POLITIHUND: Forskere ved Universitetet i Ås har funnet ut at det gir tilnærmet samme resultat om man tester hundene når de er et halvt år, eller om de testes når de er ett år gamle.

Forskning på politihunder: Kan sile ut de beste når de er et halvt år

Utdanningen av politihunder kan starte allerede når de er seks måneder gamle, viser ny studie.

Publisert

- Dette kan spare politiet for mye unødig ressursbruk, og man kan luke ut dårlig politihunder raskere, sier Ingrid Eidstumo, fagansvarlig for hundeopplæring ved Politihøgskolen. 

I dag mentaltestes mulige politihunder når de er ett år gamle, for å se om de passer som tjenestehunder. Men i et nytt forskningsprosjekt, hvor Politihøgskolen og Universitetet i Ås har bidratt, har forskerne sett at resultatene er tilnærmet like, om hundene testes når de er et halvt år, eller når de er ett år. 

Det betyr at man kan mentalteste valpene allerede når de er et halvt år gamle, og at man ikke trenger å vente til hundene er ett år. 

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom norsk og svensk politi, og Universitetet i Ås. 

- I Sverige mentaltester de hundene når de er ett og et halvt år gamle, mens i Danmark mentaltester de dem når de er seks måneder. Danskene har gode erfaringer med det, men vi ønsket å ha mer forskning i ryggen, for å se om vi skulle gå for dette, sier Eidstumo. 

I SNØEN: En av politiets lavinehunder på opptrening i Røldal. 

Like resultater

Det er bare hannschæfere som er testet, for å få færrest mulig variabler mellom hundene i undersøkelsen. 

- Vi i Norge har testet 30 hunder, i Sverige har de også testet 30 stykker, forteller Eidstumo. 

Under mentaltestene fylte de ut et skjema med resultatene fra hver enkelt hund, først når hundene var et halvt år gamle, og deretter når de var ett år. Resultatene ble sendt til forskerne ved Universitetet i Ås. 

- De har anbefalt oss å gå for mentaltesting av hundene når de er et halvt år gamle, siden resultatene fra de to testene er så like, sier Eidstumo. 

Dermed kan hundene starte på opplæringen til å bli politihund, allerede når de er seks måneder gamle. Utdanningen tar vanligvis litt over ett år, som betyr at hundene kan være i tjeneste når de er knapt to år gamle. 

Resultatet blir at man raskere kan utdanne nye politihunder, og at uegnede politihunder siles ut raskere, slik at man dermed ikke trenger å bruke ressurser på å trene opp hunder som likevel ikke ender opp som tjenestehunder. 

TIDLIG KRØKES: Hund på et halvt år testes for å bli politihund.

- Erfaringene fra prosjektet er at de som gjør det dårlig når de er seks måneder, også gjør det dårlig når de er ett år. Nå kan vi ta ut de som gjør det dårlig på seksmånederstest, og de som gjør det bra tar vi inn i varmen. De som er i grenseland kan komme tilbake når de er ett år gamle, og så kan vi teste dem igjen, sier Eidstumo. 

Trygge og sosiale

I mentaltestene leter man etter en rekke egenskaper, som gjør hundene egnet til tjeneste. Tjenestehunder skal være trygge, sosiale og omgjengelige, og ha stor arbeidskapasitet. 

- De liker å søke, har stor byttedrift og jaktlyst. I tillegg tester vi motet deres. De må ha en viss porsjon med mot for å klare jobben. Vi tester om de er i stand til å riste det av seg og jobbe videre, når de er i en situasjon som er ubehagelig. Vi tester også forsvar og skarphet. At dette står i forhold til trusselen de blir utsatt for og at de er i stand til å avreagere, sier Eidstumo. 

I tillegg tester de om hundene fungerer i ulike miljøer, for politihunder skal kunne ta seg fram overalt. 

Christine Olsen, forsker ved Dyrebar Omsorg, som samarbeider med Universitetet i Ås, er en av fem forskere som har arbeidet med studien. 

- Det var såpass like resultater mellom seks måneders alder og ett års alder, at vi kan anbefale å mentalteste hundene når de er et halvt år. Hvis man ved seks måneders alder er helt sikre på at hunden enten ikke passer som politihund, eller helt sikre på at den er egnet, er det stor sannsynlighet for at hunden vil ha samme resultater når den er ett år. Men hvis man er usikker kan man teste den på nytt, sier Olsen. 

Hun har arbeidet mye med hund, og var derfor ikke overrasket over resultatene. 

- Men det er ganske nytt innen forskningen at man kan forutsi voksenatferd ved tidlig alder. Det finnes for eksempel ingen forskning som dokumenterer at man kan forutsi voksenatferd på hunder på en såkalt valpetest, hvor valpene er syv-åtte uker gamle, sier hun. 

Ved et halvt år mener hun derimot at de har stor sannsynlighet for å treffe riktig ved testing av hundens personlighet når det gjelder hvor egnet den er som patruljehund i politiet. 

- Dette er interessant i internasjonal sammenheng også. Som forskere er vi begeistret, sier Olsen. 

LES OGSÅ: 130 søkere til seks stillinger: - Vi ser etter dem som vil dette av hele hjertet

Powered by Labrador CMS