Langet ut mot konsulenter og sentralisering: – Ikke gjør som oss. Det har ødelagt politiet.

I dag åpnet landsmøtet til Politiets Fellesforbund. Fra nabolandene kom advarsler om krise, hvis norsk politi følger i deres fotspor.

Publisert Sist oppdatert

I dag åpnet landsmøtet til Politiets Fellesforbund i Trondheim. Blant hilsningstaler og gode ord fra flere politiledere, kom også advarsler fra de nordiske fagforeningslederne.

Lederne for de danske og svenske politiforbundene tegner nemlig et bekmørkt bilde av reformarbeidet som er gjennomført i de respektive landene. Spesielt slaktet lederen i danske Politiforbundet, Claus Oxfeldt, hvordan konsulentene har preget politiet de siste årene:

– Politiet er kommet for langt vekk fra borgerne. Hvis vi ikke passer på, så blir politiarbeid bare ren utrykning og spesialistetterforskning. Patruljene bruker åtte timer i en bil og sendes rundt via radio og iPad-er. Og jeg vil kalle det et muskelpoliti. De politifolkene som skranter litt og ikke er ett hundre prosent fysisk klare, må finne en annen arbeidsplass en politiet. Det er den veien det går, når konsulentselskapene styrer alt for mye av samfunnsutviklingen. Konsulentselskaper som McKenzie (som har hatt mye innvirkning i Danmark, journ.anm.) er totalt ødeleggende for etater som politiet. Vi bruker pengene på å finansiere voksende lag med akademikere og konsulenter, på bekostning av politifolk, tordnet Oxfeldt fra talerstolen.

Konsulentrådene har gjennomsyret utviklinga i politiet i Europa de siste 15 årene, mener Oxfeldt.

– Vi må stå sammen for å redde fagligheten, for nå faller politiet som dominobrikker. Det er de samme selskapene som har preget politiet i 15 år. Det har ødelagt politiet i store deler av Europa. Politiet i Europa er i krise alle steder. Politifaget er i krise, sa Oxfeldt fra talerstolen.

LES POLITIFORUMS REPORTASJE OM POLITIKRISEN I SVERIGE: - Det føles liksom som om ingenting går vår vei

– Rammes av samme tsunami

Oxfeldt omtaler sentraliseringstrenden i offentlig sektor som en tsunami.

– Vi rammes av samme tsunami. Sentralisering betyr farvel til nærhet og trygghet, og jeg kan ikke la være til å se hen til den norske Nærpolitireformen. Der 27 politidistrikter blir til 12 og man kaller det en nærpolitireform. Det er tankevekkende for meg.

Siste panikkhandling, som det danske politiforbundet kaller det, fra politisk ledelse, er at man skal utdanne politikadetter på et halvt år. De nye kadettene skal bevæpnes og stå for vakthold.

– Det verste er at vi er nødt til å gå positivt inn i forhandlingene om dette for å kunne få et godt resultat. I Norge står dere foran en reform som risikerer å gå samme vei som i Sverige for to år siden og i Danmark for ti år siden: Kaos, politisvikt og manglende tillit. Underfinansiering og borgere som ikke forstår hvorfor ikke politiet kommer. Og det siste er katastrofalt. Jeg håper for deres del at Norge kan endre kurs i tide, slo Oxfeldt fast.

Intensjon og virkelighet er ikke det samme

Lena Nitz, leder for svenske Polisfõrbundet, sa i sin tale at hun og forbundet var positive til reformen som ble iverksatt for to år siden. Der var intensjonen én samlet politiledelse som kunne styre en mer enhetlig etat, som skulle komme tettere på innbyggerne.

– Men så har vi bittert fått erfart at det er forskjell på intensjoner og virkelighet. Dere må dra lærdom av våre erfaringer. Gjennomfør ikke deres omorganisering sånn som vi har gjort, manet Nitz.

Man må nemlig ha politifolk med seg i omorganiseringa, ikke mot seg, påpekte hun.

– For å få til det, holder det ikke å bare lytte. Man må ta det til seg og begrunne beslutningene man tar etter innspillene fra de som jobber i politiet dag og natt, året rundt. Omorganiseringen vår har også skjedd for fort og uten sjefene på plass.

Politiforum kunne i september fortelle om den svenske politikrisen, der tre politifolk slutter hver dag og politifolk føler de står lenger unna publikum enn før.

– Vi og arbeidsgiverne har ansvar, men politikerne må også innse alvoret. De sitter fortsatt på sengekanten med putemerker i ansiktet og lurer på hva som har skjedd. Men det har ikke skjedd i løpet av en natt. Det har pågått over lenger tid, og nå er det på tide å våkne opp og innse alvoret i situasjonen, sa Nitz.

Lena Nitz og Claus Oxfeldt leder de Polisförbundet i Sverige og Politiforbundet i Danmark. De advarte i dag mot konsekvensene av en reform uten at de ansatte høres.
Powered by Labrador CMS