Per Fronth har skrevet nytt leserinnlegg.
Per Fronth har skrevet nytt leserinnlegg.

Er det ingen som hører Bergen-politiets «wakeup call»?

Når politiansatte i Bergen roper, er det all mulig grunn til å høre etter, skriver Per Fronth.

Publisert Sist oppdatert

Opp gjennom årene har det vært sagt og skrevet ymse om politiet i Bergen. Det ingen kan ta fra de ansatte der, er det faktum at når det ropes så høyt at alle hører det, så roper de ikke «ulv».

Når politiansatte i Bergen roper, er det all mulig grunn til å høre etter.

Gjennom mine bekjente rundt om i Politi-Norge, har jeg etterhvert sett at det det ropes om i Bergen, er noe det kunne ha blitt ropt om mange flere steder i landet. Rundt om i landet får kriminalitet lov til å vokse i det stille. Det er det bergenspolitiet roper om i sitt siste varsel.

Bergenspolitiet roper at det er så dårlig kapasitet hos politi- og påtalemyndighet at man må prioritere. Når man prioriterer noe, må man bortprioritere noe annet.

Det var interessant å se reaksjonene på at org.krim i Bergen ble nektet å gjøre store beslag i helt opplagte saker. Enda mer interessant var det å se reaksjonene når det, litt for tidlig, ble kjent hvilken gigantisk sak som egentlig var årsaken til at de store narkotikamiljøene får blomstre tilnærmet fritt i byen.

Men det aller mest fascinerende, var å se publikums hjernevaskede reaksjon når årsaken til prioriteringene kom for dagen. Det ble plutselig en naturlig forståelse for at svært grovt misbruk av mange uskyldige barn skulle bekjempes foran kilovis med narkotika som ble pushet ut til misbrukere i området.

«Hjernevaskingen» er ganske enkelt den at publikum nå har erkjent at politiet, og påtalemyndigheten, har så lite ressurser, at det faktisk må velges hvilke kriminalitetsområder det skal arbeides med. Dette er også stilltiende akseptert av majoriteten innenfor politiet.

Den naturlige reaksjonen burde være: Hvorfor er ikke bemanning og ressurstildelingen tilstrekkelig til at man kan takle begge tilfellene i Bergen samtidig? Det har ingen spurt om.

Bergenspolitiet har belyst det problemet som Politiets Fellesforbund i mange år har ropt om: «Det er for lite ressurser i politiet!». For egen del stiller jeg meg litt lenger bak og roper forsiktig: «Og verre skal det bli!».

Jeg har full forståelse for at publikum, og et par hundre nettroll, sier at de er lei av at politiet stadig maser om flere ressurser og mere penger.

Mitt spørsmål til disse blir da: Kan dere nå se at vårt mas om mere og flere har vært riktig?

Det skulle egentlig ha vært selvfølgelig at politiet i et av verdens rikeste land skulle ha kapasitet til å takle to slike saker, uten å måtte sette dem opp mot hverandre.

For å lage et enkelt bilde:

Det brenner i to identiske hus som står ved siden av hverandre. Du har to vannslanger med dårlig trykk. Du må velge hvilket av husene du skal slukke. Ved å bruke begge slangene mot det ene huset, klarer du å hindre at det brenner ned. Vanntrykket og de to små slangene, gjør likevel at skadene blir enorme. Hus nummer to brenner ned.

I ettertid blir du kritisert for at du ikke klarte å redde hus nummer to. Når du da opplyser at det trengs mer vann og flere slanger for å klare slike branner, får du beskjed om at du må se nærmere på hvordan du har benyttet slangene, og hva du kunne ha gjort for å øke vanntrykket.

Du vet at du ikke har tilgang til den kranen som styrer vanntrykket. De som har tilgang til den kranen, har derimot besluttet at noen skal inspisere slangene. De skal også se nærmere på hvordan du brukte slangene.

Samtidig vet du at det er folk som er på vei for å tenne på flere hus.

Kjære, politikere: Bergenspolitiet har ringt for å vekke dere. Ikke snu dere i sengen og sov videre. Ta telefonen!

PS: For en tid siden skrev jeg at det i en middels norsk by møtte én uniformert politimann på jobb. Siden sist har denne byen opplevd at det møtte ingen.

PS: Bakgrunnen for opprettelsen av UP, var en innsatsstyrke som skulle bistå politidistrikt i landet hvor det var behov for ekstra mannskaper. I dagens situasjon trenger vi ikke å røre UP. Det står flere hundre ferdigutdannede politifolk uten jobb. Gi distriktene tilstrekkelig midler til å ansette dem!

Flere friske leserinnegg fra Per Fronth