Taser X2, elpistolen politiet har valgt.

Svensk elpistol-test: Elpistolen fungerer avskrekkende

Er i gang med testing av elpistol.

Publisert

Mens Norge forbereder testing av elektrosjokkvåpen i flere distrikter, har svensk politi siden nyttår vært i full sving med sine tester. Der er 385 vanlige politifolk og 248 politifolk knyttet til de spesielle innsatsstyrkene, utstyrt med elpistol.

Niclas Lindqvist, som er instruktør i Stockholm, sier til Polistitidningen at elpistolen så har vist seg som effektivt, og han løfter spesielt frem våpenets avskrekkende effekt.

– For en uke siden var jeg selv med på at en stor, aggressiv og muskuløs mann bare ga opp da jeg viste fram elpistolen, sier han til Polistidningen.

En annen politimann, Anders Petterson i byen Borås, sier at han har fått erfare elpistolens begrensninger, da han avfyrte våpenet mot en person som bar en tjukk jakke. Flere som har testet elpistolen, melder tilbake om at sommertid med tynnere klær, er den beste tiden å bruke elpistolen på.

– Det gjør vondt uansett, men effekten der personen knekker sammen og bøyer seg, får man ikke, sier han.

Aller best fungerer elpistolen når den treffer hud, men den har også effekt når den ikke trenger helt gjennom klærne. Avstanden mellom de to trådene som treffer personen er også avgjørende. Helst bør én treffe underkroppen og én treffe overkroppen. Det er blant annet derfor moderne elpistoler, som den politiet i Norge har kjøpt inn til sine tester, kommer med lasersikte som viser hvor elpistolens tråder vil treffe og feste seg.

Selv om tallene viser 17 tilfeller der elpistolen har blitt benyttet under fluktsituasjoner, advarer enkelte testpersoner mot dette. En person som løper fra politiet og treffes med elpistol, kan nemlig få skader i fallet.

– Jeg sammenligner det med å slippe en hund, og tar et skadenivå opp til det med i beregningen. Om det er risiko for større skader, ville jeg ikke skutt et person som flykter fra politiet med elpistol, sier en testperson i den spesielle innsatsstyrken til Polistidningen.

Type hendelser der elpistol ble brukt fra 1. januar til 15. mai i Sverige

Grafikken viser antallet hendelser og hvorfor politiet i Sverige har trukket elpistolen i testperioden.

 

Erstattet skarpe skudd

Andre testpersoner forteller at bruken av pepperspray har blitt redusert. I et tilfelle har fikk en person som forsøkte å ta livet sitt ved å få politiet til å skyte ham, strøm i kroppen, framfor skarpe skudd.

– Politiet byttet våpen og brukte i stedet elektrosjokkvåpenet. Uten det hadde de vært nødt til å skyte mannen, sier hovedverneombud i Halland utenfor Gøteborg, Kjell Borgstöm.

Det sitter langt inne for politifolk å levere tilbake elpistolen.

– De som leverer tilbake elpistolen etter å brukt det en stund, opplever et forverret arbeidsmiljø. De savner et våpenalternativ, sier Borgström.

Det er universitetet i Umeå som samler inn statistikken og rapporter fra testene. Så langt har politifolk som har deltatt vært dårlige på å rapportere bruken, og forskerne har derfor måttet mase på politifolk med dårlig tid, slik at de får fylt ut evalueringsskjemaene for testen.

Elpistolene har i snitt blitt brukt en gang per døgn så langt i testperioden.

Her tester en svensk TV4-journalist støtet fra elpistolen

Powered by Labrador CMS