Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), under Politiets Fellesforbunds landsmøte i Sandefjord.

PF-LANDSMØTET 2022

Justisministeren: - Det kan virke som at det å gå fra krise til krise er blitt den nye normalen

- Politiet har vist en veldig imponerende omstillingsevne gjennom den siste tiden. Det er helt ekstraordinære utfordringer som har krevd mye, sier Emilie Enger Mehl.

Publisert Sist oppdatert

Da justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) holdt tale til Politiets Fellesforbunds landsmøte, tirsdag, trakk hun fram at politiet har måttet omstille seg på kort tid, etter flere ulike kriser.

- Dere har kommet rett ut av en pandemi og inn i en ny sikkerhetspolitisk situasjon da Russland angrep Ukraina. Det i seg selv er veldig spesielt, og dere står midt i det. Det har ført til mange nye oppgaver, sier Mehl.

- I det siste har offentligheten fått enda mer kjennskap til alt dere gjør når sikkerheten endrer seg rundt oss. For eksempel gjennom økt samarbeid med Forsvaret, vakthold rundt kritisk infrastruktur, som kanskje ikke så mange har tenkt på at politiet holder på med, og har ansvaret for. Det er droneaktivitet, som har gjort at politiet må bruke mye ressurser på det. Dere har stått i mottak av asylsøkere i et rekordår. Vi har passert tidligere rekorder, i hvert fall i nyere tid, for hvor mange asylsøkere vi har tatt imot i løpet av ett år. Det har dere løst på en veldig god måte, sier hun.

Mehl legger også til at når det gjelder koronaviruset, vet man ikke hvordan smittesituasjonen vil være denne vinteren.

- Det kan virke som at det å gå fra krise til krise er blitt den nye normalen. Politiet har vist en veldig imponerende omstillingsevne gjennom den siste tiden. Det er helt ekstraordinære utfordringer som har krevd mye. Det er også i disse tidene at politiet kanskje er viktigere enn noen gang. Det er helt avgjørende for oss at dere lykkes med det samfunnsoppdraget dere har, sier hun.

Mehl sier hun har sendt mange varme tanker til politifolk det siste året, fordi hun vet at det er mange som ikke har fått ferie, som har jobbet natt, kveld og helg, og lange uker og dager.

- Jeg er veldig, veldig takknemlig for det, sier hun.

Nye tjenestesteder

Mehl viste også til at den økonomiske situasjonen er krevende, også utenfor Norges grenser.

- Selv om vi i Norge er bedre rustet enn de fleste til å takle krevende økonomiske tider, merker vi også her at det er trangere budsjetter, mindre handlingsrom, og at det er kostnadsvekst som særlig treffer de som har driftstunge virksomheter, som blant annet politiet. Det er noe alle, både statlige og private virksomheter kjenner på, og det må vi også komme oss gjennom sammen, sier hun.

Videre pekte hun på at hun er opptatt av å styrke det lokale politiet, både i byer og distrikt i hele landet. Regjeringen har tidligere sagt at de vil opprette 20 nye tjenestesteder rundt om i landet.

- Vi jobber med å legge fram en plan for å styrke nærpolitiet. Det har vært veldig spennende så langt. Det har vært et år hvor vi har brukt mye tid på utredninger, men også på innspill fra forskjellige deler av landet, både politiet og kommunene. Mange av kommunene har i dialog med politiet kommet tilbake til oss med innspill. Det varierer hva folk trenger og ønsker seg. Jeg ser fram til legge fram en sånn plan, så må vi komme tilbake til hva som konkret ligger i den, sier hun.

- Noen steder ser vi at det spørres etter flere tjenestesteder, men noe jeg tror er den største gjengangeren er flere folk. Det er jeg også veldig opptatt av, legger hun til.

Glad for politipost i Oslo

Mehl trakk fram at hun er veldig glad for at Oslo politidistrikt ønsker mer tilstedeværelse blant innbyggerne, og at de derfor ønsker en politipost på Tøyen.

- Jeg gleder meg til å følge med på hvordan det går. Jeg tror det kan være kjempeviktig for å skape dialog med innbyggerne og lokalsamfunnene. At man kan være i forkant, snakke med folk, treffe ungdom og være noen kjente ansikter i lokalsamfunnet der, og at når det skjer hendelser, at man er der i etterkant, og er en trygghet, sier hun.

- Jeg håper også at vi kan få til mer lokal tilstedeværelse, også i andre deler av Oslo og de andre byene våre. Særlig for å møte utfordringer med ungdomskriminalitet og gjenger, sier Mehl.

LES OGSÅ: Oslo-politiet etablerer politipost på Tøyen

Powered by Labrador CMS