Politiets skinnjakke.

- Vil bytte ut skinnjakka

Politiets skinnjakke er tung og klumpete og på ingen måte den beste bekledningen til operativt politiarbeid, mener flere politibetjenter.

Publisert Sist oppdatert

- T2-jakken har vel noe sånt som 22-års jubileum i år. Kanskje det betyr at det er på tide å bytte den ut? spør Martin Fosse, politibetjent ved Bergen sentrum politistasjon.

Han er en av flere politibetjenter Politiforum har vært i kontakt med, som synes politiuniformen er gammeldags, og derfor ønsker seg et bedre alternativ.

- Skjorte, slips og skinnjakke er ikke egnet for operativt politiarbeid, sånn jeg ser det, sier Fosse.

Han synes særlig skinnjakken er utdatert.

- Den er tung og uhamslig, som i stor og klumpete, og den mangler tekniske detaljer som lommer og festeanretninger til for eksempel samband.

Kald om vinteren, varm om sommeren

Fosse har jobbet fire år som politibetjent i Hordaland politidistrikt. I løpet av denne tiden har han erfart at jakken ikke føles som et godt alternativ for eksempel på væpnede oppdrag.

- Den er lite egnet til å ha under tungvest, noe som medfører at flere velger å skifte ved væpnede oppdrag og bruker goretex-jakken vi har i stedet. Men denne er det mange som ikke har fått.

- Hvordan takler den forskjellig vær og vind?

- Den er for kald om vinteren og for varm om sommeren. Den har ingen ordentlig krage, og er ikke vind- eller vanntett, og den puster heller ikke.

Det eneste som synes positivt med T2-jakken er at den har god holdbarhet.

- Den er robust og slitesterk, og det er positivt, men det er kanskje på tide at vi får noe nytt? Jeg har ikke løsningen på dette. Men det er et problem og vi trenger noe som fungerer bedre, sier Fosse til Politiforum.

Flest ulemper

- Dette er utvilsomt noe som opptar mange, sier politikollega av Fosse og verneombud ved Bergen sentrum politistasjon, Krister Sæther, til Politiforum.

Når det gjelder T2-jakken mener han den har enkelte fordeler, men at ulempene i større grad er tungtveiende for mange.

- Den er tiltenkt alle værtyper, men her er den på ingen måte ideell, og det resulterer i at hver politibetjent velger forskjellige plagg utfra vær og vind, sier Sæther.

- Vi ser jo at politifolk rundt om i hele landet bruker alt fra den svarte jakken som enkelte UEH-mannskaper har fått utdelt, til denne feltjakken i goretex som noen har fått. Dette er strengt tatt ikke en del av den formelle uniformen, og plaggene er ikke tydelig merket med «Politi» på ryggen som på skinnjakken.

Svekker enhetsfølelsen

Sæther mener dette svekker enhetsfølelsen og prinsippet om at politiet skal fremstå som en samlet og synlig enhet.

- Da mener jeg at hvis man er så opptatt at vi skal være en samlet enhet som er lett gjenkjennelig og så videre, så må arbeidsgiver og PDMT kunne levere noe som kan brukes for de klimaforholdene vi har.

Slik det er nå ser man at politifolk nærmest «mekker» sine egne uniformer, ved å sette sammen de plaggene de føler egner seg best til forholdene de skal jobbe under, mener Sæther:

- Her i Bergen har vi for eksempel fått beskjed av vår sjef, at så lenge det er møkkavær, så kan vi bruke goretexjakken, men da må vi ha med refleksvest utenpå, slik at vi blir synlige som politi.

Ønsker seg bedre løsninger

Han forteller at både skinnjakken og regntøyet er lite populære å bruke blant politikollegaene. Regntøyet er lite pustende og gjør at betjentene blir svette og klamme, og skinnjakken er i tillegg til å være dårlig værtilpasset tung og klumpete.

- Den er dessuten ikke laget sånn at man kan ha utstyrsbeltet utenpå, så derfor blir den gjerne hengende med vekten oppå dette beltet, som en ekstra tyngde på hoftepartiet, sier Sæther. Dette gjør at vi mister bevegelighet og sånn sett blir mindre mobile.

Både Fosse og Sæther har lagt merke til andre yrkesgrupper som har bedre tilpassede uniformer enn politiet.

- Jeg har lagt merke til at vekterne i Bergen har uniformer som er tilpasset tjenesten med lommer, reflekser og andre tekniske løsninger. De ser også ut til å være bedre rustet til høst og vinter enn hva vi er, med klær som er vann- og vindtette i pustende materialer, sier Fosse.

Selv ønsker han seg en jakke med en ordentlig krage, hette og lommer til utstyr, alt i værtilpassede materialer.

- Jeg ville for eksempel hatt lommer på brystet som på flere moderne jakker, slik at vi kunne fått lettere tilgang til notatblokker og liknende, sier Fosse.

Her støttes han av Sæther:

- Lommer er alltid praktisk. Som politi har vi alltid masse utstyr med oss. Jeg ser for meg en mer praktisk jakke, en slags skalljakke for eksempel, med innerforing som man kan ta av på sommeren.

Viktigst å være tørr og varm

Han legger til at han har sett at Forsvaret bruker eksterne produsenter og leverandører som leverer jakker av god kvalitet. Begge de to politibetjentene forstår det slik at det er jobbet med nye utgaver til uniformsjakker som er bedre tilpasset til politihverdagen.

- Jeg har hørt at det finnes en ferdig designet jakke, men at ingen vil betale for produksjonen av den. Da stiller jeg spørsmål om hvordan i all verden vi skal komme videre? sier Sæther.

Som verneombud er han først og fremst opptatt av at alle mannskapene skal være tørre og ha det så bra som mulig, men synes også det er problematisk at vi politibetjentene ikke ser like ut.

- Det er dumt at vi ikke har et plagg som kan representere politiet på en god måte for alle i politiet. Dette gjør at enhetsfølelsen og enhetstanken svekkes. Men det viktigste er at vi er tørre og varme og kan gjøre en god jobb, sier Sæther.

PDMT på vent

På spørsmål til politiets Data- og Materialltjeneste (PDMT) om hvor langt prosessen med å produsere nye politijakker har kommet, opplyser informasjonsavdelingen at saken fortsatt ligger hos Politidirektoratet (POD), og at oppdraget er ikke formelt har kommet til PDMT ennå.

POD har ikke svart på Politiforums henvendelse om hvor saken står hos dem.

Krister Sæther, verneombud ved Bergen sentrum politistasjon
Powered by Labrador CMS