gå av før vi har et nytt bygg. Så min nestommanderende sa til politimester Kristine Fossen forrige gang hun var nede her: Kristine, for Guds skyld hjelp oss, sier Skottmyr, og ler.
Kommet med øks
Det er flere ting de ansatte ved politistasjonen mener gjør dagens bygg lite egnet. Blant annet er det ingen sikkerhetssluser, eller forsterkede ytterdører. Det er heller ingen garasje til politibilene, som dermed parkeres utenfor bygget.
- Vi har opplevd at folk har kommet med øks og det som verre er, og skal inn i bygget her gjennom inngangsdøra. Og vi har opplevd knuste ruter. Vi har også hatt noen skader på bilene, hvor folk har gått og skrapet i lakken, sier Skottmyr.
Han legger til at selve inngangsdøra, som også er i samme eldre stil som resten av bygget, ikke er spesielt solid. Det er heller ikke mulig for handicappede å komme gjennom inngangspartiet med rullestol.
- Da må de inn via bakgården til fengselet bak oss, og så må vi hjelpe dem inn den veien. Vi har søkt om å bygge heis eller rampe opp til inngangsdøra, men det får vi ikke lov til siden bygget er fredet, sier Skottmyr.
Ansatte har også behandlet pass-søknader på gata utenfor bygget, for personer som ikke har kunnet komme seg inn med stor rullestol.
Politioverbetjent Arvid Utkvitne nevner også at politiet med årene har blitt et utpekt terrormål.
- Når utviklingen går mot terrortrusler og at politiet er et utpekt mål, er det jo nærmest fri adgang her. Det er ingen sluser eller skuddsikre soner. Det er også liten plass til alt utstyret en polititjenestemann skal ha, så vi har problemer med garderobeplass, sier Utkvitne.
- Et hus i Kardemommeby
Når folk kommer på besøk fra andre deler av landet, er ofte det første de kommenterer hvor koselig bygget er. Det store hvitmalte huset er rammet inn av flere blomsterbed, gressplen og store trær. Over døra på trebygget henger også et sort smijernsskilt, med «Politi» skrevet med hvite bokstaver.
- Folk som kommer fra Oslo sier ofte at: «Det ser ut som et hus fra Kardemommeby». Men politibygg trenger ikke bare være koselige. Det må være praktisk også, sier politibetjent Ida Bohlin Thorsen.
- Det er jo forsøkt noen grep. Men mens andre politihus har adgangskort, kan man spassere rett inn på lunsjrommet vårt, sier hun.
Politistasjonssjef Skottmyr skyter inn at de faktisk hadde «Kardemommeloven» i glass og ramme utenfor inngangsdøren tidligere.
- Vi sa at i Kragerø lever vi etter «Kardemommeloven», men så råtna treramma og så har vi ikke satt opp ny igjen. Men jeg skal love at ved et nytt bygg skal vi få satt det opp på nytt!, sier han.
Men når det blir er foreløpig uklart. For å holde det han har lovet de ansatte, lurer Skottmyr på om han må utvide aldersgrensen for hvor lenge han kan stå i jobben.
- Det er riktignok en aldersgrense på 70 år. Jeg er 63, så de har noen år på seg, men det hadde vært fint med en ny politistasjon før jeg ble 70. Kanskje jeg må søke om å stå lenger i jobben, ler han.
Visepolitimester Steinar Kaasa i Sør-Øst politidistrikt opplyser til Politiforum at de sammen med Politiets Fellestjenester skal utarbeide en masterplan over all bygningsmasse i hele distriktet. Et av momentene er å følge opp leiekontrakter, og han uttaler at de har en målsetting om å se på en bedre løsning i Kragerø.